Leander levél sárgulása

Fodor Tibor

Kedves Dr. Varga Mária
Köszönöm a szaktanácsot, a rózsatövek (10db) meg lettek semmisítve a geotextillel együtt. Sajnos a talajcsere nem lehetséges csak a beöntözés. Az a kérdésem hogy a Bordói lé helyett használható e egy több éve lejárt (kiváló állagú) rézoxiclorid és milyen töménységben és mennyiségben kell kijuttatni. (Vagy a Bordói levet)
Köszönettel: Fodor Tibor

#59090
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A rózsatő gyökereit - elsősorban a vékony, víz- és tápanyagfelvevő gyökereket - talajgomba támadta meg. Az elővetemény, a túlöntözés, a túl sok tápanyag elősegítette a kórokozó felszaporodását.
A tervezett növények beültetése komoly aggodalommal jár. Mit tehet? Talajcsere a teljes gyökérzet mélységében, vagy a beteg rózsa gyökerek kiemelése és megsemmisítése után Bordói leves beöntözéssel a megmaradt kórokozó pusztításának megelőzése. A képen geotextiliát látok. Azt is fertőtleníteni kell az előzőekben leírt módon.

Csak üzletünkben átvehető!
Bordóilé NEO SC 0.5 l

3 332 Ft

#59087
Fodor Tibor

Kedves Pap Edina
Hátha et az információ segít, ezek kis bors méretű gömbök, összeállva egy nagyobb méretűvé. Első ránézésre letört hungarocell darabra hasonlít. Kemények de a napsütés hatására szinte eltűnnek
Fáradozását előre is köszönöm: Fodor Tibor

#59079
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Gyökérgubacs-fonálféregre gyanakszom. Kérem türelmét növényorvos kollégánk válaszáig!

#59075
Fodor Tibor

Kedves Pap Edina
A tönkrement rózsák gyökerei így néztek ki. Szeretnék más növényeket ültetni az ágyásba (díszfüveket, hibiszkuszt, hortenziát és rozmaringot). Abban kérem a segítségét hogy mi ez a számomra ismeretlen kártevő és hogyan védekezzek ellene hogy ne okozzon több kárt.
Köszönettel: Fodor Tibor

#59061
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Sajnos az idén extrém tartós és nagy a hőség és az UV-sugárzás, nem lehet összehasonlítani a tavalyival. A fűz alapvetően vízparti növény; párás, árnyékos, nedves klímát kíván.

#58801
Rákos Judit

Kedves Edina!
Köszönöm válaszát!
Kerámia kaspóban van minden növényem, természetesen ez is, épp amiatt amit Ön is említ.
Párásítani is szoktam esténként kis permetező kannával, bár ezt nem, amióta nincs rajta levél.
Érdemes tehát áttenni egy olyan helyre ahol kevésbé kap napot? És meddig tartsam ott?
Érdekes, pedig az előző években is ugyanezen a helyen volt, és egy kis levélperzselődést leszámítva nem volt vele gond, ilyen mértékű semmiképp.

#58791
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Judit! Napégés, illetve a nagy melegben felforrósódó edény okokhatja. Hiába öntözi, a gyökér megfő. Árnyékolás, illetve műanyag edény helyett kerámia edény + kaspó javasolt, az nem forrósodik fel annyira. Az erkélyen a fal is visszaveri a hőt és a napfényt. Az öntözés mellett párára is szükség van.

#58779
Rákos Judit

Elnézést, a képeket nem olyan sorrendben töltötte fel, ahogy gondoltam.
Így most helyesbítek:
A 4. kép a június, az 5. a július közepe, és a többi a mai.

#58767
Rákos Judit

Kedves Szaktanácsadó!

Keleti fekvésű erkélyen, cserépben nevelek egy 4 éves japán fűzfácskát, amivel eddig semmi gond nem volt, minden nyáron gyönyörűen fejlődött, általában kétszer is megmetszettem. Azonban idén nyáron nem akar fejlődni, június végén a levelei elkezdtek barnulni, majd elszáradni, az új hajtások is hamar elszáradtak, nem fejlődtek ki. Természetesen öntözve van rendszeresen, ebben a nagy hőségben naponta is. Azóta teljesen kopasz lett és egyre jobban feketednek el az ágvégek, emiatt gyökérrothadásra gyanakszom, most már csak akkor öntözöm ha a föld kezd kiszáradni. A fekete végeket lemetszettem.
Kérem adjon tanácsot, hogy tudnám megmenteni!
Az első kép még a júniusi állapot, a 2. július közepe, a többi a mostani.
Köszönettel,
Judit

#58766
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Igen, igen, de csak a nagy melegben, erős napsütésben kell az árnyékba vinni, vagyis inkább félrányékba. lehet, hogy tavasszal át is kelle már ültetni őket egy mérettel nagyobb cserépbe.

#58673
Molnár József

Tisztelt Pap Edina!

Az árnyékban nagyon kevés virágot hozott, ezért napra tette.

Tisztelettel

Molnár József

#58619
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A tapasztalatom az, hogy a nagy melegben, fülledt teraszon minden gondoskodás ellenére tömegesen sárgulnak és hullanak a leánder levelei. Én áttettem őket a szőlőlugas árnyékába és megszűnt a levélhullás. A növényedény átforrósodik és megfőnek a gyökerek.

#58610
Molnár József

T.Szakértők!

A képeken lévő leander levelei sárgulnak.Vas hiányra gondoltam, ezért vasgálic oldatot locsoltam a tövekhez, de kevés eredménnyel.

Üdvözlettel

Molnár József

#58595