Gyep probléma azonosítás

Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves István. Általában 50% fölötti gyephiány esetén az újrafüvesítés javasolt. De előbb minden gazt le kell irtani a területről toltális gyomirtóval. A füvesítéssel várja megg a enyhébb időjárást (augusztus vége).
Ajánlott olvasnivaló:https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/6-tipp-a-sikeres-tavaszi-gyeptelepiteshez

#58550
Mayer Istvan

Előző hozászólásomhoz mellekelnék képeket:

#58516
Mayer Istvan

Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni, gazt irtottunk, ezután a fű teljesen kiszáradt, most pedig teljesen ellepte a gaz.
Ezzel még tudunk valamit kezdeni, vagy inkább fel kéne ássuk, és újra füvesíteni?
Köszönöm válaszát előre is.

#58515
Szamosszegi Gábor

Kedves Edina,
Köszönöm a válaszát!

#58510
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedes Gábor! Közben utánaérdeklődtem: a sárga szálak magszárak...valószínű, hogy még tavasszal kimaradt egy nyírás, vagy megkésett, ezért a nádképű csenkesz magszárba ment. fontos, hony ne öntözze túl a gyepet.

#58509
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

A napi öntözés okozza a gondot. A Toscana kifejezetten szárazságtűrő keverék. A kötött talajon gyepszellőztetéssel, és az Amelgerol használatával lehet segíteni. Használjon tartós műtrágyát.
Hasznos cikk:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/hogyan-pusztithatjuk-ki-a-gyepet-az-ontozessel
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/induljon-jol-a-gyep

#58480
Szamosszegi Gábor

Kép

#58429
Szamosszegi Gábor

“Kalapos” gomba

#58428
Szamosszegi Gábor

“Kalapos” gomba

#58427
Szamosszegi Gábor

Tisztelt Gazdabolt szakértő,

A mellékelt képeken lévő gyepen jelentkező foltok azonosításában szeretném segítségét kérni. Nem is annyira foltok, sokkal inkább tűnik sárguló, száraz fűszálaknak.

A (Toscana ICL) gyep tavaly májusban vetettük, ami nagyon szépen fejlődött. A májusi nagyobb esőzések alatt gyönyörű zöld volt, igaz kaparós gombák jelentek meg reggelente. Akkor kapott Amargerolt, majd később Biosolt, végül Mr. Pitch féle bosstert. Naponta locsoljuk reggelente bőségesen, talaj elég kötött, ezért is kapta a fenti két szert. Mit csinálunk rosszul? Vagy lehet h gombás fertőzéssel van dolgunk?
Válaszát előre is köszönöm.
Gábor

#58426
Egri Dániel

Tisztelt szakértő!
Segítségét szeretném kérni a képen látható folttal kapcsolatban. A gyep egyik sarkában jelentkezett, kb. úgy néz ki, mintha gyomirtóval lett volna lefújva, teljesen elszáradt a fű ezen a részen. Ez hópenész lenne? Öntözőrendszerrel öntözöm, 3-4 naponta. Különböző gombabetegségek jelentkeztek többször is, ezért rendszeresen (3-4 havonta) kezelem Dithane-nel, illetve esetenként dithane-bumper-amistar keverékkel. Ha hópenész, azt mivel tudom kezelni? Köszönettel

#48579
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves A. Kiss és Szikora Attila! A topicban több helyütt leírtam a helyes gyepöntözés módját. A túl gyakori öntözés, párásság a gombabetegségek melegágya. Hagyni kell kiszáradni a gyepfelszínt, a gyökereket kell öntözni mélyrétegűen, így nem az öntözés ideje számít, hanem a mennyisége. Kánikulában is elég heti 2X öntözni, de akkor egyszerre 20-25 mm-t kijuttatni (esőmérővel lehet ellenőrizni). Most már ki lehet juttatni a stress control vagy az őszi téli felkészítő műtrágyát. Nitrogénes tápanyagot már semmiképpen sem adjon.
Nyáron érdemes a füvet kissé magasabban hagyni, hogy árnyékolják egymást a fűszálak és mikroklíma alakulhasson ki. A skalpolás a gyomfüvek előretörésének kedvez.

