Eddigi tanácsok

Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

Fajtaérzékenység is lehet...A megvilágítási idő, mód fokozása valóban jó gondolat, sokat tud segíteni.
A baktérium fertőzés gondolata jó, a kicsit szögletes határvonalú, világos közepű foltok miatt. De én kizárnám. Zárt termesztőberendezésekben, lakásban nem fordul elő. Szabadföldi fűszerpaprika állományokban szokott esetleg gondok okozni a baktérium-fertőzés, vihar, nagy esőzés, sok felcsapódó víz esetén.
A tápanyagutánpótlás egy érdekes kérdés. A legfontosabb a tápoldat töménysége, az ne legyen túl magas (2-2,5 EC értékű - ehhez kb 2 dkg műtrágyát kell feloldani 10 liter vízben) Akár minden nap kaphat ilyen oldatot, amikor igényli a növény a folyadékot.
Amire kérem, hogy vigyázzon: réztartalmú szerrel ne permetezzen (visszafogja a növekedést!), és tápoldat ne menjen a növény levelére.
További sikeres kertészkedést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#38118
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Mogyorósy Tamás Úr!

Elnézését kérem a válasz elmaradása miatt. Nem érdektelenségről van szó. 17 éve foglalkozom főként paprikákkal, de a képeit időközben megmutattam néhány kollégámnak. A fotókon látható tünetek számomra nem utalnak sem gombás, sem vírusos fertőzésre. A tünetek az érzugokban jelentkeznek, itt a takácsatkák szívogatása szokott levéllemez-sárgulást, pusztulást okozni. Hiányzik azonban a fonákon a szövedék és túlságosan rendezettek a foltok és nincs is elég meleg ezen élőlények kártételéhez. Én okozóként növényélettani problémára gondolok, éjszakai hidegre és magas páratartalomra, vagy esetleg olajos növényvédőszeres permetezésre (pl. Vektafid). Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#38112
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Erzsike!

Kecskemét környékén csiperkés zsákok nem igazán kaphatók. A legközelebbi forrás Áporkán van a Bio Funginál. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#38005
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Tamás!

Fogyasztásra nem javaslom a besárgult terméseket, hisz azok kényszerérettek. Általában keserűbbek, a magjai is megkeményedettek már.
Az újra kizöldült növényein várhatóan 3hét múlva már ehető tojásgyümölcsök lesznek! Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37890
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Tamás! A képen jelzett tünet egy gombás betegség a paradicsomvész (Phytophtora) következménye. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37701
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Richárd!
Nagyon szép felvételeket készített! Látszik, hogy szívén viseli a növényei sorsát, jó ezt tapasztalni! A lombképen sok minden látszik: elpusztult levéltetvek, tripsz-kártétel nyomai és szerintem fitoftórás fertőzés. Védekezés a beteg lomb eltávolítása, réztartalmú szerrel történő permetezés. Hosszútávon az összes növényi maradványt el kell távolítani a területről. Érdemes nem Solanaceae (Burgonyafélék) családba tartozó növényt termeszteni ugyanitt és fajtaválasztásnál a rezisztencia és tolerancia tulajdonságokra figyelni.
A bogyótünetek nagyon érdekesek. Lehet, hogy meglepi a válaszom, de én mivel szárazok a foltok a gombás fertőzést kizárnám. Tipikus vírustüneteknek sem mondható. Talán vándorpoloskák okozhattak ilyen különleges tünetet.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37569
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Richárd!

Veszélyesek a paprika esetében a vírusok. Valóban könnyen, kártevők útján több vírusfaj terjeszthető. Biztatásképpen mondom azért, hogy ritka, hogy az egész állomány elfertőzödjön.
A csípősség kérdése érdekes. Én fűszerpaprika állományban találkoztam már olyan jelenséggel, hogy egy fajta édesként került forgalomba és ideális körülmények között az is volt. De szélsőséges körülmények között (nálunk a talaj magas szulfátion tartalma váltotta ki), nagy melegben néhány termés csípett. Valószínűleg a csípősség örökítése genetikailag többgénes meghatározottságú és vannak olyan fajták, melyek édesek, de nem 100%-osan homozigóták.
További lelkes kertészkedést kívánva, üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37568
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Tamás! Sajnos semmi biztatót nem tudok írni. Nagyon sok kertész vallott kudarcot idén a padlizsánnal. A leveleket megtámadták a takácsatkák és a tripszek. Mindkét kártevő a meleg miatt fokozottan szaporodott is. Túlzott kártételük akár teljes lombvesztést is okozhat. Ráadásul a hetekig tartó hőség és a túlzott megvilágítás a termések torzulását és furcsa színesedését is előidézte. Egyes fajták terméseinek állaga is túlzottan keménnyé vált. Hogy mit lehet tenni ? Ezek a termések már kárba vesznek minél előbb el kell távolítani őket a növényről. Egy szépen begyökeresedett tő azonban kedvezőbb klimatikus viszonyok között szépen meg fog újulni. A tojásgyümölcs kiváló megújulási képességgel rendelkezik (egy kicsit még vadócabb növény)! Öntözéssel, tápoldatozással, esetleg lombtágyázással elérhető, hogy kihajtson és szeptember elején még újra virágozzon. Szerencsés esetben ezek a termések még leszüretelhetők lesznek. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37567
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Gábor!
Én is találkoztam már ilyen problémával. A fajta érzékeny bizonyos környezeti tényezőkre és így reagál, kivilágosodik, kifehéredik a hajtáscsúcs. Leggyakoribb kiváltó okok - túlkötés, nagy meleg, korlátozott gyökérműködés (pangóvíz, magas hőmérséklet). Ilyenkor, ahogy Őn is jól tette, csak lombtrágyázni tudunk. Ilyenkor érdemes 3-4 nap egymás után lefújni a növényeket, a gyors hatás érdekében. Legfontosabb a vas, a mikroelemek és a nitrogén pótlása. Tapasztalatból bátran ajánlom a Scotts termékét lombtrágyázáshoz: Agroleaf Power 31-11-11+TE, 3-4 dkg kell 10 liter vízhez. Lomtrágyázni csak 25 fokos hőmérséklet alatt szabad! Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37358
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Ildikó!
Csatoljon legalább néhány képet legyen szíves, hogy tudjunk segíteni. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37357
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Richárd!

