Bár a probléma tárolási betegség formájában jelentkezik, keletkezésének ideje a vegetáció korai szakaszára tehető. Hasonlóság mutatkozik az almatermesztéssel, melynek tárolásakor sokféle - elsősorban kórtani eredetű - károsodással találkozhatunk, melyek tüneteit szedés idején még nem tapasztaljuk
Két ismert betegség tünetei láthatók: monília és különféle penészgombák. Bár az ide vonatkozó szakirodalom a monília támadásának idejét a termés károsításával hozza összefüggésbe - vagyis a rovarok által ejtett sebzéseken vélik bejutni a sebparazita gombát -, véleményem szerint ez a fertőzési idő akár jóval előbbre is tehető, vagyis virágzás idejére.. Egyéb gyümölcsfák - elsősorban a csonthéjasok - moníliás fertőzését virágzás idejére időzítik, amikor a kórokozó a bibeszálakon át jut a a termőbe, vagyis a gyümölcs kezdeménybe. A vegetációnak ebben az időszakában szükséges lenne egy laboratóriumi vizsgálat. Egyúttal a monília esetleges hajtáspusztításáról is információk kellene gyűjteni - helyszíni szemlékkel. A penészgombák /Ramularia, Phomopsis, Botrytis. stb./ ebben az időben, vagy inkább a termés sebzésének idején juthatnak be a mogyoró termés belsejébe Ha a szabadföldi vizsgálatok a feltételezést megerősítik, érdemes virágzáskor 1-2 alkalommal permetezni /Switch 62,4 WG/
A bél hártyáját körülvevő nyúlós, ragadós anyag valószínüleg baktérium. A felsorolt kórokozók okozhatják a termés keserű ízét. A tárolási hibák - magas páratartalom és hőmérséklet, a termés rendszeres mozgatásának hiánya - lehetővé teszik a betegségek elhatalmasodását
A kérdés tisztázásához a vegetációs időben a lombozat és a fás részek vizsgálata feltétlen szükséges volna.
Termelők tapasztalatai alapján megállapítható, hogy jó megoldás - ha lehetséges -a termés hűtőben való tárolása.
Tisztelt Szakértők!
Az előzőekben leírt mogyoróbetegség már minket is elért, örömmel venném, ha tudnának tájékoztatást adni. (Töppedt, "pudvás", keserű ízt adó mgyoró bél, mindenfajta külső csonthéj-hibától mentesen). Nálunk a hosszúkásabb vöröses és a kerek keményebb héjút is érinti. Gondolom, nem egyedi jelenség...
Köszönettel:
MP
Köszönöm a gyors választ!
Én a BAH csomópontban dolgozom.
Ha holnap időm engedi, és nem felejtem reggel otthon a mintát, akkor "átbicajozom" a megadott címre. Mikor mehetek?
Köszönettel venném, ha az e-mail címemre - konczi@kimsoft.hu - küldene egy telefonszámot is.
A mintát továbbra is a megadott címre várjuk. Ha van rá mód (Bp.-en lakik, vagy jár a fővárosban), célszerűbb lenne, ha személyesen hozná be a mintát, hogy a tüneteket "frissiben" meg lehessen vizsgálni. (Ebben valószínűleg növénykórtanos munkatársaink segítségét fogjuk majd kérni.)
A betegség két módon jelentkezik:
1. A bél hártyája megpenészedik, nyúlós, ragacsos anyag veszi körül a belet. (A fotó felső részén 2 sorban vannak ezek a termések.)
2. A bél hártyáján gyakran csak alig látható foltok jelennek meg, a bél töppedt, esetleg puha lesz. A mag belseje elszíneződik, és ehetetlenül keserű a termés.
Ami érdekes, hogy az ugyan így tárolt "hosszúkás" mogyoró fajtánál a megbetegedés mértéke csak kb. 1 %.
A másik fontos információ, hogy feltörtem néhányat a hűtőszekrényben tárolt "duci" fajtából is. Ezeken nem látszott nyoma a betegségnek.
