cseresznye betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fiatal cseresznyefa túléli ezt a több oldalról érkező csapást.
A hatalmas esőzés lejutott a felvevő gyökerekig. A cseresznyefa gyökérzete különösen érzékeny a tartós vízállásra - gyakran tapasztalható ez magas talajvíz esetében.
Az egyébként kedvező baromfi trágya hasznosulása túl gyorsan történt. Tréfásan: szegény fának egy ültő helyében meg kellett enni egy hízott libát. A takaró mindezt állandósította.
Amint írta, le kell venni a mulcsot. A korona csurgó vonalában kapával kis árkot húzni, szellőztetni, hagyni a sok vizet eltávozni. A fa helyre fog jönni, bár ránézésre ez nehezen képzelhető el.

#58524
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

A törzsön szúbogarak láthatók. Nagyon nehéz ellenük védekezni, a rajzó egyedek ellen lehet bevetni pl. a Deltam-ot. Ritka, hogy ilyen fiatal fát támadnak, egyértelműen a fa legyengülésére utalnak. Lehet, hogy a közelben van korhadt öreg fa, amiről áttelepülnek. Valószínű, hogy nem jó a fa számára a termőhely. Ha kiterjedt járatok vannak a fában, akkor ez tovább rontja a fa állapotát.

#58392
Cseh András

Köszönöm a segítséget, a termékeket beszereztem, a Magnus-al 2 napja permeteztem is a fát. Még van egy pár kérdésem a fa kezelésével kapcsolatban.

A talajlazítást meg lehet oldani perlittel, vagy esetleg annál van alkalmasabb anyag is?
A talaj nagyon kötött, nehéz mozgatni a gyökerek roncsolása nélkül. Ér valamit, ha a felső 10-20 centit próbálom lazítani, vagy lehetőség szerint minél mélyebbre menjek?

Amalgerol adagolásáról is kérdeznék. Azt látom, hogy max 1%-os oldatot ajánlanak a dobozon, de ezt egy ekkora fa földterületére hány liter vízzel juttassam ki. Gondolom nem mindegy, hogy 1L, vagy 10L 1%-os oldatát öntöm ki.

Kezelésütemezéssel kapcsolatban azt szeretném kérdezni, hogy a felváltva használjam a két ajánlott lombtrágyát mondjuk 7-10 napos rendszerességgel, vagy mind a kettőt egyszerre, esetleg a kettőt külön, két egymást követő nap, ugyanolyan 7-10 nap rendszerességgel?
Az amalgerolt is ilyen rendszerességgel kell kiöntözni, vagy azt ritkábban használjam?

Képeken látszik, hogy a fa sajnos sokat vörösödött az első kommentem óta, illetve megjelentek a törzsét furkáló kártevők. Gondolom azokat csak kézzel, vagy járataikban vékony dróttal lehet ritkítani.

#58364
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

A probléma összetett. A cseresznye nem szereti a túl sok vizet, főleg kötött talajon, ami a gyökérfulladáshoz vezet. A mulcs még levegőtlenebbé tette a talajt, ez el kell távolítani. A csirketrágya granulátumot az eső gyorsan kimosta, tápanyag-egyensúlyzavarhoz vezetett. Szervesanyag-pótlás ősszel, a vegetáció végén javasolt. A talaj levegőzöttségét kellene javítani talajlazító anyag bedolgozásával óvatosa, hogy a gyökerek ne sérüljenek (ezt ültetéskor kellett volna megtenni, 1 m3-es veremben teljes talajcserével). Jó hatású a rendszeres Amalgerolos beöntözés. A tápanyagengyensúly-zavart lombtrágyázással lehet korrigálni. Levélbetegségekre utaló tünetet nem látok, de legyengült fán ezek is megjelenhetnek.
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/lombtragyazzunk-helyesen

Damisol Gold Magnus 1 l

6 381 Ft

Amalgerol 1 l

7 734 Ft

#58313
Cseh András


Kedves szakértők!

Van egy ~4-5. éves cseresznye fám, ami idén virágzott először. Kb. két hete a törzsön és az ágak ahhoz közel részein apró vörös leveleket vettem észre. Egy hete fokozatosan vörösödik törzstől kifelé szinte az összes levél. Először a levelek erei vörösödnek, utána az egész levél. A kert többi cseresznyefája nem mutat ilyen tüneteket.

10 napja volt egy óriási eső (~60mm pár óra alatt) amit több nap eső követett.

2-3 hete kapáltam be a fa köré csirketrágya granulátumot, majd mulccsal vettem körül. A talaj kötött, agyagos.

Mi a teendő, hogy segítsünk a fán? Egyáltalán lehet neki segíteni? Esetleg a túl sok víz okozza, és fel kellene szedni a mulcsot, míg nem szárad kicsit a föld?

Válaszukat előre is köszönöm!

#58261
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Örülök a sikernek! Köszönöm a visszajelzést!

