Calathea Wavestar gondozása

Edina Pap Vezető szaktanácsadó

Kedves Kinga! Kérünk szépen képet!

#58234
Kovács Kinga

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni, 1-1,5 hónapja kaptam ezt a növényt. Utána olvastam, és jól is érezte magát…de sajnos 2-3 napja mintha boldogtalan lenne. Próbálok odafigyelni az öntözésre (azt olvastam heti 2x érdemes öntözni)
Köszönöm szépen előre is a segítséget! ☺️

#58195
Antics Katalin

Kedves Boti! Nem megfelelő szellőzést, fülledt helyiséget nem bírja. Rendszeresen kell szellőztetni, úgy hogy közben a huzat ne, érje. Az alacsony páratartalmat sem viseli el. Főleg ebben a nagy melegben fontos, hogy párásítson.

#29155
nagy dóra

SZIA ATTILA.ÉN EVVEL DOLGOZOM ÉS VÉLEMÉNYEM SZERINT NEM ÁPOLOD MINDEN ÁLDOTT NAP.LÉGYSZÍVES EZT TEDD.KÖSZÖNÖM NEKED.SZIA ATTILA.ÜDV.

#28990
nagy dóra

én még csak most kaptam egy ilyen gyönyörű szép növényt, és már is tudom hogy kell gondozni ,és aki szeretne tőlem kérdezni csak nyugottaN

#28989
Boti

Korábbi 2 db betegeskedő Calatheamat (Wavestar) levittem anyósomékhoz idén tavasszal, hogy talán majd ott rendbe jönnek. Érdekes módon azonban miközben folyamatosan hozták leveleiket, egyre csak összepöndörödtek és elszáradtak.
Mivel a korábbi tapasztalatom az volt, hogy lakótelepi lakásunkban csak a nyarat nem szerette, de télen mindig sokat fejlődött, ezért úgy döntöttem, hogy ismét felhozom magunkhoz. Sajnos az egyik (a gyermek) már nem élte túl, még anyósom kidobta. Az anya azonban most kapott új földet és jól érzi magát. Az új levelei ismét "tornáznak" is, bár nem olyan peckesen, mint fiatal "lánykorában".
A gondom azonban továbbra is az, hogy az új levelei nagyon világosak. Nem olyan mélyzöldek, mint pl. a 2010/05/29-i bejegyzésem fényképein. Sajnos ezek a világoszöld levelek aztán hamar sárgulnak is. Most éppen elkezdtem tápoldatozni is. De vajon mi lehet az oka?
Anyósoméknál nagyon jól zárnak a nyílászárók és gyakran páranedvesek az ablakok alul. Ezért úgy gondolom, hogy párás környezetben volt. Viszont éppen emiatt anyósomék gyakran szellőztetnek is (naponta 5-ször), tehát lehet, hogy nem volt elég "melege". És az is igaz, hogy anyósom a földön tartotta, ahova a nap nehezebben sütött be.

#26221
Pap Edina

A Calathea a párás levegőt szereti, ami igazából csak növényvitrinben lehet neki biztosítani. Párásítani kell rendszeresen a környezetét és ne tegye tűző napra.

#24948
Attila

Tisztelt Szakemberek!


Néhány hete az egyik Calatheám (talán Rufibarba) állapota rohamos ütemben romlani kezdett. A levelei kívülről bebarnulnak, elszáradnak és összepöndörödnek. A földje nyirkos, rendszeresen kap zuhanyt és másfél éve van ugyanott. Eddig gyönyörűen fejlődött, de most napi 2-3 levelet kell levágnom.



Van vkinek ötlete?



Köszönöm!

#24849
Boti

Ja és egyébként nem fűtünk, így a lakásban 21 Celsius fok hőmérséklet van.

#19311
Boti

Kedves Edina!
Ma észrevettem hogy most már tényleg elkezdett az egyik nemrégiben hozott levele bepöndörödni. Az előzménye az volt, hogy a levelek hátán a barnás részek foltokban elkezdtek kifakulni.
De amit ír a légszárazságról: sosem permeteztük, ráadásul az elmúlt egy hónapban a sok esőtől a levegőnk páratartalma 70% körül van. Ezzel együtt is úgy gondolja, hogy légszárazsága van a növénynek?

#19310
Boti

és végül a "kis"-fiával:

#19152
Boti

a fakulás közelről... (alul a száradás jele egy régebbi levélen)

#19151
Boti

Az egyik új levél alján a "hibával" közelről:

#19150
Boti

A "fióka":

#19149
Boti

S.O.S!
Azt hiszem tovább romlott az állapota, pedig már tápoldatozom is. Megjelentek a levelek szélein a száradásos tünetek, ill. a levelek is erősen fakulnak. Pedig hoz új "fiókát" is alul.
Alább a képek:

#19148
Dr. Varga Mária

Az utolsó mondata válószínüleg igaz. Átültetést, szétválasztás valamilyen módon fel kell dolgoznia a növénynek. Keveset öntözze és kapjon tápoldatot is 2 hetente.

#19126
Boti

Éjszakára a lakásban a termosztát 18,5 fokra van állítva, ami azt jelenti, hogy ha annyira lehűl a lakás, akkor a kazán 19,5-ig fűt. Tehát nem lehet ez sem gond. Locsolni állott csapvízzel szoktuk mindkettőt. A szétültetésnél mindegyiket A jelű földbe ültettük, bár az tény, hogy se kavicsot, se hungarocell darabokat nem kevertünk bele. Az érdekesség az, hogy most nem locsoltam 1 hétig őket és észrevehetően nem húzza össze magát. De a függőleges esti "nyugovóra térést" még mindig nem csinálja. Amit nem értek, hogy a növény nem mutatja semmi fizikai jelét annak, hogy valami baja lenne. Korábban ha túlöntöztük, vagy ha melege volt, akkor mindig a levelek elkezdtek a végüktől elszáradni.
Sőt amint azt korábban említettem most is hoz egy új levelet, valamint a földből is elkezdett kikandikálni egy új hajtás. Az tény, hogy viszonylag lassan bontakozik ki a levél.
A másik ugyanennyi idő alatt 3 új levelet hozott.
Olyan mintha egy kicsit felborult volna a bioritmusa a növénynek és egy kicsit belassult.

#19059
Dr. Varga Mária

Úgy gondolom, az éjszakai lehűlés árthat a növénynek, vagy akkor is 20 fok körüli a hőmérséklet? Huzatot kapott-e? Milyen vízzel öntözik? A talaj lehűlésére is kényes. Az átültetés milyen földbe történt? Kissé savanyú földet szeret, A-jelűt, amihez lazításként hungarocell-darabkákat érdemes keverni.

#18962
Boti

Talán ezen még jobban látszik, hogy mennyire "összehúzza" magát.

#18932
Boti

Kedves Edina!

Köszönöm válaszát!
Amit leírt azt pontosan betartom, kivéve nyáron van az említett probléma, ami a hőmérséklet maximumát jelenti.
A levelek azonban nem bepöndörödnek, hanem lekonyulnak.
Alább mellékelek két képet. Jól látható egymás mellett a két testvér, illetve az, hogy mindegyik hoz új leveleket is. A kép 10:27-kor készült.

Üdvözlettel:
Boti

#18931