Turkesztáni Szil betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Barbara! A tajtékos kabóca jelenléte látható a képen. A kabócák szúró-szívó kártevők. Szívogatásuk nyomán sebzéseket ejtenek és abból a fák édeskés nedve folyik ki. Ezért látogatják a hangyák, legyek és darazsak. A rovarölő szerhez /Decis vagy hasonló kontakt szerthez tapadószert is keverjen. A tapadásfokozóból a szokottnál nagyobb mennyiséget kell használni. A kezelést egy héten belül célszerű megismételni.
Ez a kabóca valószínűleg csak odatévedt a szil és fűzfára, de jól érzi magát. Egyébként több tápnövény szükséges a kabóca kifejlődéséhez. Petézésre a fiatal fűz és szil fiatal hajtásait választja. Az ún. tajtékos kabóca életmódja különleges. Fontos, hogy repülni nem tud.

Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 2x5 ml

2 079 Ft

#58346
Erdei Barbara

Üdvözlöm! A szil és a fűzfa levet ereszt, habzik, lepik a legyek hangyák darazsak. Mi a probléma és mivel lehet megmenteni? Előre is köszönöm a választ! Erdei Barbara

#58298
Erdei Barbara

Nem tudom feltölteni a képeket. Megpróbálom egyesével.

#58297
Erdei Barbara

Nem tudom feltölteni a képeket. Megpróbálom egyesével.

#58296
Erdei Barbara

Üdvözlöm! A szilfa és a fűzfa elkezdett levet ereszteni, fehér hab folyik, lepik a legyek, a darazsak és a hangyák. Mi a probléma és mivel lehet megmenteni? Előre is köszönöm a választ!

#58295
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Turi Úr! Örülök, hogy a hívatlan betolakodó bemutatkozott.

#36958
Turi Gábor

Kedves Mária!

Tegnap hirtelen ötlettől vezérelve darázsirtó spray-t fújtam a lukba és hatásosnak bizonyult. Reggelre a mellékelt képen látható hernyó feje kandikált ki a lukon. Köszönöm a tanácsot!

Üdvözlettel
Turi Gábor

#36936
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A szilfa törzsén sérülés is látható - megsértették valamilyen géppel vagy eszközzel - de az apró lyuk kártevő jelenlétére utal. Azt nem tudom, mennyire apró a lyuk /0,5-1 cm átmérőjű a kis farontó hernyójának ki- ill. bemeneti nyílása. A lárvát el kell pusztítani, mert a belső farészekben károsít. Vattára tömény rovarölő szert itatunk fel és a lyukba betömjük. A felületet le kell zárni parafilm vagy erős sebtapasz felhasználásával. Javasolt rovarölő szerek: Bulldock, Cyperkill, Fendona

#36853
Turi Gábor

Kedves Tanácsadó!

A mellékelt képen látható sérülés jelent meg szilfám törzsén. Egy kis lyukon apró gömbök türemkednek ki és nedvesség folyik belőle.
Kérem írja meg, ha tudja mi okozza és hogyan lehet meggyógyítani.

Köszönöm

#36834
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Szabad forgalomban csak az olajos szereket tudom ajánlani: Agrol Plusz, Vektafid, Biosect, ami megfizethető, mert a nagyon jó Floramite literje 100 ezer Ft felett van

#36767
Bodnár Attila

Kedves Edina!
Köszönöm válaszát. Megvizsgáltam a levelek fonákját, és a levél erezeténél apró pókhálószerűséget vettem észre. Azt gyanítom, hogy atka támadta meg. Mivel tudok védekezni ellenük?

#36631
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Attila. Tápanyagzavar az ok. Kálium és magnézium. Célszer volna tartós műtrágyát a csepegtetőcsövek alá lazán bedolgozni a talajba, vagy növényenként 2 db Osmocote tablettát. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/hobby-mutragya/T06248-Substral-Osmocote-tabletta-balkonnovenyekhez-25-db-os Ennek a típusnak a tápanyag-összetétele éppen megfelel a problémára!

#36593
Bodnár Attila

Egy másik növényről készült kép.

#36563
Bodnár Attila

Az előző kérdésemhez tartozó kép lemaradt.

#36562
Bodnár Attila

Tisztelt Szaktanácsadó!

Szeretném segítségét kérni az alábbi problémában. Most második éves a szil sövényem. Az évben rengeteget fejlődött, de most van jópár tő, amely levelei elkezdtek sárgulni, a barnulni, majd leszáradni. Néhány levelen lyukak is vannak, illetve barna foltok. Csatolok pár képet. Gyors válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Attila

#36561
Vétek Gábor Szaktanácsadó

Tisztelt Soti Zoltán!

Aggodalomra semmi ok, ezek paralécek. A mezei szil esetében fordulhatnak elő ilyen hajtások (Ulmus minor var. suberosa néven képeket is találhat róla az interneten), elképzelhető, hogy a vásárolt növényanyagba néhány példány került belőlük a turkesztániak közé.

#35991
soti zoltan

Az elozo kerdeshez kuldenek egy masok fotot!

#35945
soti zoltan

Tisztel Szaktanacsado!
Az alabbi kepeken lathato kergesedest talaltam sovenyem, nagysagrendben 5%-an. A jelenseg egy egeszseges hajtashoz kepest, betegek kb 3-4 szeresere kergesednek. Ezek konnyen lemorzsolhatok, inkabb szivacsos felepitesu. A beteg hajtasokat visszavagtam, de segitseget szeretnek kerni megelozve az ujabbakat. Valaszukat elore is koszonom!

#35943
Vitályos Ildikó

Nagyon köszönöm válaszát!

#29457
Dr. Varga Mária

A nagy folt gombabetegség, a kis lyukak kártevőtől származnak, tápanyag-probléma is látható. Ajánlatom: Dithane+Score+Wuxal, a kezelést két hét múlva célszerű megismételni.

#29370