Gomba az almafa tövénél

Ghihor Melitta

Nagyon köszönöm a részletes tanácsokat. Fát ültetni nem terveztem, dîszfűre, körömvirágra, liliomokra, gaurára, asterre gondoltam, körülötte lóherével. Ez sem javasolt? Esetleg gubás hortenzia? Persze csak tavasszal, a föld szellőztetése utàn.

#59176
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fa kivágása indokolt. Elképzelése jó, a terület fertőtlenítése fontos. A talajban található zsinórszerű micélium kötegeket többszöri gereblyézéssel gyűjtse össze. Fontos a föld kiszárítása, kiszellőztetése. Trágyázást nem javaslom. A Trifender kitűnő biokészítmény talajgombák ellen. Arra azonban a kutatások során nem kaptak választ, hogy az engedélyben felsoroltakon kívül egyéb (pl.Armillaria) tőkorhasztó gombák ellen is hatásos.
A kezelés mégis javasolt.
A kivett fa helyére semmit se ültessen! Az Armillaria különböző fajai szinte minden fafajt megtámadhatnak. A borókát viszont nem említi a szakirodalom.

Trifender WP 20 g

2 711 Ft

#59173
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az almafa már eddig is beteg volt - írja. A kis gombacsokrok=termőtestek egyértelművé tették, mi a probléma okozója: gyökér- ill. gyökfő-korhadás (Armillaria sp.). Erre a fajra utalnak a zsinórszerű micélium kötegek is - amiről írt. A Ellene nem ismerünk semmiféle gyógymódot. A továbbiakban a tő körül minden növényt ki kell írtani és semmiképpen se öntözze a fát. Az olajos rézként továbbra is alkalmazza nagy gyakorisággal. Sajnos, az Armillaria gomba a talajban tovább terjed és a közelben lévő fákat is megtámadhatja.

Csak üzletünkben átvehető!
Olajos Rézkén SE 0,5 l

2 928 Ft

#59172
Ghihor Melitta

Köszönöm szépen a választ. Sajnos a fa kivágását, gyökér kiásását, elszállíttatását már szervezem. Az utána következő talajfertőtlenítéshez szeretnék még segítséget kérni. A gödör mellett gondoltam a kiásott földet kupacolni, majd a gödörbe és a kiásott földre is olajos rézként permetezni. Pár hét várakozás után pedig Trifender pro kezelést végezni és tavaszig hagyni a terepet szellőzni, utána trágyázni, huminsavat adni hozzá, majd visszalapátolni a földet. Jó ez a terv vagy más kezelés javasolt? A fa egyik oldalán járda és a ház van, másikon viszont egy szép boróka sövény 2-3 méterre a törzstől, amit lehetőség szerint óvni szeretnék. Köszönöm szépen a segítséget!

#59169
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Valamelyik tuskógomba-faj (Armillaria) támadta meg a fát. Erről itt olvashat:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/novenyvedelmi-teendok-2021.-szeptember-30.-oktober-6.

#59166
Ghihor Melitta

A képeken látható gomba jelent meg a fa tövénél kertemben. Évek óta beteg a fa és idén borsót majd rukkolát ültettem a tövébe, hátha jót teszek vele. Sajnos a túl sok öntözés hatására előjött a gomba. A fa kérge alatt is, ami elvált és pincenogarak hemzsegtek alatta. Egy rést is találtam, ami szintén tele volt apró gombákkal és spagetti-szerű barna szálakat is találtam. Letisztítottam róla mindent. Kidobtam a gombát és a levált kéreg darabokat. Marhatrágyát és huminsavat adtam a fának, majd olajos rézkénnel permeteztem a fertőzött részt. Milyen gomba ez és mit tehetek a fáért? Előre is köszönöm a választ!

#59156