#58185
Bereczk Gergely

Kedves Mária,
Elnézést kérek, hogy ilyen későn válaszolok. Idén már használtam az Atonikot, klasszisokkal jobb lesz a termés. Köszönöm szépen a segítséget!

#58127
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A cseresznye kötődési problémával küszködik. Bár 2023-ban a késő tavaszi fagyok /március 15, 27/ hatására sok cseresznyefán termés sem lesz, mert elfagytak a rügyek. Az Ön esetében ez nem történt meg, A gyümölcsök valamennyire megnőttek, majd a fán maradva - esetleg lehullva - értéktelen lett a termésük. terméskötődés kezelhető, jók a visszajelzések. Az ATONIK növekedésszabályozó készítményt 3 alkalommal célszerű kipermetezni: virágzás kezdetén, teljes virágzáskor és elvirágzás idején. Ebből kiemelten fontos a teljes virágzás ideje.

#56811
Bereczk Gergely

A kép méretével volt baj.

#56757
Bereczk Gergely

Üdvözlöm!
Köszönöm szépen válaszát, és elnézést, de mobilról próbáltam feltenni a képet, de másodszor sem sikerült.
Talán most berakja a hozzászólásom alá. Nagy valószínűséggel blumeriella lesz, de kérem azért nézze meg ezt a képet még májusból.
Köszönettel,
Bereczk Gergely

#56756
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Gergely. Várjuk a képet. Az idén a blumeriella tarolt. Erről is olvashat:
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/2023.-evi-11.-novenyvedelmi-felhivas-zsigo-gyorgy

#56686
Bereczk Gergely

Lemaradt a kép.

#56563
Bereczk Gergely

Üdvözlöm,

A cseresznyefán nem csak idén, már több éve ilyenek a termések, nem érnek be, hanem összecsoffadva pirosodnak be, kvázi tehetetlenek, vagy eleve így hullanak le.
Mi lehet a problémája?
Köszönettel,
B. Gergő

#56562
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Júniusi gyümölcshullás, amire rásegítettek a viharok. A júniusi gyümölcshullás élettani szerepe az, hogy megakadályozza a fa túlterhelését. A mostani száraz, hideg május nem kedvezett a gyümölcsféléknek.

#50371
Tibor Szabó

Mi lehet a betegsége a cseresznyefának,

#50267
Vétek Gábor Szaktanácsadó

Kedves Túróczi Annamária!

Képeket tudna küldeni a tüneteket mutató fákról?
Csak az említett gyümölcsfajoknál jelentkezik ez az elváltozás?
Talajlakó kártevők előfordulását (pocoklyukak a talaj felszínén vagy pajorok a földben) nem észlelték?

#34267
Túróczi Annamária

Kedves Tanácsadók! Azért fordulok segítségükért, mert a kertünkben elkezdtek fonnyadni a gyümölcsfák. Először a szomszédban kipusztult a cseresznyefa. Idén pedig a mi fánk is lassú fonnyadásnak indult. A virágzáskor még minden rendben volt, de mire a cseresznye beérett a levelek már teljesen lekókadtak. A jelenség a szomszédos barackfán és mandula fán is tapasztalható. De az utóbbi két fán nem a teljes lombkoronán, csak részekben. A szomszéd kertben is észrevettem, hogy egy másik gyümölcsfa is ugyanúgy fonnyad, ahogy a mi cseresznyefánk.
Permetezést nem nagyon használtunk, de nem biogazdálkodási megfontolásból.
Válaszukat köszönöm. Túróczi Annamária

#34248
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: Félek, hogy a jelenség a gyümölcsfertőző monília ( Monília fructicola) kórokozó károsításának következménye. Ez a hazánkban nem régen felfedezett kórokozó a gyümölcs barnulását és a levelek bepödrődését okozza. Mindkettő látható a képen. A legjobb monília ellen gombaölő szerrel /pl.Teldor/ legalább két alkalommal permetezzen. Remélem, nem öntözte a fiatal fát, mert azt a cseresznye nem szereti.

#34214
Tamási Rezső

Tisztelt Pap Edina
Van egy kb. öt éves Germersdorfi cseresznye fánk. Idén is a lemosópermetezést megkapta. Szépen ki is virágzott. Kb. két hete elkezdett sárgulni a levele és vörös barna foltok jelentek meg a levélen. A kis termések is megbarnultak.
Sem állati kártevőt sem gombára utaló jelet nem láttam rajta. Olyan mintha "napégést" kapott volna.
Mivel kellene megvédeni a fát, hogy ne pusztuljon el.
Üdv: Tamási Rezső

#34172
Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Dr. varga Márai válasza Filep Lászlónak: Ez a jelenség átnedvesedett gyökérzónában szokott előfordulni. Talán egy vízér van a gyökérzónában vagy száraz időjárásban öntözte a fát. Kérek egy fotót is a fáról!

#34161