Eddigi tanácsok

Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Tisztelt Katona András
A tünetek inkább a fehérpenészes szárrothadás, azaz szklerotíniás betegség megjelenésére utalnak. Egyik tünete az, amikor a paprika gyökérnyaki részénél vattaszerű gomba jelenik meg. Illetve ezt követi az egész növény hervadása, kókadása. A kórokozó optimális hőmérsékleti igénye 24 °C körül van, kedvező számára a magas relatív páratartalom. A beteg töveket célszerű mihamarabb eltávolítani, a megmaradó egészséges példányokat pedig felszívódó gombaölő szerrel kezelni. Az öntözést pedig ideiglenesen célszerű lehet csökkenteni, és gyakran szellőztetni, ha fóliasátorban, vagy növényházban van az állomány.

#58581
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Anikó
Képet tudna csatolni esetleg? Illetve ha azt nem, egy kicsit részletesebb leírást szeretnénk kérni, például milyen tünetek vannak a növényen? foltosodás, vagy deformációk?

#58540
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Tisztelt Balázs Erzsébet
A jelenség a paprikán nem betegség hanem egy élettani hiánytünet, méghozzá a kalcium hiányának tünete. A kalcium sok esetben nehezen felvehető a növény számára, a hirtelen hőmérsékletingadozás, esetleges gyökérsérülések, hőstressz mind megnehezítik a kalcium felvételét a talajból. Ilyen esetben mindenképpen javasolt lombtrágyaként kijuttatni kalciumot, amelyet a növény gyorsan fel tud venni. Ez egyfajta gyorssegélyként megoldja a problémát. Célszerű lehet a fóliasátrat Raschler hálóval takarni, ha nincs árnyékolva ez csökkenti az extrém napsütést, és a hirtelen hőingadozást, és az ez okán kialakuló stresszt.
Sikeres szezont kívánunk

#58537
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedve Gáspár Pál
Olyan kérdésem lenne, esetleg egy élesebb képet tudna-e a küldeni a rovarokról? Illetve hogy milyen méretűek nagyjából ,tehát pl. mint egy gyufafej, vagy annál nagyobbak esetleg? Így több tippem is van, de mindegyik pontosításra szorulna. Első ránézésre valamely gabonafutrinka, vagy pattanóbogár lenne a tippem ,de a csápok alapján akár valamely gyalogcincér faj is szóba jöhet, egy élesebb kép, és egy bővebb leírás pl. mekkorák az állatok, hogyan mozognak, milyen sebességgel, hogy viselkednek, mikor aktívak? Kérném ha tud küldjön egy élesebb képet és kicsit bővebb leírást a rovarokról.
Köszönjük!

#58462
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Kiss-Orosz Eszter
Sajnos a kép nem látható, viszont ha a növényeket délután folyamatosan éri a nap, illetve amennyiben nagy a forróság az erkélyen az okozhatja a növények fonnyadását, hervadását. Esetleg raschler hálóval érdemes lehet leárnyékolni az erkély egy részét, és amikor nagy a kánikula, a növényeket árnyékba helyezni.
Sikeres szezont kívánunk.

#58458
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Kiss Boglárka
A paprikákon nem betegség, hanem tápanyaghiány jelei látszanak, a sárguló levelek a Nitrogén hiányára utalnak. Célszerű lehet nitrogén túlsúlyos tápoldattal kezelni a növényeket.

Fitohorm 14 N 1 l

3 057 Ft

#58457
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Réka
A kép sajnos nem látható, viszont a fehér foltok nagy eséllyel lisztharmat fertőzésre utalnak. A lisztharmat egy gomba-betegség, amely a növény szervezetén belül fejlődik, a gombafonalak pedig kiburjánzanak a leveleken lévő gázcserenyílásokon. Tehát a felületi kezelés nem oldja meg a problémát, felszívódó gombaölőszeres kezeléssel lehet megszüntetni. Jól működő felszívódó permetszer a lisztharmat ellen a Topas 100 EC.
Sikeres szezont kívánunk!