Érdeklődöm, hogy van-e már újabb információjuk az ügyben. Ha nincs, hová kell küldeni a mintát, amit összegyűjtöttem. (Még mindig a korábban megadott Rovartani Tanszékre? Szerintem ez inkább valami gomba vagy vírus.)
Sajnos kénytelen vagyok feléleszteni ezt a témát, mert nekem is ilyen gondom lett. Alapjába véve két mogyorófajtám van. "Duci" és hosszúkás. Lásd a mellékelt képet. (Ha pontosítani akarok, akkor a "duci"-ból két fajta van, de ez most lényegtelen, mert mindkét ducit megtámadta ez a betegség.)
A hosszúkás korábban virágzik, és augusztusban érik, a ducik inkább szeptemberi eleji érésűek.
Már tavaly és tavaly előtt is tapasztaltam a "ducik"-nál a fórumon is jelzett tüneteket, csak én a saját gondatlanságomnak tudtam be. Ráadásul a tavalyi nyár nagyon csapadékos volt, és az érés idején is gyakran esett, így megázott az a kis termés.
Idén végre lett egy nagyobb termés, és viszonylag száraz időben érett be. Az első adagot kénytelen voltam a garázsban, 15-20 fokon tárolni. Végeztem "próbatörést" és a duciknál az egészséges magok teljesen kitöltötték a teret.
Kb. 2-3 hét tárolási idő telt el. (Közben néha megforgattam a mogyorót.) Most egy sütihez ki kellett egészíteni a tavalyi mogyorót, így feltörtem néhányat a garázsban tárolt duciból és hosszúkásból is. Nagy bánatomra a ducik több mint fele tönkre ment. (Lásd a 2. fotót.)
Nem jutottunk előrébb, mivel termésminta beérkezéséről nem értesültem. Önnek is fel tudom ajánlani azonban, hogy, ha hoz vagy küld egy-egy kis zacskó, felcímkézett (gyűjtés helye, ideje) olyan termésmintát a jelzett címre nevemre, amelyen a tünetek megfigyelhetők, akkor kollégáimmal megpróbálunk utánajárni a dolognak. A legjobb lenne majd olyan (idei) termésminta, amelyen a tünetek újonnan jelentek meg.
Most kerestem rá erre a problémára, és találtam meg Önöket.
Nálunk pontosan ugyanezek a tünetek, de csak a tavalyi év termésétől.
Amit most törtünk fel, már gyakorlatilag az egész ehetetlenné vált.
Anyósomék mogyoró termésének még csak Kb. a fele 'romlott", de egyértelműen náluk is jelentkezett a probléma.
Mi és Ők is a XVI. kerületben lakunk, de Pilisszántói mogyoróban is ugyanígy tapasztaltuk.
Az lenne a kérdésem, hogy Giricz Úr kérdése óta van-e már valami tapasztalatuk a dologgal kapcsolatban?
A tünetek nagyon érdekesek, őszintén szólva még sosem láttam hasonlót.
Megoldható lenne-e, hogy hoz egy kisebb zacskónyi, frissen szedett mintát ezekből a termésekből a Budapesti Corvinus Egyetem Rovartani Tanszékére (1118 Bp., Ménesi út 44.) Papp Veronika kolléganőm részére, hogy alaposabban megvizsgálhassuk a tüneteket?
Kedves Szaktanácsadók!
A mellékelt képen látható a mag foltosodása és a fehéres nyálka a mag és a héj felszínén. A kert locsolva volt, a magok nagysága megfelelő, a növény nem tűnik vízhiányosnak.
Dr. Varga Mária válasza: Nem ismerek ilyen tünetekkel járó mogyoró betegséget. Nem is gondolok betegségre, inkább az extrém száraz időjárás okozta probléma, amelynek során bizonyos tápanyagok felvétele akadályozott volt. Az elváltozás mértéke, a maghéjon esetleges elszíneződés volt-e? Kép hasznos volna!
