Fodros paprika levelek

Szögyényi Róbert

Kedves Szabolcs!

Köszönöm a jótanácsokat és a részletes magyarázatot! A leírtak szerint fogok eljárni, remélhetőleg valamelyest még menthető az állapot. :)

Üdvözlettel,
Róbert

#58756
Szabolcs Dinga Szaktanácsadó

Kedves Róbert
A levelek fodrosodása tripszek kártételére utal. A tripszek ellen mospilan kezeléssel lehetséges védekezni, és célszerű tapadásfokozóval például Nonit-al keverni, mert a tripszek rejtőzködő életmódjuk miatt jól elkerülik a növényvédőszereket.
A képen a jobb elülső paprikán megfigyelhető kanalasodó levelek pedig a stolbur phytoplazma megjelenésére utalnak. Ezt a betegséget szintén könnyen terjeszthetik a tripszek. Ezért célszerű mindenképpen védekezni a tripszek ellen.
A virágelhullást több tényező okozhatja, egyrészt a nagy hőség miatt a növény hőstresszben szenved amellyel virágelrúgással védekezik a növény.
A foszfor, és kálium hiánya pedig fokozza a virághullást. Célszerű könnyen felvehető lombtrágyaként kijuttatni foszfort, és káliumot amely fokozza a virágkötést, és termékenyülést.
Sikeres szezont kívánunk!

Csak üzletünkben átvehető!
Nonit 0,15 kg

1 842 Ft

Damisol Foszfor Plusz 1 l

4 249 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 0,1 kg

11 594 Ft

Damisol Kálium 1 l

3 057 Ft

#58755
Szögyényi Róbert

Illetve mellékelnék egy korábban készült képet is róla (a vadhajtások azóta már eltávolításra kerültek természetesen)

#58749
Szögyényi Róbert

Üdv. Idén hobbiból nekifogtak a nemes paprika termesztésnek, jelenleg néhány tő chocolate habanero-t és trinidad moruga scorpion palántát nevelek. Pár napja észrevettem, hogy a levelek elkezdtek fodrosodni és kicsit aggódom, hogy ez befolyással van-e a virág hullására. Általános tápoldattal kevert vízzel locsolgatom őket, nem túl sokat öntök rájuk, de minden reggel megöntözöm őket. Eddig olyan helyen voltak, ahol délig erősen érte őket a nap és nem tudom, ettől van-e ez a jelenség, vagy netán valami hiánya, esetleg betegsége van? Mit lenne érdemes csinálnom velük?

#58748