Araucaria Araucana betegsége?

Petrovic-Barjaktár Loretta

Üdv! Kb 2 éves chilei fenyőnk leveleki elkezdtek kiszáradni. Van rajta új hajtás de az alsó ágak majdnem törnek és barnulnak is. Minden nap locsoljuk, félárnyékos helyen van. Délután 6kor éri már csak nap egy kis ideig. Eddig cserépben volt, de most nem is tudjuk hova ültessük le, beraktuk egy nagy banán árnyékába ott a reggeli órákban 9ig van elszórtan fény. Képeket mellékelek!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Loretta

#58648
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Közvetlen, erős napfény hatására barnulhat, különösen, ha a kertészetben árnykos helyen tartották. Kewrülje a túlöntözést és kapjon fenyőfélék, örökzöldek számára javasolt tápot.

#57271
Filipovics Judit

A mellékelt képek:




#57195
Filipovics Judit

Fiatal növényt vásároltam a közelmúltban, a kertészetben kapott információ szerint kb 2 éves. Tudom, hogy ekkor még nagyon kényes, de reménykedem. Egyelőre abban a kaspóban tartjuk, amiben vásároltuk, déli teraszon. Kb hetente kap locsolást. Amit tapasztalok, azt két képen mellékelem. Kérem a segítségüket!

#57194
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Próbálja meg kisebb méretben feltölteni a képet.

#56710
Tibor Melhart

Miért nem enged képet felrakni?

#56634
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Várjuk a képet!

#56505
Tibor Melhart

Tiszteletem! Ez a jelensége van a fenyőnknek,kb 2 hónapja sárgul!
Mi lehet vele??? Kar volna érte!
Válaszokat köszönöm!!

#56417
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Örülünk a sikernek!

#55195
Skorday László

És a képek:

#55176
Skorday László

Tisztelt Tanácsadók! Köszönöm mindenkinek a tanácsát, igyekeztem mindent betartani. Az araucariát kb. 2 méter átmérőben körbeástam, ( a törzs körül kb. 1 métert nem bántottam ) a gyűrűben kb 60 cm mélyen az összes földet kitermeltem, és a kitermelt földet összekevertem 200 kiter litván tőzeggel és 50 liter marhatrágyával, és ezt a keveréket töltöttem vissza a fa köré. A törzs körül a talajt a javasolt műtrágyával műtrágyáztam. A fát a javasolt permetekkel többször lepermeteztem, majd a méhviasszal a hibás hajtásokat bekentem. Aztán egy idő múlva a méhviaszt óvatosan eltávolítottam, és a hajtásokat a javasolt ezüstkolloid oldattal többször bepermeteztem. A főág három konkurensét kb. 45 fokban lekötöztem, hogy a vezér több " vitamint" kapjon. És most úgy nézem, hogy a FÁCSKÁM MEGMENEKÜLT! A levélkék tele vannak behegedt sebekkel, a mézgásodás elmaradt, a vezérvessző ismét elkezdett fejlődni. ( a képeket most nem tudom csatolni, mert túl nagyok, de hamarosan pótolni fogom. ) Remélem, hogy már így is fogja folytatni. Ismét köszönöm a segítségüket, nagy kő esett le szivemről. És az asszonyéról is! :-)

#55173
Skorday László

Kedves Pap Edina!
Köszönöm a tanácsát, hamarosan ki fogom próbálni.
Üdvözlettel: Skorday László

#54996
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves László! Egészen biztosan baktérium az ok. Növényvédelemben hivatalosan nem engedélyezett készítmény, de a patikákban kapható ezüstkolloid oldat a tapasztalatok szerint kiváló baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik a növények esetében is. Egy próbát megér, higítás nélkül permetezze ki. Lehet, hogy a növény díszértékét kissé rontja, de a tünetes hajtásokat célszerű levágni, elégetni, a sebet sebkezelővel lezárni.

#54983
Skorday László

Íme a képek:

#54967
Skorday László

Sajnos a helyzet nem lett jobb. Sőt! Már másik hajtáscsúcson is jelentkezik a megbetegedés. A levélkezdemény fonálján először csak egy pici, szürkés színű csomó jelentkezik, aztán alatta bebarnul, utána a levélke tövén végigmegy és gakorlatilag ekkor már a levél könnyen eltávolítható. Talán most sikeresebb képeket csináltam. Help me! Köszönöm.