Csak üzletünkben átvehető!
#58440
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Anikó
Kérnénk szíveskedjen egy képet csatolni, esetleg a tünetről egy bővebb leírást, mi figyelhető meg mióta van a jelenség, és mikor alakult ki stb.
Köszönjük előre is!

#58422
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Tisztelt Kókai Edit
A paradicsomon tápanyaghiány tünetei látszanak, itt oka lehet hogy a talajban nincs elég tápanyag a növény számára vagy valami oknál fogva nem tudja felvenni. Az érközökben látható sárgás elszíneződés leginkább magnézium hiányára utal. Célszerű lehet tápoldattal, illetve lombtrágyázással segíteni a növényen. Egyrészt kifejezetten magnézium túlsúlyos készítménnyel a magnéziumhiányt kezelni, valamint általános komplex tápoldattal a növény általános egészségi állapotát javítani. A lombtrágya esetében a növény hamarabb jut az éltető elemekhez viszont nagyobb is a lemosódó, elsodródó veszteség. A tápoldatozás segítségével feltölthetjük a talajt, ezzel tápanyagban gazdagabb környezetet teremtve a növények számára. Lombtrágyát kipermetezni célszerű 2-3 alkalommal 5-7 napos időintervallumokban. Tápoldatos beöntözés pedig 2 alkalommal 10-12 nap eltéréssel.
Sikeres szezont kívánunk!

Wuxal Super 1 l

3 959 Ft

Damisol Magnézium 1 l

3 347 Ft

#58415
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Dóra
Igen használható levéltetvek ellen. A terméken kellene lennie feltüntetve élelmezés-egészségügyi várakozási időnek, amely jelzi, hogy a kezelés után hány napig ne fogyasszunk a kezelt növényből, ezt kell betartani. Illetve a terméket tűző napos időben és magas hőmérsékleten nem élszerű használni mert perszelő hatást válthat ki. Inkább az esti órákban vagy pedig felhős időben javasolt használni.
Sikeres szezont kívánunk.

#58371
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Andrea
Igen a Lamdex Extra lambda-cihalotrin hatóanyaga megfelel a földibolhák ellen, ezen felül használható még az acetampirid hatóanyagú Mospilan. Ezen kívül a földibolhákat érdemes csapdázni a sárga ragadós lapcsapda nagyon hatékonyan gyéríti a számukat.
Sikeres szezont kívánunk!

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft

#58303
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Tisztelt Bognár Anikó
A paprika levelének ilyen torzulását, gyűrődését a tripszek szívogatása okozza. Szabad szemmel nem láthatóak a kártevők, viszont szívogatásukkal egyrészt a levelek deformálódását okozhatják, másfelől pedig többféle vírust tudnak átvinni a paprikatövekről, vagy más növényekről egymásra. Célszerű kezelni az állományt. Tripszek elleni jól bevethetó bio megoldás a BIOBEST AMBLYSEIUS - BIOLÓGIAI ROVARÖLŐ SZER- élő ragadozó szervezeteket tartalmazó készítménye.
Illetve használhatóak kifejezetten atka elleni készítmények, amelyek a hasznos rovarokat nem károsítják, ilyen például a Floramite 240 SC.
Sikeres szezont kívánunk!

Csak üzletünkben átvehető!
Floramite 240 SC 5 ml

2 344 Ft

#58302
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves András !
A jelenség a feketés-lilás elszíneződése a levélen a foszfor hiányra, vagy a foszfor nehéz felvehetőségére utal. A jelenség összefügg a jelenlegi hirtelen lehűlt idővel, valamint az éjszakai hirtelen bezuhanó alacsony hőmérséklettel is. A paprika "fázik" ha a levelek feketés-lilás elszíneződése mutatkozik, illetve az alacsony hőmérsékleten nem tudja a foszfort sem felvenni. Célszerű lehet lombtrágyaként foszfort kijuttatni, amelyet a levélen keresztül gyorsan fel tud venni a növény. A FitoHorm Foszfortúlsúlyos lombtrágyája jó választás lehet a probléma kezelésére.
Sikeres szezont kívánunk!

