Ficus Ginseng betegségek!!

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A Ficus Ginseng érzékeny a nagy melegre, légszárazságra és a tűző napra, és minden hirtelen változásra. Az ásványvíz magas hidrokarbonát tartalma is áthat neki. Nem lehet, hogy elutazás előtt jól beöntözte (biztos, ami biztos alapon)?

#58947
Roland Radó

Üdvözletem! Nyaralásból hazaérve ezt fogadott. Előtte nem volt semmi baja. Heti 1x van öntözve ásványvízzel , napos helyen van. Eddig szépen hozta vissza a hajtásait. Pár nap leforgása alatt el sárgultak a levelei , egy-kettő elfeketedett, elszáradtak,hullanak a levei. Két oldalt a 2 fő törzs,nagyon puha lett. Mi okozhatja ezt?

#58926
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Erika! Valószínűleg a helyváltozás miatti treszzhatás. A Ficus ginseng szereti a kiegyensúlyozott körülményeket. Nem szereti a közvetlen napfényt, de az árnyékot sem, a túlöntözést és a kiszárdást sem. A tápanyegellátásról is gondoskodni kell. Káliumhiánynak látom a tünetet. A tünetes leveleket távolítsa el.

#58334
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Nikoletta. Kérem, töltse fel újra a képet max. 2 Mb méretben.

#58333
Hekman-Szojka Erika

Jó napot!
A hétvégén vásároltam ezt a Ficus Ginseng Bonsai-t.
Még a helyét nem szokhatta meg a növény, pár napja van nálunk. Viszont néhány levelén barna folt van, és hullik is a levele. Mi történhetett a növénnyel, hogy ilyen baja van? Hogyan tudom ezt korrigálni?
Köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel, Erika

#58254
Berkesné Takács Nikoletta

Jó napot kívánok!
A minap a fikuszomon ezt vettem èszre,a levelei már máskor is hullottak,de utána mindig kihajtott,de most hajtani nem akar ès a törzse ilyen lett.
Mit tudok vele csinálni ,hogy megmentsem?
Válaszát előre is köszönöm!

#58250
Berkesné Takács Nikoletta

Jó napot kívánok!
A minap a fikuszomon ezt vettem èszre,a levelei már máskor is hullottak,de utána mindig kihajtott,de most hajtani nem akar ès a törzse ilyen lett.
Mit tudok vele csinálni ,hogy megmentsem?
Válaszát előre is köszönöm!

#58249
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

https://szobakertesz.hu/ficus-ginseng-gondozasa-reszletes-utmutato/

#57095
Novák Beatrix

Remélem itt már megnyithatóan csatolja a képeket.

Üdv,
Bea

#56877
Novák Beatrix

Jó napot kívánok!
A segítségüket szeretném kérni. Január óta van bonsai fám, minden rendben volt vele, az utóbbi héten viszont hirtelen és nagyon gyorsan elkezdett fentről lefelé elszáradni. Semmit nem változtattam a gondozásán, azt a tippet kaptam egyedül, hogy valószínüleg elkapott valamit.
Csatoltan küldtem fényképeket is róla.
Nagyon várom segítségüket, remélem meg lehet még menteni.

Üdvözlettel,
Bea

#56876
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Gyapjas pajzstetű. A legjobb puha fogkefével, tömény szappanos vízzel ledörzsölni a képleteket. Permetezni a növényt a szabadba kitéve Mospilan-nal lehet.

#56209
Szabó Antalné

Jó napot kívánok!Sajnos beteg lett a Bonsai fám .Ragacsos fehér vmi lepte meg.Nagyon szeretném megmenteni ,lehetséges e még?Remélem a képen kivehető a probléma!

#56180
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A Ficus Ginseng bonsai fácska, akárcsak a többi fikusz érzékeny a hirtelen változásokra. Átmenetileg romlik az állapota vasárlás után, amikor az általában fényes, kiegyenlített hőmérsékletű és párás termesztőházból átkerül a lakásba. Kényes a fényhiányra, a huzatra, a változó hőmérsékletre és az ingadozó vízellátásra. Fontos, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabb körülmények között, állandó helyen tartsa, minél fényesebb helyen, de ablak közelében télen fázhat. Vízzel permetezni tilos! Tápoldatot tavasszal, az új hajtások megjelenésekor kapjon. Ha a növény megszokja a környezetét helyrejön. Nyáron célszerű a szabadban tartani, védett helyen.

#56024
Suplicz Adrienn

Jó napot kívánok!
Nemrég kaptam a páromtól egy ficus bonsai fát, és elolvastam mindent a tartásáról. Merítve locsoljuk, fényes helyen van, párásítunk is a szobában. Amióta megvan naponta hullik pár levele és barna foltok jelennek meg rajta. Néhány levél teljesen bebarnulva és elszáradva hullik le. Jelenleg hetente 1x merítjük, de most kivételesen már 9 nap telt el az utolsó óta, mert nedvesnek érzem a földet. Tápoldatot még nem kapott.
A segítségét kérném abban, hogy mi lehet az oka a barna foltoknak és a levélhullásnak?
Köszönettel, S.A.

#56003
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves N. Balázs!
A szobahőmérséklet mindenkinél más! Ezért jó lenne, ha pontosan megírná! Amire én gondolok az a nem megfelelő teleltetés! Amennyiben a megfelelő hőmérsékleten teleltette, akkor sok a heti öntözés! Ha szükség volt a heti egy öntözésre, akkor viszont meleg szobahőmérsékleten teleltette. Párásításról, hogyan gondoskodott? Javaslom, hogy vegye ki a cserépből és vizsgálja meg a gyökerét. Kizárólag szobahőmérsékletű talajba ültesse vissza. Írja le, hogy mit tapasztal.

#54810
Novák Balázs

Szobai hömérséklet, páratartalom, heti egyszeri locsolás. Ez lenne az én kérdésem is, hogy teljesen elszáradt-e a teteje, vagy még fog levelet hozni? Ezt hogyan tudom megállapítani? Van két kisebb is ahol ez telelt, azoknak nincsen semmi bajuk.

#54753
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves N. Balázs!
A fenti rész teljesen kiszáradt? Hogyan teleltette? Milyen hőmérsékleten, páratartalmon, hogy és mivel öntözte, stb. …

#54752
Novák Balázs

Hali!

A ficusom elkezdte fentről lefelé ledobálni a leveleit, elszáradtak az ágai. visszavágtam, de azóta fent nem hoz ki több levelet, ágat? Mit tegyek?

#54742
Antics Katalin Szaktanácsadó

Kedves K. Szabina!
Ebből nehéz eldönteni, de szerintem túlöntözés lehet az oka! A túlöntözésnek is hasonlóak a tünetei.

#54724
Kovacs Szabina

Tisztelettel, a fonnyadt törzsű ginseng fánál feltett kérdésemnél valami oknál fogva a fotó nem csatolódott, így próbálom ismételten. Köszönettel : Kovács Sz.

#54698