Szőlő betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sokféle tényező okozhat a képen látható tüneteket. Az Ön szőlőtőkéjén betegség okozza a gyors levél- és fürtpusztulást. Azt nem tudom, hogy a szőlő hány éves. A fapusztító gombák közül szerintem a szőlő idősebb korában támadó Stereum hirsutum okozza a tüneteket. Vegyszerrel, tápoldattal nem gyógyítható. A beteg növényt el kell távolítani. Azonban a törzset nem az alján, hanem a talajtól 30-40 cm-re kell kifűrészelni. A vágási felület megmutatja, hogy meddig. Ahol a felület egészséges, nincs rajta elváltozás - a bélállomány pudvásodása - akkor tovább nem kell visszavágni, a tőke életben marad. A másik tőkéket csak metszésre használt eszközökkel lehet átfertőzni: metszőolló, kés stb. Ezen munkálatok idején használjon fertőtlenítésre a háztartási hipóoldatot.

#58620
Déri Andrea

Tisztelt Növényorvos!
Három éve gondozok kezdőként csemegeszölőből álló állományt.Tápanyagot ez idő alatt nem kaptak.Egyik tőkén gyors lefolyású - egy hét alatt végbemenő -levél- és fürtpusztulást tapasztaltam. Mi lehet az összetett kórkép oka?
Felszívódó és kontakt szerekkel is permeteztem (VegesolRS)Várom válaszukat, Üdvozlettel Déri Andrea

#58575
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Andrea. Képet kérünk, max. 2 Mb méretben.

#58565
Déri Andrea

Tisztelt Növényorvos!
Júniusban feltett kérdésemet megismétlem,mivel nem vagyok biztos abban, hogy a fotó is átment.
Három éve gondozok csemegeszőlőt.Egy hét alatt az alábbi fürt- és levélpusztulást tapasztaltam az ültetvény egyetlen tőkéján. Mi lehet e gyorsan végbemenő pusztulás oka?Tápanyaghiány, esetleg valami összetett kórkép?
( A tőke vesszőit a fás részig eltávolítottam.)
Várom válaszát, üdvözlettel: Déri Andrea

#58539
Déri Andrea

Tisztelt Növényorvos!
Három éve gondozok néhány tőkéből álló csemegeszőlőst.A mellékelt fotón egy hét alatt lezajó levél és fürtpusztulást talasztaltam egyetlen tőkén. Mi lehet a riasztó pusztulás oka, amely egy hét alatt zajlott le. Tápanyaghiány vagy valami összetett kórkép?
Várom válaszát, Üdvözlettel:Déri Andrea

#58514
László Teréz

Köszönöm a válaszát!

#43540
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Gyomirtószer-hatás. A szőlő környezettében glialkázhattak.

#43353
László Teréz

Azt szeretném kérdezni hogy pár tőke szőlőm levele betegség tüneteit mutatja ,milyen betegség ez és milyen szerrel védekezzek ellene?

#43238