A paradicsom idősebb alsó levelein a magnézium-hiány tünetei láthatók. A levél ér közötti részei sárgulnak, de a levélerek zöldek maradnak. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37287
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Richárd!

Valószínűleg elvegetálna így a növénye, de a vírusos fertőzése sajnos könnyen átterjedne (kártevőkkel, növényi nedvvel, pollennel) szomszédos növényekre, így én a fertőzött tő megsemmisítését javaslom. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37286
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves László!

Az átültetést tudnám esetleg javasolni. Érdemes lenne az átültetett növényeket valamilyen foszfordomináns tápoldattal intenzív gyökérképzésre sarkalni. Átgyökeresedés kb. 2 hetében inkább félárnyékban legyenek a növények. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#37285
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Imre!

Sajnos a vírusok ellen nincs orvosság. A fertőzött növények eltávolítása egy lehetséges megoldás, hogy a növényi nedvekkel, szúró-szívó szájszervű állatokkal már ne terjedhessen tovább. Ha sok növényt érint a fertőzés, akkor ez nem megoldás. Ilyen esetben a növény jó kondíciójának a megteremtése a fontos. Gyakoribb tápanyag-utánpótlás alkalmazásával. További vírusvektorokat kicsit távol tudja tartani egy olajos készítménnyel történő permetezéssel ( Vektafid-A), Kiváló kondíciójavító hatása van az Amalgerol elnevezésű biostimulátornak.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36977
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Gyula!

A karfiol a fejképződéshez 5-6ezer lux fényerősséget és napi minimum 10 órás megvilágítást igényel. A 12-16fokos jarovizációs hőmérséklet kell a fejképződéshez. Az állandóan 16 fok felett tartott növények nem fejlesztenek rózsát. Kiemelten fontos a termesztési időszaknak megfelelő fajta megválasztása. Nagy vetőmag-forgalmazó cégek - Syngenta, Monsanto - fajtaválasztékát lenne érdemes áttanulmányozni.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36967
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves János!

A vize enyhén lúgos. Kálcium és hidrokarbonát tartalma viszonylag magas.Az elektromos vezetőképesség értéke kertészeti termesztési szempontból még a megfelelő osztályba sorolható. Tápanyag-utánpótlás során az elemek jobb hasznosulása érdekében előnyös lenne savazni az oldatot (ecetsavval, citromsavval, vagy savas műtrágyák használatával: pl. Ferticare műtrágyacsalád). Hasznosnak tartanám a mikroelemek használatát is, hisz vasat, mangánt egyáltalán nem tartalmaz a minta. Bakteriológiai eredmények vonatkozásában sajnos nem tudok nyilatkozni. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36965
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Imre!

Sajnos rossz hírem van! A képen egyértelműen vírustünet ábrázolódik. Növényei legyengültek lesznek, terméseik torzulhatnak. Jó kondícióval talán túlélhetik. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36964
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves László! Hatékony szabad forgalmú szert, kizárólag a Coragen 20 EC-t tudom ajánlani. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36808
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Tibor!

A Ferticare műtrágyacsalád műtrágyái kiváló vízoldhatósággal rendelkeznek és savas 5,8-6 pH-t alakítanak ki a tápoldatban, mely különösen jól felvehetővé teszik a tápelemeket. Paprika és paradicsom esetében én a Ferticare I. és esetleg III. tudnám javasolni. A II. kifejezetten nitrogéndús, melynek általános használatát nem javaslom. Az ön által említett műtrágyák mind keverhetők egymással szükség szerint.
Paprika esetében a javasolt dózis: 20-25 dkg Ferticare I.vagy III. /100 liter víz. Paradicsom esetében 3-4 dkg-mal lehet több. Calcinitre akkor lehet szükség, ha nagy a növény leterheltsége és kicsi a zöldfelület növekménye, (ha nagyon meleg van) akkor néha beiktatható 12-15 dkg/100 liter víz. A Krista K - főként a színesedést, érést segíti, különösen a paradicsomnál érdemes kiegészíteni vele a Ferticare-s műtrágyás kezeléseket A Ferticare adagot megfelezve+ kb. 10dkg Krista K/100 liter viz. Bízom benne, hogy tudtam segíteni. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36756
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Roli!

Az üvegházi molytetű közismert nevén lisztecske. Fehér, apró (2-3mm) és felreppen ha megmozgatjuk a növényeket. Ellene Chess-sel, Mospilánnal lehet például védekezni. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#36755