Tulipánfa levél barnulás

Misi László

Kedves Pap Edina!

Köszönöm a választ, tippet. Így képek alapján nehéz bármi biztosat mondani.
Én is gyökér gomba betegségre gondoltam, mert a tavaszi befakadást követően már azonnal jelentkezett ez a betegség a leveleken, vagyis a gyökerek még szinte ki sem léptek az új közegükbe és már meg is jelent ez a betegség. A levél barnulás, égés egyre dominánsabbá vált és végül el is pusztult a növény. A hajtások megindulása után 4-5 hétre már el is pusztult sajnos a csemete.
Mikroszkóppal megnézték a már elhalt leveleket és azokon voltak gombás foltok, de az ágmetszetekben nem találtunk barna gyűrűket. Nincs ennyire egyértelmű jele a betegség okának

#58625
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Sajnos lehet verticilliumos betegség is, ami a gyökéren keresztül fertőz. Ebben az esetben már a növény beteg volt, amikor vásárolta, vagy a talajban van a kórokozó, ami az állandó nedvesség miatt tömörödő talajban erőre kapot. A most csupasz vesszők levélbarnulása és hullása hirtelen történt? Ha átvágja a vesszőt, lát barna gyürüt?

#58602
Misi László

Kedves Szaktanácsadó!

Ősszel ültettem el ezt a földlabdás tulipánfát . Az ültetést egy virágfölddel, érett marhatrágyával, Substral granulátummal és kb 20% eredeti földdel kevert 70*70-es gödörben végeztem el. Az ültető gödröt jól belocsoltam.
A fa tavasszal szépen befakadt, majd a képen látható módon először elkezdtek barnulni a levelei, majd teljesen el is száradtak. Az új hajtásoknál is ugyanez volt sajnos a folyamat. Ami érdekes volt, hogy a fa levelei foltosodtak és el is vékonyodtak majd emiatt szakadások is keletkeztek benne. Természetesen a fa locsolására odafigyeltem, de a tavasz egyébként is nagyon csapadékos volt. Mára sajnos már csak 1-2 levele van a fának.
A közeli képen látszik a barnulás (égés) és a szakadás is a levélen. A napégés a kora tavaszi időpont miatt kizárt, a ráadásul a csemetét nem egész nap éri a napsütés.

Az lenne a kérdésem, hogy a körültekintő ültetés mellett, lehetséges-e hogy a csemete már ilyen korán, lényegében azonnal tápanyaghiányos közegbe kerüljön (Mg, Vas, Ka stb) és ezért jelentkezzen ez a probléma?

A kertészetben ahol vásároltam a növényt, ezt mondták, hogy a tápanyaghiány okozza a fa betegségét de én nem akarom ezt elhinni, mert évek óta ültetek nagyobb mennyiségben kisebb nagyobb fákat, csemetéket, cserjéket, bokrokat a fent leírt technikával és soha nem volt semmi ilyen jellegű problémám. Azt tanácsolták, hogy Wuxal super készítménnyel lombtrágyázzam a növényt, de ez nem segített.

Előre is köszönöm a válaszukat!
Misi László

#58579