Menthető-e még a csüngő akácunk?

Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Zsuzsa! Vásároljanak új példányt, vagy más csüngő koronájú fát, pl. csüngő fehéreperfa (Morus alba Pendula), csüngő nyír (Betula pendula Youngii).

#58505
Szabó Zsuzsa

Kedves Edina!

Köszönöm szépen a segítséget. Sajnos a fatörzsre ráoltott rész mára teljesen elhalt, így a törzsével nem vesződünk tovább, mert a lombja volt a lényeg.

Nagyon tetszett a családnak ez a csüngő akác, ezért kérdezném, hogy ültethetünk-e a helyére egy másik fát, és mikor, és mire ügyeljünk különösen?

Köszönettel: Szabó Zsuzsa

#58420
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Zsuzsa! Sajnos a japánakác kéregfekélyes rákos áelhalása az ok. Több kórokozó okozza. A fertőzött ágakat töből le kell vágni. Rezes permetezés javasolt. Törzset por alakú réztartalmú szerből készült péppel (a port kevés vízzel pudingszerű állagúra kikeverve) be kellene kenni és jutacsíkkal vagy gézzel körbekötni.

Csak üzletünkben átvehető!
Bordói por 0,5 kg

3 591 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Champion WG 20 g

787 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Nordox 75WG 20g

1 169 Ft

#58406
Szabó Zsuzsa

Kedves Edina!

Elnézést, de előző levelem korán továbbítottam.
Küldtem a többi képet. Már néhány nap alatt is tovább romlott a fa állapota, a leesett sok eső se segített rajta.
A köveket eltávolítjuk, és a metszést elvégezzük, habár tavasszal alaposan meg lett metszve.
Egy kertész javaslatára felszívódó rovarölővel lepermeteztük a fát, mert szerinte a tujákat is megtámadó rovar költözött a kéreg alá.
Várom javaslatát, hogy Ön szerint mi lehet a baj.

Köszönöm előre is a segítségét!
Üdvözlettel: Szabó Zsuzsa

#58337
Szabó Zsuzsa

Kedves Edina!

Mellékeltem az új fotókat. A törzse a fának egyszínű zöld volt, mint egy bambusz, aztán viszonylag rövid idő alatt barna lett, és repedések vannak rajta. Levele után megnéztem, és a repedéseknél benyomható, puha.
Az ágvégek fotója nem jól kivehető, ezért több képet is készítettem.

#58336
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Zsuzsa! Nehéz megállapítani, hogy mi lehet a baj. Lehet nem megfelelő víz- és tápanyagelláts és ágrák is. Ha pl. olasz importból származott a növény, akkor nem tudott a mi viszonyainkhoz alkalmazkodni. Az ágrákra sárgás-barna puhuló foltok, kéregelhalás utalhat. A murva mulcsot cserélje iskább kéregre, mert felerősíti az napsugárzást! Alapos visszmetszés (a csüngő koronafortma megtartása mellett ildomos lehet. A száraz. A levágott ágak metszési felületéről, illetve a kéregről az ágrák kizárására képet kérünk. Monílnia a japánakácot nem károsítja, pajzstetű viszont igen.

#58335
Szabó Zsuzsa

Kedves Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy a tavaly még gyönyörű csüngő akácunk az idén szépen elkezdett hajtani, majd a fele lassan elkezdett leszáradni.
Ősszel és tavasszal lemosó permetezve volt, az első száradásnál monília ellen, és tetű ellen lett permetezve.
Rendszeresen öntözve van.
Kérdésem, hogy tehetünk-e még valamit a fa érdekében, még érdemes-e várnunk, hogy helyrejön, vagy már vége ennek a fának?

Köszönöm előre is a segítségét!
Üdvözlettel: Szabó Zsuzsa

#58257