Kiszáradt gömbjuharfa

Kovács Adrián Péter

Kedves Edina!

A fotókon látható juharral mi törrténhetett?

#58637
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

A gömbjuhar ág- illetve teljes koronapusztulását a kiszáradás mellett Verticilliumos gombabetegség is okozhatja. A talajból fertőz, az edénynyalábokat eltömíti, blokkolja a víz és tápanyagáramlást. Ez a fa cserére szorul.
A juhar sekélyen gyökeresedik, ezért a fiatal fát az első két évben rendszeresen kell öntözni, de nem szabad megfullasztani sem a gyökerét. Az Ültetőgödör talaját 1x1x1 m mértben érdemes kicserélni humuszban gazdag termőtalajra, törmelékbe nem célszerű ültetni. Az is előfordul, hogy nagy légszárazság miatt az oltott nemes rész, a gömbkorona szárad csak el, vagy az oltás helye károsodik, így a növény tőből még hajthat, és a törzsén is megjelenhetnek hajtások, de így csak bokor lesz belőle.

#52960
Horváth Detti

Szeretnék segítséget kérni a következő ügyben. Van egy 3 éve ültetett gömbjuharfánk. Locsoltuk rendszeresen. Viszont tavaly augusztus elején elkezdett az egyik ága száradni, majd szép lassan az egész fa lobozata elszáradt és lehullott a levele. Majd ősszel a törzsén kezdett el pár levelet hajtani.
Idén sajnos egyáltalán nem rügyezett ki, pedig már április vége van. Remény sincs rá már? Teljesen kiszáradt, mi történhetett vele? Ha letörök belőle egy pici részt, ott még látom h. az ág nem száraz. A törzsén az ott viz, nincs lemállva a törzse, tény hogy a fakéreg jön lefelé.

#52882