Kanadai sütőtök tárolásakor fellépő betegségek.

Simesoma

Tessék betárolás elött és betárolás minden páratlan hetében kénlapot égetni a tárolóban!

#12697
Pap Edina

A sütőtököt a fagyok előtt éretten kell leszedni. Ha az érés megkésett, akkor azok a termések, amelyek 40-50%-ban beszínesedtek, még jól beérnek a tárolóban, ha 10-20 napig 25-26 fokon tartjuk őket. Csak száraz és sérülésmentes termést szabad betárolni. Nem szükséges mosni, de ha mégis muszáj, akkor 0,5-1%-os klóros vízben szabad csak. Tárolási betegség, gombás baktériumos rothadás csak akkor lép fel, ha beteg termést tárolt be. A tököt 12-15 fokos helyiségben 50-70% páratartalom mellett tárolja, lehetőleg polcon, egy sorban, hogy a levegő átjárja a termést. 5 fok alatt hidegkárt szenved a termés.

#2930
Breszkó János

Tisztelt szakértők!

Töktermeléssel foglakozom, és néhány kérdésem lenne a kanadai sütőtök tárolásával kapcsolatban.
Október közepétől, kb. január végéig szeretném tárolni a tököt. Milyen módon tudom ezt megtenni, illetve milyen betegségek fordulhatnak elő tároláskor, és hogyan, mivel tudok ellenük védekezni. Egyáltalán milyen módon tudom a tököt tárolni a legoptimálisabban, de azért ne kelljen nagy beruházást végrehajtanom, mert ezt még csak kisérleti jelleggel fogom elkezdeni.
A segítséget előre is köszönöm:

Tisztelettel:
Breszkó János

#2924