nyíllevél

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Köszönöm a képet. A gyökerek épek, tehát a feltételezett problémát nem ott kell keresnünk. A túlöntözés még a kép alapján is kizárva.
Ajánlat: a száraz leveleket ollóval levágni és a sérült, foltos, vízenyős szárakat is célszerű eltávolítani. Az öntözővízbe réztartalmú szert kell keverni - 1 dl vízben egy mokkáskanállal. A következő öntözés alulról történjen - onnan szívja fel a növény a réztartalmú vizet. Ezt a műveletet még 2-3 alkalommal jó volna megismételni. Reméljük a kedvenc virág újra a régi szépségében okoz örömet a családnak.

Csak üzletünkben átvehető!
Champion WG 20 g

787 Ft

Csak üzletünkben átvehető!
Bordói por 0,5 kg

3 591 Ft

#58852
Nina62

még 1

#58820
Nina62

Kedves Mária!

Ilyen fokú túlöntözés kizárva. Remélem jók a képek.
köszönettel: Varga Márta

#58819
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az egyébként dekoratív nyílvirág - minden leírt próbálkozás ellenére - a pusztulás jeleit mutatja. Az öntözővíz felvételére már alkalmatlan, az alsó levelek száradnak, a szárak sem szállítanak vizet. A túlöntözés ilyen nagy kárt csak akkor okozhat, ha hosszú ideig tart. A baj a talajból, a gyökerek felől származik. Nincs más lehetőség az okok feltárására, mint a növény cserépből való kiemelése. A gyökerek károsodtak. Lehetséges okok: baktériumok, talajgombák vagy fonálférgek. Valamennyi a talajból fertőzte a növényt. A képen a virágcseréptől balra látható levélen a levélszél elváltozása gomba- vagy baktériumos fertőzést mutat.
Ezért kérek fotókat a gyökerekről: az egész gyökér rendszerről kb. 30 cm távolságból felvéve és közeli képeket egyes barnult gyökerekről.
Az egyértelműen látszik, hogy a növény víz- és tápanyagfelvétele megszűnt. Most az okokat keressük.

#58802
Nina62

Köszönöm.

#58789
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A tápoldatoknak is van lejárati ideje, csökken a hatásuk. Kapjon tápanyagot kéthetente, de legalább havonta egyszer. Közben kolléganőmet is megkérdezem, mi a véleménye.

#58788
Nina62

Virágboltban vettem a kis kiszerelésű földet, ha jól emlékszek bio volt, jó drága és általános. Hónapokkal ezelőtt tápanyagoztam, de tavaly is ezt a tápot kapta, konkrétan a tavalyi flakon van még meg.

#58787
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Mikor kapott utoljára tápanyagot? Milyen földbe ültette? Tapasztalatom az, hogy a szupermarketekben kapható no-name virágföld nagyon rossz minőségű.

#58786
Nina62

Kedves Edina!

Egyre rosszabbul néz ki, folyamatosan romlik az állapota. Nem emlékszek mikor tápoldatoztam, nem permetezzük. Évtizedek óta ezen a helyen van. Az átültetés uttán egyre szebb lett és most pusztul. A fiatal levelek inkább mint az öregek, van amelyik ki sem nyílik.

#58784
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Ha esetleg a levelét permetezi, akkor lehet baktérium is. A levélközepi foltok gyanúsak. Én azt tapasztaltam, hogy a vékony szerkezetű, halványzöld levele miatt mindenre így válaszol a nyíllevél. Én kivittem a kertbe félárnyákos helyre, kicsit több a pára, jobban érzi magát. Az erős napsütés is árt. Jobb, ha nem ad túl sok nitrogénes tápoldatot, azaz ne levéldísznövényeknek javasolt tápot adjon, hanem virágzóknak javasolt káliuosat. A párásságot úgy biztosítani, hogy egy szélesebb alátéten kavicságyra, vagy gyökéritatóra helyezi a cserepet.

#58781
Nina62

Kedves Edina!
A Növény régóta ezen a helyen van, annyi tápot kap mint a többi (kicsit még kevés is tán, van, hogy hetekig semmi). A télen nagyobb cserepet kapott új földdel, pompáznia kéne. Korábban az látszott rajta, hogy nagyon jó neki a helye. Nem áll alatta a víz, talán ez 2 új fotó többet mond.

#58742
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Nem kártevő okozza, hanem a nem megfelelő környezet: túlöntözés mellett okozhat levélszélszáradást a száraz levegő, a kevés fény és a tápanyaghiány, vagy túl sok tápanyag is.

#58741
Nina62

lemaradt a fotó még 2

#58728
Nina62

lemaradt a fotó

#58727
Nina62

Tisztelt Szakértő!

Előző válasz szerint túlöntözés miatt beteg a növény, de nekem gyanús, hogy más is lehet a dologban, mert valahogy egyre gyatrábban néz ki. Küldök még néhány fotót.

#58726