A mogyorófánk terméseit feltörve a magon fehéres-átlátszó nyálkásság van. Habár az ilyen magok is teljesen kifejlettek mint az egészségesek, de belsejük általában elszíneződött vagy foltos. A terméseken rovarkárosítás nem nyilvánvaló. Milyen betegséggel állhatok szemben? Gombás betegség? Mivel és mikor lehet permetezni a megelőzéséhez?
Tisztelt Pappné Jurkinya Szilvia!
A tünetek alapján én is csak annyit tudok kérdezni, hogy más rendellenességet talált -e még a mogyorókon?
Üdvözlettel, Tick Zoltán.
Remélem tudnak segíteni az általam felhozott problémában! Kertünkben van egy hatalmas mogyoróbokor, ami most 3.éve, hogy termést hoz. Viszont eddig nem tudtuk élvezni a ropogós mogyorót, mert hiába szép és hatalmas a csonthéj, belül nincs semmi vagy valami összeaszalódott mogyoróféleség. Olyan hatása van, mintha a héj alatt belül a mogyoró elszáradna. Próbáltam keresni az interneten erre válaszokat, de eredménytelenül. Nagyon szívesen venném, ha tudnának segíteni!
Köszönettel:
Pappné Jurkinya Szilvia Pécsről
Ha olyasmi jellegű lyukas levelekre gondol, mely alább látható, akkor rovarok kártételének nyomáról lehet szó. Itt védekezésre legfeljebb csak akkor van szükség, ha a a lyukacsosodás a levelek jelentős részét érinti, és a kártevőt is sikerülne tetten érni. Általában az enyhébb, rovarok okozta levéllyukacsosodás nem okoz problémát a mogyorónak, emiatt nem szükséges permetezni.
Az első képen véleményem szerint nem mogyoró, hanem szilfa látható, ezt igazolja a tünet is, melyet a szilre specializálódott szil zacskós gubacstetve nevű kártevő egyedei okoznak. Ellene jelenleg (ősszel) már nem érdemes védekezni, de néhány gubacs miatt jövőre sem válik szükségessé a permetezés. Ha jelentősebb a kár, akkor a következőket érdemes tudni: A kártevő ellen a gubacsok kialakulása, illetve kora nyári felnyílása után már nem lehet eredményesen védekezni. A felnyílt gubacsokat a tetvek elhagyják, és fűféle gyomokra repülnek át. A védekezés a következőképpen történhet: A szil a tetvek ellen a kora tavaszi időszakban permetezhető rovarölő szerrel, még a gubacsok képződése előtt. Ez idő tájt érdemes folyamatosan figyelni, hogy a fás részeken telelő tojásokból mikor kelnek ki az első egyedek, és vándorolnak el a levelekre, és erre az időszakra kell összpontosítani a kezeléseket (pl. Mospilan 20 SP).
A lyukas levelek - amennyire ki tudom venni a képeken - főként rovarok rágásnyomainak tűnnek, melyek ellen most már szintén nem érdemes kezelni. Ebben az esetben az első tünetek, ill. kárt okozó egyedek megjelenésekor (jövőre) lenne legfeljebb haszna bármilyen permetezésnek.
