kártevők

Vétek Gábor Szaktanácsadó

Kedves Mrázik Jánosné!

Első kérdésére válaszolva a leírása alapján nagy valószínűséggel arról lehet szó, hogy az említett gyümölcsfák (őszibarack, meggy) levéltetvesek. A levéltetvek cukorban gazdag anyagot ürítenek, melyet mézharmatnak neveznek, és ez az alsóbb levelekre vagy akár a fa alatt lévő egyéb növényekre (lásd: burgonya) csepegve fényes, ragacsos foltokként vonja be a levelek színét. (Szobanövények esetében a levelek ragacsos fényesedését pedig rendszerint pajzstetvek ürüléke okozza.)
Minderről úgy tud meggyűződni, hogy megnézi a fényes levelekhez közeli, azok feletti hajtásokat, hogy vannak-e rajtuk levéltetű kolóniák. Amennyiben igen, akkor Mospilan 20 SG-vel lenne célszerű permetezni, mely a méhekre nem jelölésköteles, de ettől még kemikália, melynek kijuttatásához az előírt védőfelszerelés használata szükséges. A kezelést követően a szüretig minimum 14 napnak el kell telnie mindkét említett gyümölcsfaj esetében. Ha ez már nem tartható az érés közeledése miatt, akkor ne használja a készítményt! Az érés közeledése esetén viszont más szer kipermetezését sem javasolnám. A későbbiekben a korábbi észlelés után elvégzett permetezés megfelelő eredményt adhat a levéltetvek ellen.
A második kérdésében leírt probléma kapcsán kérném, hogy hozzon károsodott, a megfigyelt rovart is tartalmazó növénymintát (hagymát) gazdaboltunkba, hogy kollégáim ez alapján azonosítani tudják a probléma okát.

#32199
Mrázik Jánosné

Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy milyen betegség az, amitől az őszibarackfám levelei teljesen fényesek lesznek, mintha le lennének lakkozva? És úgy látom, már terjed a meggyfára is, sőt a kerítés mellett vannak burgonyabokrok, és ami a fa alatt van, annak a levelei is fényesednek. Mi ez, és mit tehetek ellene? (Régen láttam ilyent már szobanövényen is. Nem az enyém volt.)
A másik gondom: nagyon finom dughagymát kaptam, szépen cseperedett, eszegettem is rendesen, de újabban valami bogár vagy mi van benne. Pici, barna hosszúkás, nem is tudom, tán egy-másfél milliméter, és szétreped a hagyma külső rétege, a levelek pedig "összegyűrödnek". Kezdő kertész vagyok, sokat olvasok, de nem találtam irodalmat erről sem. Ha lehetséges, környezetbarát megoldást szeretnék, továbbá mielőbbi válaszát várom! Köszönöm szépen! Mrázik Jánosné

#32175