tanácsadás kérése

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetek a peronoszpóra kevésbé ismert formája. Az időjárás idén rendkívül kedvezően alakult: májusban 100 mm, júniusban ugyancsak 100 mm csapadék hullott. Az esős napokon a hőmérséklet is 20-25 C-fokra mérséklődött. A másod- és harmadrendű erek mentén és a levélzet egyes részein - ahol a fertőzés kifejezetten erős volt - sárgulás, ill. az erek feketedése is bekövetkezett. A kép alapján sikerült Önnek megállítani a fertőzést - gondolom megfelelő gombaölő szer használatával. A permetezést a száraz időszak ellenére folytatni kell!

Csak üzletünkben átvehető!
Quadris ampullás 10 ml

1 421 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Universalis 10 ml

1 440 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Cabrio Top 200 g

7 535 Ft

#58585
Szarka Barna

Kedves Edina! Újra megpróbálom a képfeltöltést.

#58520
Szarka Barna

Kedves Edina! Újra megpróbálom feltölteni a képeket.

#58518
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Barna! Valószínűleg feketerothadás. Képet kérnénk.
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/2024.-evi-13.-novenyvedelmi-felhivas
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/szolo-feketerothadasa?gad_source=1&gclid=CjwKCAjw-O6zBhASEiwAOHeGxTG0w6-wqBoQWbvinSIETCCliHuOmy53ClIIaKtCfkZkJ-1dbwi5SBoCI2gQAvD_BwE

#58500
Szarka Barna

Üdvözletem!
A segítségüket szeretném kérni egy, a szőlőleveleket károsító betegséggel kapcsolatban. Először a levél fonákján fekete elszíneződés jelenik meg az erek mentén, később jönnek a sárga és barna foltok. Mi lehet ez, és hogyan lehet védekezni ellene? Segítségüket előre is köszönöm!

#58484
Kobela Margit

Tisztelt Gábor!
Köszönöm a segítségét, próbáljuk a permetezést, de keresni fogom az említett fajtákat is.

#10003
Vétek Gábor

Kedves Margit!

A rovarlárvát egy hajlékony, de erős dróttal lehetne a járatába hatolva elpusztítani. Az egrest ezek szerint a lisztharmat károsítja. A következőképpen lehet védekezni ellene: Metszéskor távolítsák el, és semmisítsék meg az elseprűsödött, esetenként nemezes, megbarnult gombaszövedék-bevonattal jellemezhető vesszőket. A vegetációs időszakban a terméskötődéstől a szüret előttig (ált. májustól június közepéig) 3-szor kezeljenek Quadris-szal (é.v.i.: 7 nap). A szüret után Topsin-M 70 WP-vel 2-3 kiegészítő kezelés végezhető. A készítményekhez adjanak nedvesítő szert is (pl. Silwet L-77).
Vannak a lisztharmattal szemben ellenálló (pl. Triumphant), illetve a betegségre kevésbé fogékony (pl. Zöld győztes, Szentendrei fehér) fajták is, ezek ültetése is felmerülhet.

#9945
Kobela Margit

Tisztelt Gábor!
Az almafába behatolt egy sárga-fekete csíkos kukac.Onnan tudom, hohy befújtuk légyirtóval-nem volt jobb ötletünk- és kibújt ez az állat. Nem tudom, a fa törzsébe meddig fúrt, csak egy nagy gombostűfejnyi lyuk látszódik.Az egresen a képeken látható kéreg és penész-szerű valami van.Évek óta nem tudunk termést szedni, mert mire odáig jutna, már vagy lehullik, vagy ez a réteg károsítja annyira, hogy nem lehet enni belőle akkor sem, ha lekaparjuk. Arra gondoltam, talán van, amelyik nem lenne ennyire érzékeny erre a betegségre, mert szeretjük az egrest.

#9806
Vétek Gábor

Kedves Kobela Margit!

Mekkora lyuk van az almafa szárán? Több is, vagy csak egy? A fába is behatolt, vagy csak a kéreg alatt van járat?
A köszméténél biztos, hogy a szürkepenészre gondol, nem a lisztharmatra? Egres lisztharmat képek: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=173&galtema=1&galery=8

#9704
Kobela Margit

Tisztelt cím!
Kérdésem a következő: az almafánk törzsébe valami beköltözött. A kártevőt nem tudjuk kifigyelni, csak a "nyomát" látjuk. Mit tehetünk, hogy a fát megmentsük?
Másik kérdésem az, hogy létezik-e olyan egres-fajta, amelyik nem érzékeny a szürkepenészre?
Üdvözlettel: Kobela Margit

#9686