Kajszifám menhetőe?

Unifiedpost Gera Tamas

Kedves Mária,
Infót köszönöm.
A szirmok rész teljesen igaz, idén mindenképpen volt ilyen jellemző. NEm csak ezen hanem a második kisebb fámon is, bár azon soha nincsen érdemi termés. Valszeg annak az alanya nem megfelelő az agyagos talajomhoz, a gyümölcs azon inkább gönci formájú.
Írta a Megacladosporium sp gombát, kerestem képet hogy milyenek lehetnek a foltok, mert sajnos nekem a fán amikor volt termés, volt olyan ami foltos volt. Ezekből volt olyan amin a foltok nagyobbak, kívül sötét a gyümölcsöt felvágva belül pedig szürke folt volt, ezek íze pocsék volt. Volt olyan amin pici pöttyök voltak, és jellemzően ezek csak a héjon voltak láthatóak, erre azt olvastam hogy a poloska lábnyoma. Voltak olyan részben fonnyadt gyümölcsök amik beértek és barna szabálytalan folt volt rajta, íze változó volt ezeknek. A gyümölcs többsége 80% körül viszont finom volt és csak "poloskalábnyomos" volt.
Wuxal-om meg Amalgerolom van önöktől, ezt úgy láttam nem keverhetőek, így amikor nem lesz eső akkor megpróbálkozom egy körrel.

#58248
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tipikus moníliás tünetek láthatók a kajszifán. A szirmok elbarnulnak, majd elszáradnak, de csak részben hullanak le. A hajtások csúcstól kezdődően hervadnak, a levelek elszáradnak, A fertőzött és egészséges hajtásrészt éles határvonal választja el egymástól. A fertőzés helye körül általános a mézgakiválás.
A monília elleni védekezés összetett, sikerét több tényező nehezíti. Legkritikusabb időszak a virágzás - kezdetén, tömeges virágzáskor és elvirágzás táján - ennek során permetezni kell. Szabad forgalomban csak néhány hatásos gombaölő készítmény áll rendelkezésre: Switch, Kenja, Chorus. A monília fertőzés a vegetációs és a nyugalmi időszakban is jelen van. Lemosó permetezést legalább két alkalommal célszerű végezni? ősszel, lombhullás táján és tavasszal rügyfakadáskor. Kérjük, kövesse figyelemmel a GazdaboltBlog és a GazdablTV tájokoztatóit!:
https://www.gazdabolt.hu/blog
https://www.gazdabolt.hu/tv
Tamás a fa kondícionális állapotáról is írt. A kajszi nem tartozik a hosszú életű gyümölcsfákhoz. Ha el nem fagy, sokat, kitartóan terem. Talán közben el is fárad. Késő ősszel érdemes volna egy tartós műtrágyáz bedolgozni a fa csugója (korona kerülete) alá, hogy a téli csapadék bemossa a talajba és felvehetőek legyenek a különféle tápelemek. A csonthéjasok nem szeretik a vizet - persze az esővizet igen. Öntözni tehát nem szükséges, sőt hiba.
A virágzás intenzitása részben időjárás függő. Nagyobb baj, hogy Önnél az utóbbi évek ismétlődő problémája. Amint írtam, a monília fertőzésnek is van szerepe.
A gyümölcs ízének megváltozásában egy másik gombabetegség /Megacladosporium sp./ lehet felelős. Fertőzése során a gyümölcs húsa lében szegény, élvezhetetlen ízű. Ilyenkor barnásfekete foltos lesz a gyümölcshéj. Mégsem gondolom, hogy ez lenne a hiba. A fa megöregedett, de még élni akar. Sok gyümölcsöt adott, értékelni kell. Gyógyíthatatlan betegségei nincsenek. Vegetációs időben lombtrágyázással segítheti a fát jó kondícióban tartani.

Csak üzletünkben átvehető!
Wuxal Super 1 l

3 959 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 933 Ft

Folisol W lombtrágya 1 l

2 789 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 1 l

7 352 Ft

#58207
Unifiedpost Gera Tamas

T. Szakértő,
Adott egy 25 éves kajszifa, minden évben metszve a pirosbimbósban, meg néha a zöldmetszés időszakában is. Az utóbbi 3évet leszámítva mindenévben volt termés elég sok. Az utóbbi 3 évben viszont nincsen értelmezhető termés. Valamint olyan 5 éve minden évben kellett nagyobb ágat amputálni elszáradás végett, ami az ágvégeken kezdődőtt. Az idén is tettem ilyet a pirosbimb állapotban, de megint vannak ágvégek elhalva. Virágok terén is rosszul állt a fa az idén, ami volt ,annak elvirágzását követően elszáradt volt a többsége. Minden évben van tavaszi lemosó, 15 éve folyamatosan kell tetűtleníteni, így egy mospilán kör is járt, néha kettő. Locsolva volt a fa, trágyázva a 25 év alatt nem. Elég agyagos talajban van a fa, elviekben óriás magyar kajszi. Tavaly volt rajta baracklepke feromomos csapda és pár darab volt benne. 2 éve olyan kopasz hatást kelt, az utolsó jó termő évben pedig mintha csökkent volna a gyümölcs íze is. Ezt azért írtam mert mintha az egy betegség jelen lenne emlékeim szerint.
Várom segítségét/javaslatát
üdv.
Tamás

#58146