Témakörök
Mogyoró betegségei
Bár a probléma tárolási betegség formájában jelentkezik, keletkezésének ideje a vegetáció korai szakaszára tehető. Hasonlóság mutatkozik az almatermesztéssel, melynek tárolásakor sokféle - elsősorban kórtani eredetű - károsodással találkozhatunk, melyek tüneteit szedés idején még nem tapasztaljuk
Két ismert betegség tünetei láthatók: monília és különféle penészgombák. Bár az ide vonatkozó szakirodalom a monília támadásának idejét a termés károsításával hozza összefüggésbe - vagyis a rovarok által ejtett sebzéseken vélik bejutni a sebparazita gombát -, véleményem szerint ez a fertőzési idő akár jóval előbbre is tehető, vagyis virágzás idejére.. Egyéb gyümölcsfák - elsősorban a csonthéjasok - moníliás fertőzését virágzás idejére időzítik, amikor a kórokozó a bibeszálakon át jut a a termőbe, vagyis a gyümölcs kezdeménybe. A vegetációnak ebben az időszakában szükséges lenne egy laboratóriumi vizsgálat. Egyúttal a monília esetleges hajtáspusztításáról is információk kellene gyűjteni - helyszíni szemlékkel. A penészgombák /Ramularia, Phomopsis, Botrytis. stb./ ebben az időben, vagy inkább a termés sebzésének idején juthatnak be a mogyoró termés belsejébe Ha a szabadföldi vizsgálatok a feltételezést megerősítik, érdemes virágzáskor 1-2 alkalommal permetezni /Switch 62,4 WG/
A bél hártyáját körülvevő nyúlós, ragadós anyag valószínüleg baktérium. A felsorolt kórokozók okozhatják a termés keserű ízét. A tárolási hibák - magas páratartalom és hőmérséklet, a termés rendszeres mozgatásának hiánya - lehetővé teszik a betegségek elhatalmasodását
A kérdés tisztázásához a vegetációs időben a lombozat és a fás részek vizsgálata feltétlen szükséges volna.
Termelők tapasztalatai alapján megállapítható, hogy jó megoldás - ha lehetséges -a termés hűtőben való tárolása.
Tisztelt Szakértők!
Az előzőekben leírt mogyoróbetegség már minket is elért, örömmel venném, ha tudnának tájékoztatást adni. (Töppedt, "pudvás", keserű ízt adó mgyoró bél, mindenfajta külső csonthéj-hibától mentesen). Nálunk a hosszúkásabb vöröses és a kerek keményebb héjút is érinti. Gondolom, nem egyedi jelenség...
Köszönettel:
MP
Kedves Vétek Gábor Úr!
Köszönöm a gyors választ!
Én a BAH csomópontban dolgozom.
Ha holnap időm engedi, és nem felejtem reggel otthon a mintát, akkor "átbicajozom" a megadott címre. Mikor mehetek?
Köszönettel venném, ha az e-mail címemre - konczi@kimsoft.hu - küldene egy telefonszámot is.
Üdvözlettel
Koncz Imre
Tisztelt Koncz Imre!
A mintát továbbra is a megadott címre várjuk. Ha van rá mód (Bp.-en lakik, vagy jár a fővárosban), célszerűbb lenne, ha személyesen hozná be a mintát, hogy a tüneteket "frissiben" meg lehessen vizsgálni. (Ebben valószínűleg növénykórtanos munkatársaink segítségét fogjuk majd kérni.)
Kedves Szaktanácsadók!
A mogyorófajtákat bemutató kép valahol elveszett, így újra küldöm.
Üdvözlettel
Koncz Imre
Az előző hozzászólás folytatása:
A betegség két módon jelentkezik:
1. A bél hártyája megpenészedik, nyúlós, ragacsos anyag veszi körül a belet. (A fotó felső részén 2 sorban vannak ezek a termések.)
2. A bél hártyáján gyakran csak alig látható foltok jelennek meg, a bél töppedt, esetleg puha lesz. A mag belseje elszíneződik, és ehetetlenül keserű a termés.
Ami érdekes, hogy az ugyan így tárolt "hosszúkás" mogyoró fajtánál a megbetegedés mértéke csak kb. 1 %.
A másik fontos információ, hogy feltörtem néhányat a hűtőszekrényben tárolt "duci" fajtából is. Ezeken nem látszott nyoma a betegségnek.
Érdeklődöm, hogy van-e már újabb információjuk az ügyben. Ha nincs, hová kell küldeni a mintát, amit összegyűjtöttem. (Még mindig a korábban megadott Rovartani Tanszékre? Szerintem ez inkább valami gomba vagy vírus.)