#48545
Attila Szikora

Kedves Edina,

A mellékelt képen lévő gyepen jelentkező sárgás foltok azonosításában szeretném segítségét kérni.

A (szárazságtűrő) gyep májusi vetésű, ami nagyon szépen fejlődött. A meleg beálltával egyre több gombás folt jelent meg,melyek egy az egyben ki is égtek, sőt még reggelente tucat számra lehet összeszedegetni a kalapos gombákat. Kb 2 hete jelent meg a füvön a képen is látható, elég nagy kiterjedésű folt, ami azóta is stagnál. Vártam vele, hátha magától elmúlik, de 2 hét leforgása alatt egyelőre nincs változás. A talaj szerkezete felső 15cm homokos-földes, alatta fekete földes, kissé agyagos.
A fű reggelente van locsolva kb 30 percen keresztül. (Csapadékosabb időben nincs külön öntözés). A képen látható foltos helyeken a füvet tépkedtem, az elhalt gyepen kívül más szálakat nem nagyon sikerült kitépkedni a helyéről, így feltételezem nem kártevő a ludas, már csak azért sem, mivel a folt egyik napról a másikra jelent meg ekkora kiterjedésben.
Lassan lebomló szerves trágyát használok (utoljára júniusban volt szórva).

Heti kétszer szoktam nyírni a füvet. Általában nem engedem nagyra nőni és a vágási magasság kb 4 cm.

Amire tippelek, hogy esetleg sok a csapadék neki, vagy valamilyen gomba támadhatta meg. A gomba ellen kb 1 hónappal ezelőtt próbáltam védekezni rézoxikloriddal, talán? segített akkor.

Gondoltam,hogy esetleg érdemes lehet most is valami szerves keveréket ráengedni, de nem szeretnék rontani a helyzeten, így némi tanáccsal ha tudna szolgálni,azt megköszönném!

Üdvözlettel
Attila

#48528
A Kiss

Azt elfelejtettem írni, hogy minden nap reggel és este locsoltuk, így valószínűleg túl sok volt a nedvesség (ettől lehet, hogy gombás?). Most már csak heti 3-4x locsoljuk.
Csatolok még egy képet.

#48519
A Kiss

Kedves Pap Edina,
Márciusban tették le a gyepet és akkor kapott tápanyagot. Azóta sajnos nem tápláltuk semmivel (tudom most már, hogy ez gond) és néhány helyen elkezdett sárgulni foltokban a fű. Még nem olyan vészes a helyzet, de abban kérném a tanácsát, hogy vajon ez gomba-e? Ha igen mit ajánl rá? Most vettem Everris Stress Controllt, azzal szeretném beszórni augusztisban, majd októberben téli felkészítővel. Ha gombaölő is kell, akkor melyiket ajánlja? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

#48518
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Szilvia . A műfüvön max. macskahányás penészedhetett ki.

#47892
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Zoltán! Tankönyvbe illő képeket küldtek a pítiumról. Általában túl sűrű, rossz vízelvezetésű talajon fejlődő, állandóan párában lévő gyepben jelenik meg kánikula idején!
A megoldás - mint minden más gombabetegség ellen - az okos öntözés, a gyepszellőztetés és a túlzott nitrogénhasználat mellőzése. Javaslom az alábbi bejegyzést: https://www.gazdabolt.hu/szaktanacsadas/9-gyep-es-gyepapolas/7249-gombaolo-szer-fure

#47868
Hegyhati Szilvia

Még egy kép az előző kérdéshez. Itt a sötötebb színű foltokat már megpiszkáltam.

#47853
Hegyhati Szilvia

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni ezen foltok beazonosítására. Tavasszal tettünk le műfüvet a kertbe, erre pár napja külömböző helyeken a képen látható foltok jelentek meg. Hozzáteszem, járnak erre macskák is, először rájuk gynakodtam, de túl egyformák a foltok... Köszönöm!

#47852
Jámbor Zoltán

Tisztelt Cím!
Kérném segítségét a gyepbetegség beazonosításában valamint a teendőkkel kapcsolatban! A gyep kb 2 hónapos! Sajnos nem tudom mi lehet a probléma :(
Előre is köszönöm

#47850