Gyomirtás

Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Barnabás! lehet, hogy a melegben tárolt, felbontott készítmény már nem elég hatákony. Toltális gyomirtást bármilyen glifozűt tartalmú, totális hatású gyomirtóval végezhet. Fontos, hogy most nyáron öntözéssel kelessze ki a gyomokat, és ha elég nagy a lombfelület, akkor gyomirtózzon. Ezt nem elég egy alkalommmal elvégezni. A füvestísére mindenképpen augusztus 20 után kerüljön sor, ha akkor is tart még a kánikula és a szárazság, akkor még később. A megfelelő talajelőkészítés nagyon fontos! Laza, porhanyós legyen a talaj, 20-40 cm mélységben is, nem elég a 10 cm.
Néhány alapvető tanácsot ezekben a cikkekben kaphat:
https://www.gazdabolt.hu/gazdabolt-blog/gyepapolas/
A hasznos gombakészítmények nagyon jók, de hónapokba, sőt évekbe telik, amíg a talajban a biológiai rendszer feláll.
Javaslom prémium minőségű fűmag használatát. Lehet, hogy drágább, de jobb eredmény, gyorsabb csírázás éhető el. Fontos tudni, hogy öntözött-e a terület, illetve robotfűnyírót üzemeltet-e.

#58700
Mezei Barnabás

Kedves Edina!
Tavaly ősszel volt egy füvesítésem, amivel nem vagyok elégedett. Kertész csinálta, szerintem elég gyenge fűmaggal dolgozott. Tavasz óta ápolom, tápanyagozom (gyökéren keresztül és lombtrágyával), volt pár felülvetés, kétszikűzés is. Gomba elleni szereket is kapott. 2x switch, utána, hogy mellőzzem a vegyszerezést sofguard, hi-spore, tricho immun, microcell. Ennyi ráfordítás után se vagyok elégedett vele, ezért kezdeném előről. Kérdésem, hogy milyen teljes gyomirtót javasol füvesítés előtt? Glialkám van, bár kérdés, hogy az egyáltalán jó-e még, tavaly nyáron lett felbontva és azóta a második nyarat tölti a meleg garázsban. Egy youtube-os blogban hallottam, hogy létezik kimondottan füvesítés előttre teljes gyomirtó. Ott ajánlották még a talaj fertőtlenítést is. Megköszönöm ha ebben tudna tanácsot adni!
Köszönöm szépen!
Mezei-Lovász Barnabás

#58692