Keverhetőség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Szabály nincs, de általános vélemény, hogy maximum négyféle
készítményt keverünk össze: gombaölő, rovarölő és tápanyag. Először a
Mospilan 20 SP por alakú készitményből kell törzsoldatot készíteni és
beleönteni a permetlé tartályba, majd a Topas-t. A Champion-ból is
törzsoldat szükséges. Végül a Wuxal-t tesszük a permetlé tartályben
lévő vízhez.

#58419
Rönkös Judit

Üdvözlöm!
Vegyes szőlőhöz használnék Champion +Topas-t. Keverhetek-e hozzá Mospilan-t + Vuxal-t is? (Van egyáltalán olyan szabály, hogy hányféle szer keverhető?)
Köszönöm!

#58382
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A 3 készítmény keverhető. A Hydrostar rézhidroxid hatóanyag-tartalma
miatt érdemes a szerből törzsoldatot készíteni és a permetlé tartályba
elsőként önteni.
Az atkaölő hatásról tájékoztatom, hogy nagy permetlé mennyiséggel jobb
eredmény érhető el.

#55143
Petrovics Richárd

Üdv! Hydrostar, ortus 5 sc és topas 100 ec-t lehet egybe keverni?

Üdvözlettel : Richárd

#55079
Csapó Tibor

Nagyon szépen köszönöm részletes válaszát!

Üdvözlettel, Tibor

#53206
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A smaragd tuja ismert betegségei ellen a bordói lé biztosan hatástalan. A bordóilé a rézszulfát és az oltott mész megfelelő arányú keveréke csak a felületen hat, a kórokozók viszont a növény belső rendjét zavarják. Feltétlen felszívódó gombaölőszert válasszon - a Score 250 Ec hatékonyságát a felhasználók már rendszeresen visszajelezik.. A Mospilan keverhető a Score-al és a keserűsóval is. Utóbbi kondícionális hatása ismert. A permetezést két héten belül célszerű megismételni. Optimális ideje a tavasz, amikor a télen nyugalomban lévő növények fejlődése megindul.

#53187
Csapó Tibor

Tiszteletem!

Kérdésem, hogy Bordói lé (Mo)spilan-nal keverhető-e? Illetve a másik, hogy keserűsó mehet bármihez? (Smaragd tuják védelméhez volna rájuk szükség.)

Köszönettel, Tibor

#53125
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Keverhető a Topas és a Champion. A keverés alapvető szabályait azonban érdemes betartani
permetlevet lágy vízzel /esővíz lehetőleg/ készítsünk. Törzsoldat mindkét gombaölő szerből /kis vízmennyiségben feloldani/.A tartályba először a por alakú szerből készült törzsoldatot kell beleönteni.

#49521
Bognár Krisztián

Azt szeretném kérdezni, hogy a Topas EC a Champion WG-ve keverhető-e?

#49484
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Hivatalosan keverési próbát ajánlanak. Ez azonban megnehezíti a munkát. Az is feleletet ad a bizonytalanságban, hogy törzsoldatokat készítve - a keverésre szánt növényvédő szerekből a kívánt mennyiséget kevés vízzel felodjuk, majd így öntjük egymás után a tartályba. Ez a módszer eddig is bevált.
Kérdezi, hogy a Champion és Actara keverhető-e? Igen, de a fentiekben leírtaknak megfelelően kell kivitelezni. A rovar- és gombaölő készítmények egymás hatását nem gyengítik.

#45700
Nagy Dávid

Tisztelt Szaktanácsadó!

Az előző kérdéshez kapcsolódoan kérdezném, hogy az Actara 240 SC keverhető-e Champion WG oldatával?

Van valamilyen általános szabály rovarölő szerek (Actara, Mospilan, Decis) és gombaölő szerek (Chorus, Topas, Champion, Thiovit) keverésére vonatkozóan? Ezek párban használhatóak, és nem
gyengítik egymás hatását?

Köszönettel:
Dávid

#45601
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Igen a két készítmény keverhető.

#36040
Szalai Zoltán

Tisztelt Szaktanácsadó!

Harmadik, befejező permetezésnél, sziromhullást követően, keverhetem-e a chorus-t actara-val?
Előre is köszönöm a segítségét.
Zoltán

#35972
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A két említett gombaölő szer keverhető. Egyik felszívódó, a másik kontakt / felületen ható/. A kezelést azonban 10 napon belül meg kellene ismételni a jó hatékonyság érdekében.

#35848
Szalai Zoltán

Tisztelt Szaktanácsadó!

Azt szeretném kérdezni, hogy a Chorus-t keverhetem-e a Thiovit Jet-tel? Csonthéjasoknál, és körtében gondoltam rá. Nem szeretnék több permetezést, viszont egy permetezéssel több betegség ellen tudnék védekezni.
Előre is köszönöm a segítségét.
üdv: Zoltán

#35837
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A keverhetőség mindig is probléma volt és napjainkban sincs biztos recept ebben a kérdésben. Mégis megpróbálok - a gyakorlatom során tapasztalt - korrekt választ adni kérdéseire.
1./ A formuláció a keverhetőségben igazán nem játszik szerepet. Az azonban nagyon fontos, hogy az egyes készítményekből ún. törzsoldatot kell készíteni /egyenként kevés vízben feloldva önteni be a permetezőgép tartályába.. Először a por alakúakat majd úgy a többit. Rovar -és atkaölőszert két okból sem célszerű keverni. Egymás hatékonyságát gyengítik és az atkaölő szert mindig nagy lémennyiséggel kell kijuttatni. Tehát gomba ölő /felületen ható és felszívódó - ha szükséges/, rovarölő és tápoldat keverhető ily módon. A gyomirtó szerhez egyéb növényvédő szert nem szabad keverni, esetleg csak a hatásfokozót.
Lugos kémhatású gombaölőszer pl. a rézoxiklord, míg a rézszulfát /a szulfát miatt/ savas. Ezek keverésénél mely rézre tetszik gondolni? Mert tiszta rézion nincs forgalomban, csak az előbb említett formák. A bordóilé, a Cuproxat is rézszulfát, használatukkor azonban más-más feltételekkel kell számolni.

#35726
Nagy András

Tisztelt szaktanácsadó!
A minap ezt a cikket találtan az interneten, pl az önök oldalán is:
Keverhetőség
A növényvédő szereket a legtöbb esetben tankkeverék formájában alkalmazzuk. A készítmények csomagolása azonban nem tartalmazza a készítmények keverhetőségét, és minden esetben érvényes szabályt sem lehet felállítani. Szakkönyvek, illetve a szaklapok tartalmaznak keverhetőségi táblázatokat. Általános szabályként azonban elmondható, hogy a szuszpendálható (SC, S jelű) és emulgeálható (E, EC jelű), valamint a por alakú (WP) és a folyékony (EC, WSC) szerek, illetve a lúgos kémhatású és réztartalmú szerek nem keverhetők egymással. Továbbá háromnál több készítményt sem szabad összekeverni. Gyomirtó szereket se keverjünk sem gomba, sem rovarölő készítményekkel! A tankkeverék nem tárolható, azonnal fel kell használni!

Most pontosan hogy is van ez? Actara SC nem keverhetek Omite 57 E-vel ha pl. egyszerre akarok szőlőben atka és szőlőkabóca ellen védekezni? Tudnak-e lúgos permetszerre példát, ami gyümölcsösben és szőlőben használatos, amit nem keverhetek rézzel?
Köszönettel!

#35548