#54966
Skorday László

Tisztelt Dr. Varga Mária! Köszönöm a segítségét, a javasolt vegyszereket fogom használni.
Remélem, hogy hamarosan jó eredményekről tudok majd beszámolni.
Köszönettel: Skorday László

#54887
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Skorday László Úr!
Köszönöm a képet. Bármennyire apró is, jól látható a tünet. Igaz, lehet baktérium vagy gomba az okozója - ha a foltos rész puha, akkor baktérium - A megoldás a rezes permetezés, de a finom szemcseméretű rézszulfát használatával (Cuproxat FW). A kezelést 2-3 alkalommal, hetente célszerű elvégezni. Kevés tapadásfokozót (pl. Nonit) is a permetléhez adni. A gyantaképzés a növény védekezési mechanizmusa. Így próbálja távol tartani magát a kárt okozóktól.

#54886
Skorday László

Tisztelt Pap Edina!
Elnézésést kéerem, hogy megkésve válaszolok, de néhány zűrös nap után vagyok.
Köszönöm a segítségét, tanácsát.
A fa Fóton van, közepesen homokos a talaja, de 2 éve, amikor kiültettem az ültető gödörbe tettem tőzeget és némi érlelt marhatrágyát is.
A fát elkezdtem Mospilannal permetezni.
Az előző hozzászólásomhoz mellékeltem két képet a fa egyik kihullott, csúcsi leveléről.

Üdvözlettel: Skorday László

#54867
Skorday László

Tisztelt Mária Dr. Varga!
Elnézését kérem, de hiába igyekszem, de nagyon nehezen tudok a fórumon keresztül választ adni a kérdéseire. Taláűn most sikerül.
Köszönöm a segítségét, igyekszem a tanácsai szerint eljárni.
Az arucárián az első gyantacseppek még október elején megjelentek, akkor a hidegeknek még nyoma sem volt. Felénk az első fagyok csak december elején jelentek meg, de az sem volt komoly. Még a fagyok előtt a fácskámat " becsomagoltam".
Sajnos a helyzet még most is romlik, már más oldalágak csúcsain is megjelentek a cseppek.
Viszont ma elkezdtem a fa műtrágyázását.
Sikerült tegnap egy csúcsi, félig elhalt levélről képet csinálnom, a színéről és a fonákjáról is. Mellékelem.

Üdvözlettel: Skorday László, Fót.

#54864
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sajnos keveset tudok erről a csodaszép növényről. A képről, a különleges tünetek alapján az alábbiakat foglalom össze.
- a váladékozó csúcsrügy biztosan elhal, mert fénytelen, szürke színű. Nincs kapcsolata a víz és tápanyag felvételre szolgáló növényi részekkel. Az egészséges levél sötétzöld, néha fényes felületű
- jellemző a növényre, hogy a levált részein gyakran gyanta csomók találhatók.
- az egyes levelek könnyen leválnak és alatta ugyancsak gyantaszerű anyag jön elő. Úgy vélem, hogy ezzel a gyantával próbál a növény védekezni.

Kérdésem: a gyantafolyás alatt, a levél leválás helyén a növényi szövetek puhák-e ? Megtámadhatja baktérium vagy gyapjas tetű. Feltételezésem szerint a növénynek ez a pusztuló része hidegtől károsodott. Talán október végén még nem helyezte védelem alá és a még intenzív életet élő fa - különösen a kitett csúcs - a hidegtől károsodott. Ezt már nem tudta "kiheverni"

A hajtásról a levelek könnyen eltávolíthatók és meg is kell tenni. Szabaddá vált helyen biztosan sok viaszszerű anyag jön elő. Ezt a helyet méhviasszal kellene lezárni. Feltételezem, hogy egy idő után ez a rügy újra leveleket képez.
A növény kapjon tápanyagot úgy hogy a korona széle vonalában kis árokba juttasson Volldünger tápanyagot öntözővízzel. Mivel a növény a savanyú közeget - talajt - szereti, tegyen a vízbe keserűsót /=magnézium-szulfát/ 10 liter öntözővízbe két púpozott evőkanál Volldünger+ 1 kanál Keserűsó.

#54848