A megszokottól eltérő formájú uborka

Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Tisztelt Ghihor Melitta

Az uborka és a cukkini közeli rokonságban áll egymással, mindketten a kabakosok családjába tartoznak. Valószínűleg a termés fejlődés, és érés elmaradása is hasonló problémára vezethető vissza mindkét növény esetében. A virágzó estikét én kizárnám a problémák köréből, kifejezetten előnyös, hogy van a közelben beporzó-barát növény. Illetve a megporzás megtörténik gond nélkül ugyanis kialakulnak a terméskezdemények. A probléma forrása az alacsony páratartalom, légköri aszály. Illetve szükségük van extra a kálium, és foszfor utánpótlásra A kedvezőtlen körülmények, és a légköri aszály megnehezíti a növények számára a tápanyagok felvételét. javasolt heti egyszer lombtrágyaként káliumot, foszfort, és bórt is kijuttatni. A lombtrágyázást célszerű addig megismételni 5-7 naponként, amíg a termés el nem kezd érni.

Damisol Foszfor Plusz 1 l

4 249 Ft

Damisol Kálium 1 l

3 057 Ft

Damisol Bór 1 l

3 324 Ft

#58951
Ghihor Melitta

Tisztelt szakértő!
Tanácsot szeretnék kérni uborka termés kapcsán. Tavaly rengeteg termett. Idén is szépen indultak a tövek de pár hét után a termések nem értek be, pár centiméteresek maradtak és leszáradtak. Ugyanez történt a cukkinivel is pedig egészségesnek látom őket, szépen folyamatosan hozzák a termést de szinte semmi nem érik be. Lehet, hogy a mellette virágzó estike az oka? Talán ott repkednek inkább a méhek és nem történik beporzás? Nagyon várom tanácsát, mert szerintem tápanyagot és vizet is megfelelően kaptak és szép termésre számítottam, végül pedig alig lett valami. Köszönöm!

#58931
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Tisztelt Váradi János

Az uborka furcsa alakja jellemzően megporzási problémákban keresendő. Az uborkafélék megporzását elsősorban a méhek, és a poszméhek végzik. Itt a jelenég mögött jó eséllyel a beporzó rovarok hiánya áll fenn. Illetőleg az elhúzódó megporzás szintén okozhat eldeformált terméseket. A tartósan magas hőmérséklet pedig önmagában hajlamosítja az uborkatermést a torzulásra. illetőleg a tartós forróság a beporzókat is távol tarthatja. Ezen felül a kockázatot növeli ha az uborkában, vagy annak környékén a virágzás idején vagy közvetlen előtte rovarölőszeres kezelés történt, vagy történhetett ( esetleg a szomszédból elsodródó rovarölőszer is okozhatja a beporzók hiányát.) A jövőben célszerű lehet ültetni az uborkatövek közé kifejezetten beporzóbarát növényeket, mint a körömvirág, vagy a sarkantyúka. Ezek magukhoz fognak vonzani elegendő méhet, poszméhet, amelyek az uborka beporzását is elvégzik.
Sikeres szezont kívánunk!

#58855
Várai János

Tisztelt Szakértő!
Tanácsot, segítséget szeretnék kérni az uborka-ültetvényemmel kapcsolatosan. A kétféle uborkamagot az előírásoknak megfelelően ültettem el módon és időben. Napfényes helyre, komposzttal dúsított talajba. Rendszeresen öntözve. Tavaly a termés ua. magból más helyre vetve megfelelő formájú volt. Az idén teljesen eldeformálódott a termés, megduzzadt, alaktalan... Bár ízre megfelelő, de nem egy piacos külsővel rendelkezik.
Mi lehet az oka?
Szíves válaszát várva, üdvözlettel
Várai János

#58827