Üdvözlettel
Koncz Imre
Kedves Szaktanácsadók!
Sajnos kénytelen vagyok feléleszteni ezt a témát, mert nekem is ilyen gondom lett. Alapjába véve két mogyorófajtám van. "Duci" és hosszúkás. Lásd a mellékelt képet. (Ha pontosítani akarok, akkor a "duci"-ból két fajta van, de ez most lényegtelen, mert mindkét ducit megtámadta ez a betegség.)
A hosszúkás korábban virágzik, és augusztusban érik, a ducik inkább szeptemberi eleji érésűek.
Már tavaly és tavaly előtt is tapasztaltam a "ducik"-nál a fórumon is jelzett tüneteket, csak én a saját gondatlanságomnak tudtam be. Ráadásul a tavalyi nyár nagyon csapadékos volt, és az érés idején is gyakran esett, így megázott az a kis termés.
Idén végre lett egy nagyobb termés, és viszonylag száraz időben érett be. Az első adagot kénytelen voltam a garázsban, 15-20 fokon tárolni. Végeztem "próbatörést" és a duciknál az egészséges magok teljesen kitöltötték a teret.
Kb. 2-3 hét tárolási idő telt el. (Közben néha megforgattam a mogyorót.) Most egy sütihez ki kellett egészíteni a tavalyi mogyorót, így feltörtem néhányat a garázsban tárolt duciból és hosszúkásból is. Nagy bánatomra a ducik több mint fele tönkre ment. (Lásd a 2. fotót.)
Folytatás következik!
Üdvözlettel
Koncz Imre
Tisztelt Vétek Úr!
Köszönöm a lehetőséget, élni fogok vele.
Tisztelt Szalay Endre úr!
Nem jutottunk előrébb, mivel termésminta beérkezéséről nem értesültem. Önnek is fel tudom ajánlani azonban, hogy, ha hoz vagy küld egy-egy kis zacskó, felcímkézett (gyűjtés helye, ideje) olyan termésmintát a jelzett címre nevemre, amelyen a tünetek megfigyelhetők, akkor kollégáimmal megpróbálunk utánajárni a dolognak. A legjobb lenne majd olyan (idei) termésminta, amelyen a tünetek újonnan jelentek meg.
Tisztelt Vétek Úr!
Most kerestem rá erre a problémára, és találtam meg Önöket.
Nálunk pontosan ugyanezek a tünetek, de csak a tavalyi év termésétől.
Amit most törtünk fel, már gyakorlatilag az egész ehetetlenné vált.
Anyósomék mogyoró termésének még csak Kb. a fele 'romlott", de egyértelműen náluk is jelentkezett a probléma.
Mi és Ők is a XVI. kerületben lakunk, de Pilisszántói mogyoróban is ugyanígy tapasztaltuk.
Az lenne a kérdésem, hogy Giricz Úr kérdése óta van-e már valami tapasztalatuk a dologgal kapcsolatban?
Előre is köszönöm a választ:
Szalay Endre
Tisztelt Giricz Zoltán!
A tünetek nagyon érdekesek, őszintén szólva még sosem láttam hasonlót.
Megoldható lenne-e, hogy hoz egy kisebb zacskónyi, frissen szedett mintát ezekből a termésekből a Budapesti Corvinus Egyetem Rovartani Tanszékére (1118 Bp., Ménesi út 44.) Papp Veronika kolléganőm részére, hogy alaposabban megvizsgálhassuk a tüneteket?
Kedves Szaktanácsadók!
A mellékelt képen látható a mag foltosodása és a fehéres nyálka a mag és a héj felszínén. A kert locsolva volt, a magok nagysága megfelelő, a növény nem tűnik vízhiányosnak.
Válaszukat előre is köszönöm.
