szilva betegség

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Véleményem szerint az elmúlt napok, hetek szélsőséges idójárása (nagy hőingás, hirtelen lezúduló csapadék) által okozott stresszhatás miatti tápanyagfelvételi zavar az ok. Ültetéskor volt tápanyagfeltöltés? Ha nem, pótolni kell, a gyökerek megsértése nélkül a talajba dolgozni műtrágyát. Most lombtrágya használattal lehet átsegíteni a problémás időszakon.

Akció
Kerti műtrágya 5 kg

3 164 Ft
3 515 Ft (10%)

Damisol Gold Magnus 1 l

6 381 Ft

#58326
Vida Zsolt

Tisztelt Pap Edina

A szlivafáról a képek.
Segítséget előre is köszönöm!

#58319
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Zsolt. Képet kérünk, lehetőleg közeli, éles képet max. 2 Mb méretben.

#58315
Vida Zsolt

Tisztelt Szaktanácsadó!
Segítséget szeretnék kérni. Fiatal Szilvafám van aminek a hajtás csúcsai barnák, barnásak és befele pöndörödnek. Nincs rajta levéltetű és egyéb kártevő se látszik rajta. Segítséget előre is köszönöm!

#58279
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Kertbarát!

A tünetek a himlővírus /Sharka vírus, Plum pox / fertőzés jelei. A szilva levelén is láthatóak: tarkázottság, gyűrű alakú kivilágosodott foltok - áteső fényben jól látszanak. A gyümölcs húsában rozsdavörös csomók, elhalt szövetrészek., a gyümölcs viaszréteg alatt vízszerű foltok. Gyakori a mézgafolyás.
A betegség ellen védekezni nem lehet. A levéltetvek rendszeres irtásával a betegség továbbjutását akadályozhatjuk meg.

#54055
Koloszár Orsolya

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, a szilva termesében található elszíneződést, illetve a zselé szerű anyagot mi okozza, lehet-e orvosolni? Köszönöm szépen

#54014
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Jó lett volna egy-két fénykép készítése, mert ezek a foltok keletkezhettek többféle okból. Erre tehát most nem tudok válaszolni, de arra igen hogy a terméskötődés idején fordulhat elő, hogy a virágzásra kedvezőtlen időjárás következtében a terméskezdemény embriója sérül. Így a kialakuló termés nem életképes, azért hullik le idő előtt. Jó hatást gyakorol ennek a problémának a megoldására az Atonik kötődést elősegítő növekedésszabályozó használata a virágzás kezdetén és teljes virágzásban.

#36614
Viktor Székely

Tisztelt Vétek Gábor!

Van egy pár Csacsanszka Lepotika Szilvafám a ház előtt amik most négy évesek, ebből egy fán jobban szemügyre vehető hogy néhány levélen nagyobb feketés pontok jelentek meg, összességében nem sok van egy levélen némelyiken 1-2 de van amin 5-10 feketés nagyobb folt van.
Emellett ezek a levelek most el kezdtek sárgulni lefelé mint ha az őszt éreznének.

Mindemellett nagyon termés még nem volt sosem rajta de ami most is van annak egy része elkezdett összefonnyadni. Ami úgymond bepirosodik az szépen le is hull a fáról.

Mivel kellene permeteznem hogy levelek és a pár szem szilva megmaradjon a fán ?

#36571
Badényi István

Tisztelt Vétek Gábor!
Elfoglaltságom miatt talán késve válaszolok.
ibadenyi@hotmail.hu címről e-mailben 12 db képaláírással ellátott képet küldhetek annak aki kéri.
Az eddig leírtakkal nagy hasznukat lehet venni.
Mellesleg megemlítem, hogy egy álatalam ismert és nagyrabecsült növényvédős szakmérnök a bemutatott minták alapján nem tudott konkrétan semmit mondani. Egyedül az általa is ajánlott sárgalap hasznosnak bizonyult. Igaz, hogy a legyektől kezdve mindent megfog, de az igen kicsiny sötétszürke vagy fekete apró / szúbogár / szerűekből is rengeteget megfogtak. Megfelelő optikai eszközzel ezután fogom a lapokat is értékelni.
Persze a kéreg alatt talált lárvák alapján mindern tiszta.
A legfőbb tanúság sajnos , hogy a bio termesztéssel a fáimat elveszteném. A rovarok elleni vegyszeres védekezés mostoha időjárás esetén főleg nem hagyható el.
Köszönöm tanácsait.

#30376
Vétek Gábor

Tisztelt Badényi István!

