Vadszőlő levelén tűszerű pettyek..

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A vadszőlő levelében alaphelyzetben is van vörösödő festékanyag. A fehér pöttyök sem származhatnak károsítótól. A növény alapvetően egészséges.
A kacskaringós jelenség oka a kigyóaknás szőlőmoly jelenléte. Ellene - a levéllemezek között károsító hernyók elpusztítására csak felszívódó rovarölő szer használata hozhat eredményt (Mospilan) A több nemzedékes szőlőmoly ellen érdemes minél előbb védekezni. A tünetes leveleket le kell szedni.
Nagyobb probléma lehet a levélszél elhalása az erős pirosodást követően. Tápanyag probléma lehet, mégpedig vashiány. A fiatalabb leveleken látható kezdetben. Magas vastartalmú lombtrágyával kezelhető.

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 329 Ft

Damisol Vas 1l

3 133 Ft

#58043
Erzsébet Székely

Üdvözletem.
Az idén, kertészetben vásároltam két tő 5 levelű vadszőlőt, amelyeket egy egy mély ládában /70 cm/ ültettem el, jó minőségű földbe.
Szépen,gyorsan fejlődnek,de most azt vettem észre ,hogy egypár levél széle enyhén pirosló,és a levelek tele apró tűszerű pöttyökkel .Nagyítóval megnézve látható volt, hogy a széleken már a pirosság a levél szélének száradása.A növénykéim sorra hozzák az egészséges szép leveleket hajtásokat továbbra is, de ezek a tünetek,nagyon aggasztanak engem .
Mindkét ládában lévő vadszőlőn ott van, ez a jelenség. A másik probléma az egyik vadszőlő három levelén vannak kacskaringós vonalak.Hasonló jelenségekről olvastam már, de Önöktől a szakemberektől szeretnék választ kapni , erre is, mi okozza és hogy védekezhetek ellene?A tűszerű pöttyök miatt atkákat figyeltem, de ennek jelét, nem láttam. Az erkély nyitott levegős,és reggel, délelőtt ,szórt napot is kap.
Kérdésem mi lehet a baj, mit tudok tenni,és mivel tudok védekezni?Sajnálnám, ha valami végzetes baja lenne szegényeknek.
Válaszukat előre is , nagyon megköszönöm.
Üdvözlettel Székely Erzsébet.

#57961