Fitohorm 30 P 1l

3 485 Ft

#58289
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Andrea

A cukkini virág színe miatt nagyon sokféle rovart vonz. A kis fekete rovarok a képen lehetnek földibolhafélék. Tömeges megjelenésük lehet probléma mert kirághatják a porzót, vagy a sziromleveleket. Védekezni ellenük viszont csak napnyugta után, a méhek repülése ideje után lehetséges.
A levélen látható fehér foltosodás a lisztharmat megjelenésének kezdeti tünete, célszerű lehet felszívódó gombaölővel védekezni ellene.

Sikeres gazdálkodást kívánunk!

Csak üzletünkben átvehető!
#58288
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Dorottya
A tünetek a lisztharmat, és tápanyaghiány tüneteit mutatják. A lisztharmat ellen gombaölő permetezőszeres kezeléssel lehet hatékonyan védekezni, legjobb választás valamiféle felszívódó szer. Jó választás a Topas 100 EC. valamint szükség lehet komplex tápanyagutánpótlásra. Használható például a vízben tökéleteseb feloldható Wuxal Super.
Sikeres szezont kívánunk!

Csak üzletünkben átvehető!
Wuxal Super 1 l

3 959 Ft

#58258
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Lengyel Csaba

A paprika magnéziumhiányát keserűsó felhasználásával kezelhető. Célszerű feloldani a készítményt vízben, és beöntözéssel kezelni a növényeket. Adjunk 2 evőkanállal kb. 3-4 liter vízhez; 2-4 hetente tápoldatozzuk ezzel a növényeket.

Keserűsó 1 kg

749 Ft

#58245
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Gábor

A totális hatásmechanizmusú gyomírtók esetében az elsodródás okozhatja a környező kultúrák károsodását. Ilyen esetben ha nem direkt érte a kultúrát a gyomírtó, a teljes pusztulás kockázata csekély, viszont a növény fejlődése lelassul, valamint az általános kondíció jelentősen leromlik. Mivel a hatóanyagok a levélen keresztül már felszívódtak, így a cél a növény szervezetébe került kémiai anyagok okozta stressz kezelése, és megszüntetése. Ezen felül a növény természetes úton is megkezdi a regenerációt, de ez a folyamat igen lassú. A cél ezeknek a regenerációs folyamatoknak a gyorsítása. Ehhez általános stresszkezelővel történő lombtrágya kijuttatás a legjobb megoldás. Jó választás például a Megafol készítmény. 30 ml/10 liter víz adagolásban kijuttatható.
Sikeres szezont kívánunk!

Megafol 1 l

9 581 Ft

#58244
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves László
A sárgán elszíneződő, lógó levelek a nitrogén hiányára utalnak. Célszerű lehet nitrogéntartalmú lombtrágyával kezelni az állományt, 2 alkalommal 7-10 nap eltéréssel. Az elmúlt pár hétben mutatkozott szokatlan hőség, és erős napsugárzás okozhatja a felső levelek pödrődését, ez ellen kicsit intenzívebb öntözés, és árnyékolás segít. ( Pl raschler háló)
Viszont amennyiben a növényen a hervadás fokozódik, valamint a lomblevelek hullása is megfigyelhető, és tovább hervad a növény, akkor a paprika stolbur fertőzése lehet a probléma okozója. Mivel ez utóbbit a kabócák szívogatása okozza, ezért mindenképpen javasolt rovarölővel kezelni az állományt.
Sikeres szezont kívánunk!

Fitohorm 14 N 1 l

3 057 Ft

#58163
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves András

igen ez napégésnek tűnik! Célszerű lehet minél előbb árnyékolni, Valamint a növényt ért stresszhatás csökkentése érdekében javasolt lehet Trainer biostimulátorral kezelni.

Sikeres szezont kívánunk!

Trainer 0,2 l

2 489 Ft

Trainer 1 l

6 574 Ft

#58143
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves András
Igen könnyen lehet napégés, amennyiben nincs árnyékolva ez a kockázat jelentős. Célszerű lehet minél előbb árnyékolni. Esetleg ha van lehetőség, és tud képet küldeni a levelekről, és a jelenségről, akkor meg tudjuk nézni tüzetesebben.
Sikeres szezont kívánunk!

#58141