A leírása alapján úgy vélem, valóban szúbogarakról van szó, tehát az előzőekben leírtakat tudnám javasolni. A nagyon szuvas részeket (sok a lyuk, leválik a kérge több helyen), le kellene vágni (a metszfelületet pedig sebkezelővel lezárni), és fontos, hogy ezeket mielőbb el is kellene égetni. A megmaradó növény, ill. a még jó állapotban lévő fák megfelelő öntözéséről, tápanyag-utánpótlásáról és károsítókkal szembeni védelméről pedig gondoskodni kell. Elképzelhető egyébként, hogy ha a sárga, ragacsos fogólapokat mostanában kihelyezi, észlelhető lesz még a rajzás, így esetleg célzott permetezésre - megfelelő szerrel és figyelembe véve a szüret idejét - is mód adódik a petézni készülő imágók ellen. (A rajzást jövő tavasszal is érdemes lesz figyelni.)

#30329
Badényi István

Elpusztult fiatal fa.

#30308
Badényi István

további kép

#30307
Badényi István

Egy gyenge kép

#30306
Badényi István

Tisztelt Vétek Gábor!
Köszönöm hasznos tanácsát. Utánna nézve a szúbogarakról szóló anyagoknak, valamint a fák kérgének még alapossabb átvizsgálása, lefejtése alapján sajnos szúbogarak a tettesek. A fényképező technikám és a tudásom alapján a képek nem elég jók. Ezért szavakban tennék hozzájuk. Az arányok érzékeléséhez 1,5 mm-es fém pálcát vettem segítségül. A jól látható ki vagy bemeneti nyílások átlag csak 1 mm körüliek, a megtalált lárvák kb 1-2 mm vastagok. A kéregben elpusztult, vagy bennrekedt fekete színű elszáradt imágókat is találtam, Ezek mérete szinkronban van a kimeneti nyílásokkal. Azt feltételezem, hogy a lárva bábjából kikelő imágó a kissebb.
Végül néhány rossz képet .

#30305
Vétek Gábor

Tisztelt Badényi István!

Kérem, itt küldjön még pár képet a járatokról, amiket a kéreg alatt figyelt meg. Ezek a járatok tehát a fa belsejébe nem hatolnak, csak a kéreg alatt futnak, ill. ágaznak el?
Elképzelhető, hogy szúbogarak okozzák a problémát. Ez esetben az újabb járatok végén itt-ott apró, fehéres kukacokat lehetne felfedezni, ha óvatosan eltávolítja a kérget. Mindenesetre a sérült részek egészséges részig történő visszametszése ajánlott, majd a metszfelületet mielőbb sebkezelő anyaggal (pl. Biocera, Fadoktor, Fegél) le kell zárni. Öntözés és tápanyag-utánpótlás történt az elmúlt időszakban? Ha szúbogarakról van szó, akkor a fa jó kondíciójának biztosítása alapvető fontosságú. Kémiai védekezésre legfeljebb a bogarak rajzásakor nyílhat mód (ez sárga színű ragacsos fogólappal jó eséllyel megfigyelhető).
Mindamellett a fás részek védelme kapcsán ne feledkezzen majd el a rezes lemosó permetezésről sem (lombhulláskor és tél végén).

#30245
Badényi István

E-mailben egyszerre 15 db képet tudnék küldeni.

#30223
Badényi István

E-mailben egyszerre 15 db képet tudnék küldeni.

#30222
Badényi István

A lemaradt képek.

#30221
Badényi István

Tisztelt Szaktanácsadó!
Szilvafákkal kapcsolatos előző kérdéseimhez megpróbáltam képeket is mellékelni. Ezek készítése közben döbbentem rá, hogy ugyanilyen tünetekkel pusztult el tavaly / egy év alatt / 2 db hároméves telepítési Stanley szilvám és ezév tavaszán másik területen lévő egyetlen Újfehértói Fürtös kb 8 -éves meggyfám is. Megjegyzem nem vagyok gyümölcstermelő, ennek ellenére a fáimat nagyon sajnálom./ 67 éves vagyok /
A neten való tájékozódásom és a fáim alapján pajzstetű kártételre tippelek. Várom szives válaszukat, segítségüket.

#30218
Badényi István

Stanley és Lepotica fajtákhoz tartozó szilvafáimon rendkívüli mértékű enyvesedés / mézgásodás / mellett ágvégek elhalása, akár a fa fél oldalának elpusztulása következett be. Mindez a tavasz óta , következett be. A fák törzsén esetenként a kéreg felreped, enyvesedés kíséretében. Az ágelhalások és a még élő részek határán gombostűfejnyi rovarjárat szerű nyílások kivezetései láthatók. A kéreg alatt kisméretű kiüregelt, kirágott járatok találhatók. Sajnos már rovar alakot nem lehet találni, valószínűen elhagyták a fákat. Csak a kérget, a fás részt nem károsítják.
Segítsenek , hogyan lehet megelőzni a fák pusztulását. A Lepotica szilvafám kétharmada elpusztult ezévben.

#30200