diófa

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Lajos György. Egy képet sikerült feltölteni. Nagyon nehezen látszik, de lehet, hogy valamilyen rákos seb. A sebet ki kell tisztítani és Bordói porból vagy Champiomból kevert sűrű péppel bekenni, majd jutacsíkkal, gézzel bekötni a sebet.

Csak üzletünkben átvehető!
Bordói por 0,5 kg

3 591 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Champion WG 20 g

787 Ft

#58009
Lajos György

Az alább leírt, idén levél nélkül maradt diófa.

#57952
Lajos György

Tisztelt szakértő!
Kertünkben áll egy öreg diófa, a dió léggyel volt problémánk idáig, és a leveleken mutatkozott barnulás foltok, azonban idén a fán egyszerűen nem jelentek meg a levelek. Régebben több mint 10 éve, a fáról levágtak oldalágakat ezek helye orvasodott, de arra idáig nem gondoltunk hogy ez probléma lehet. Az üregekbe meztelen csigák másznak fel ez ellen most pár napja igyekszünk védekezni.
A fa mellett tavaly létesítettünk egy dísznövény ágyást melyet geotextillel takartunk le.
Kérem adjon tanácsot a képek alapján van-e remény a fa feléledésére?!

#57950
Jobb

Képek

#54808
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kérem, hogy töltse fel a képeket.

#54790
Jobb

Segítséget szeretnék kérni. Nemrég vásárolt telkünkön található a képeken látható diófa . Szeretnénk megmenteni, meggyógyítani , de nem tudjuk, hogy hogyan és hol kezdhetnénk.

#54755
Vétek Gábor

Tisztelt Szabadiné!

Az utóbbi években több levelet is kaptunk, melyben diófák "rejtélyes" elszáradására panaszkodtak látogatóink. Sajnos azonban nem nagyon tudunk olyan tanácsot adni, mely biztos eredményt adna.

#3521
Vétek Gábor

Tisztelt Dányi György!

Kérem, ha a Szabadiné által említett tünetekhez hasonló elváltozást észlelt diófáin, Dr. Varga Mária kolléganőmmel vegye fel a kapcsolatot.

#4614
Vétek Gábor

Kedves Martin Gabriella!

A hangyák szeretik a cukros, édes anyagokat, ez vonzza őket számos növényre. A dió esetében valószínűleg a levelek színén szívogató és ún. mézharmatot ürítő dísztetvek miatt figyelhetett meg élénk hangymozgást a növényen. A hangyák a diót nem károsítják, az említett tetvek pedig ritkán okoznak érzékelhető kárt, így ezek ellen a rovarok ellen nem szoktak védekezni.

#6820
Martin Gabriella

Nekem egy kérdésem lenne, hogy a diófán nagyon sok hangya van. Minden évben van. Mitegyek ellenük és miért van?!

#6804
Dányi

Köszönöm válaszát. Közvetlen e-mailt küldtem Dr Süle úrnak.

#4620
Dányi György

Tisztelt Szabadiné, Vétek Gábor Úr!
A diófáim kipusztulásának megakadályozására keresgéltem a netten amikor ezt a képet találtam . Azért keltette fel figyelmemet,mert kertemben egy év alatt már a harmadik diófa kezd kiszáradni. Egyik az idén ki sem hajtott. Nem hagyott nyugodni a problém és a fák kérgén a talajszint közelében megjelenő fekete, barna elszineződött kérget megbontottam és hasonló képet kaptam mint Szabadiné.
A kérget a gyökérzet felé tovább bontva számomra szörnyű látvány tárult elém, (sajnos nem tudok képet mellékelni) a gyökérzeten lévő kéreg belsőszine téglavöröses rizsszem nagyságú fehér szinű foltokkal rothadásnak indulva. A kéreg felszine látszólag teljesen ép, de alatta a halványzöld szinű egészséges réteg helyett téglavörös valami található. Kettő diófa már szerintem menthetetlen, (a fekete-barna elszineződés majdnem körbeért a törzsön) mint előbb irtam az egyik az idén kesem hajtott, de még van 3 fa amit meg szeretnék menteni.

Kérem ha ismert a betegség és van megoldás, sziveskedjen tájékoztatni

#4602
Szabadiné

Köszönöm a válaszát, fogok küldeni képet a levelekről.
Szabadiné

#2288
Vétek Gábor

Önnek is azt tudom mondani, hogy a fent leírt tünetek alapján próbáljon tenni a fa megmentéséért megfelelő tápanyag-utánpótlással, öntözéssel, szükség esetén pedig növényvédő szeres kezeléssel. A képen nem látom egyértelműen, hogy a barnulást mi okozta, de ha küld egy-két közelebbi képet egy-egy levélről, vagy mintákat a Kertészeti Egyetem Rovartani Tanszékére, akkor biztosabban tudnánk azonosítani a kártevőt vagy kórokozót, ha egyáltalán ezek valamelyikéről, és nem pedig "egyszerű" száradásról, hervadásról van szó, melyet a kedvezőtlen környezeti feltételek okoznak.