Dr. Varga Mária válasza: Nem ismerek ilyen tünetekkel járó mogyoró betegséget. Nem is gondolok betegségre, inkább az extrém száraz időjárás okozta probléma, amelynek során bizonyos tápanyagok felvétele akadályozott volt. Az elváltozás mértéke, a maghéjon esetleges elszíneződés volt-e? Kép hasznos volna!
Tisztelt Giricz Zoltán!
Kérem, küldjön közeli képet a jellegzetes tüneteket mutató magokról.
Csak a magok belsején látható ez a rendellenesség?
Tisztelt Gazdabolt!
A mogyorófánk terméseit feltörve a magon fehéres-átlátszó nyálkásság van. Habár az ilyen magok is teljesen kifejlettek mint az egészségesek, de belsejük általában elszíneződött vagy foltos. A terméseken rovarkárosítás nem nyilvánvaló. Milyen betegséggel állhatok szemben? Gombás betegség? Mivel és mikor lehet permetezni a megelőzéséhez?
Tisztelt Pappné Jurkinya Szilvia!
A tünetek alapján én is csak annyit tudok kérdezni, hogy más rendellenességet talált -e még a mogyorókon?
Üdvözlettel, Tick Zoltán.
Tisztelt Gazdabolt!
Remélem tudnak segíteni az általam felhozott problémában! Kertünkben van egy hatalmas mogyoróbokor, ami most 3.éve, hogy termést hoz. Viszont eddig nem tudtuk élvezni a ropogós mogyorót, mert hiába szép és hatalmas a csonthéj, belül nincs semmi vagy valami összeaszalódott mogyoróféleség. Olyan hatása van, mintha a héj alatt belül a mogyoró elszáradna. Próbáltam keresni az interneten erre válaszokat, de eredménytelenül. Nagyon szívesen venném, ha tudnának segíteni!
Köszönettel:
Pappné Jurkinya Szilvia Pécsről
Kedves Szabó Mihályné!
Ha olyasmi jellegű lyukas levelekre gondol, mely alább látható, akkor rovarok kártételének nyomáról lehet szó. Itt védekezésre legfeljebb csak akkor van szükség, ha a a lyukacsosodás a levelek jelentős részét érinti, és a kártevőt is sikerülne tetten érni. Általában az enyhébb, rovarok okozta levéllyukacsosodás nem okoz problémát a mogyorónak, emiatt nem szükséges permetezni.
Szép napot!
Azzal a kérdéssel fordulok a gazdabolt.hu-hoz, hogy a mi mogyoróbokrunk így néznek ki, mint a képen. Mivel permetezzük meg?
Üdvözlettel:
Szabóné
Kedves Kovács Balázs!
Az első képen véleményem szerint nem mogyoró, hanem szilfa látható, ezt igazolja a tünet is, melyet a szilre specializálódott szil zacskós gubacstetve nevű kártevő egyedei okoznak. Ellene jelenleg (ősszel) már nem érdemes védekezni, de néhány gubacs miatt jövőre sem válik szükségessé a permetezés. Ha jelentősebb a kár, akkor a következőket érdemes tudni: A kártevő ellen a gubacsok kialakulása, illetve kora nyári felnyílása után már nem lehet eredményesen védekezni. A felnyílt gubacsokat a tetvek elhagyják, és fűféle gyomokra repülnek át. A védekezés a következőképpen történhet: A szil a tetvek ellen a kora tavaszi időszakban permetezhető rovarölő szerrel, még a gubacsok képződése előtt. Ez idő tájt érdemes folyamatosan figyelni, hogy a fás részeken telelő tojásokból mikor kelnek ki az első egyedek, és vándorolnak el a levelekre, és erre az időszakra kell összpontosítani a kezeléseket (pl. Mospilan 20 SP).
A lyukas levelek - amennyire ki tudom venni a képeken - főként rovarok rágásnyomainak tűnnek, melyek ellen most már szintén nem érdemes kezelni. Ebben az esetben az első tünetek, ill. kárt okozó egyedek megjelenésekor (jövőre) lenne legfeljebb haszna bármilyen permetezésnek.