#2260
Szabadiné

A fa így néz ki az idén.

#2256
Szabadiné

Mégegy kép az előző levelemhez.

#2255
Szabadiné

Hasonló problémám van, mint az előttem szólóknak. A diófánk 2 éve hoz sárgás színű leveleket, és egyre több ágon ki sem hajt egyáltalán, illetve néhol apró leveleket növeszt csak. A termés eddig még a szokásos volt mind mennyiségben mind minőségben, de félek, hogy tönkre megy a fa. Néhány levelén barna foltok is vannak. Ezen kívül a törzse a föld feletti részen több helyen látszólag ép, de ha közelebbről megnézzük látható, hogy a kéreg alatt fekete, rothadáshoz hasonló részek vannak. (Fényképeket mellékelek.) Kérném szíves segítségüket, hogy mit tegyek a fával, egyáltalán visszafordítható még a folyamat vagy legalább megállítható a fa állpotának további romlása?
Köszönettel: Szabadiné

#2254
Vétek Gábor

A dió gnomóniás betegsége ellen lehet még permetezni, bár a fertőzés fő időszaka lassan véget ér, így a rendszeres kezelésnek nincs értelme. Ráadásul, amint látom, igen magas fáról van szó, ezt nem lesz könnyű tökéletesen fedni a permetszerrel. Idén viszont érdemes majd még a lehullott lombot összegyűjteni, és Fundazol 50 WP-vel vagy Topsin-M 70 WP-vel fertőtleníteni a jövő évi fertőzési források csökkentése céljából. A lomb mélyen a talajba forgatása, megsemmisítése is megfelelő megoldás. Sajnos egyébként a száraz időszakot (nyár, csapadékszegény tél) mindig megsínylik a növények. Ne feledkezzenek meg a rendszeres vízellátásról szükségességéről sem, különösen a száraz időszakokban.
A hajtáscsúcsszáradást okozhatja esetleg vírusos betegség is. Nézzék meg, hogy a leveleken vannak-e halvány gyűrűs foltok illetve, hogy dudorok találhatók-e a termés felületén, továbbá, hogy a bél aszalódott-e részben vagy teljesen.
A levélen ülő fekete rovarok nem valószínű, hogy bármi kárt is okoznának. A diónak nincs ilyen jellegű jelentős kártevője.

#2054
IMOLA

Kedves Vétek Gábor!
nálam is ez a helyzet a diofám háza táján, hasonloak a tünetek mint a fenti képen. Engem is nagyon érdekelne, hogy lehet-e tenni még valamit idén a fa érdekében, mert a két szomszédom diofája tavaly igy nézett ki és idénre ki se hajtott, csont csupasz....Még van valami amit tudni szeretnék a diofával kapcsolatban. Ma miközben locsoltam, unalmamban nézelödtem felfelé a diofa alatt, és az egyik levél fonákján ugy 15 bogárféle volt egy kupacba. Miután berezeltem és elszaladtam onnan, nagy nehezen rávettem magam és visszamentem leszakitani azt az egy levelet hogy behozzam lefényképezni. De sajnos nem sikerült ... ezért megprobálom leirni hátha igy is érthetö lesz. Ezek a bogarak fekete szinüek és ugy akkorák mint egy feketebors szem, a hátukon van fehérel amolyan körvonal rajzolva, mind két oldalukon 3-3 láb és van csápjuk is ami szüntelenül mozog. A levél egyik sarkában fehér szinü tojások voltak lerakva, hatszög alakban, azon ott diszelgett két bogár, a többi szó szerint felsorakozott a levél szélére egymás mellé, mikor közeledtem feléjük, ha átmentem a tuloldalra akkor felsorakoztak ök is oda. Szoval érdekelne hogy ezek mik voltak és hogy kárositoak-e. Válaszát elöre is köszönöm üdv Imola

#2047
Németh János

Tisztelt Vétek Úr!

Köszönöm részletes válaszát!
Jól értem, hogy így június végén már nincs mit tenni ezévre, vagy azért a jövő év érdekében még most is érdemes Kocide Combivalvagy Rézoxiklorid 50 WP-vel kezelni? Egyszer vagy többször is?

A gnomóniás betegség okozza akkor a vészes lombritkulást ezek szerint, igazából ez aggaszt legjobban (lsd kép, az alján még látható, hogy kb. milyen volt tavaly)?

Köszönettel még várnám megerősítését,
Üdvözlettel
Németh János


#2041