Szilva hullás

Miklós Norbert

Köszönöm szépen a segítséget.

#58717
Dr. Némethy Zsuzsanna

A mandula magdarázs már kb 30 éve hazánkban él, megtalálásában nekem is részem volt, nem az fertőzte meg a szilva magokat. Sok rokon EURYTOMA magdarázs faj él, több, mint 600 fajról van ismeretünk. A szilva magdarázst környező országokban - Románia, Bulgária - már azonosították, úgy néz ki, hogy terjed.

#58691
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Norbert! Kérem, vegye fel a kapcsolatot Radácsiné Hári Katalinnal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézet, Rovartani Tanszékén. Kitenyésztené a lárvákat, mert az a gyanú,hogy új, betelepülő kártevőről lehet szó! Elérhetősége: Radacsine.Hari.Katalin@uni-mate.hu

#58688
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Zsuzsanna!
Köszönjük a hozzászólást! Lehetséges, hogy a mandula magdarázs lesz a tettes?
https://magyarmezogazdasag.hu/2014/01/21/nalunk-megjelent-mandula-magdarazs/

#58654
Miklós Norbert

Kedves Dr. Némethy Zsuzsanna!

Milyen információkra gondol?

#58651
Dr. Némethy Zsuzsanna

Kedves Miklós Norbert!

A szilva magjában sem a szilvamoly , sem a poloskaszagú szilvadarázs lárvái nem élnek, amiket a magok helyén talált, azok a lárvák más kártevőnek a lárvái. Valamelyik magdarázs faj lárváiról van szó. Május.június eleje a fertőzés ideje, akkor kellene permetezni. Mivel új, nem pontosan meghatározott kártevőről van szó, több információra lenne szükség.

#58638
Miklós Norbert

Kedves Edina Pap!

Kora tavasszal a poloskaszagú szilvadarázs ellen kontakt szeres permetezéssel védekeztem, virágzás után egyből. Virágzás előttől Használtam fehér rajzásmegfigyelő lapot. Nagyon kevés kártétel még így is volt, de a terméseken kívülről volt bemeneti lyuk, de a mostani szilvahullásnál a szilva kívülről egészséges nincs bemeneti lyuk. Kérdéseim lenének ezzel kapcsolatban. 2024.04.17- én láttam meg először a szilvadarázs okozta kártételeket, ezek kb.2-3 hét után lepotyogtak. Képes a szilvafa megtartani magán a beteg terméseket és még nőni is tudnak a termések 2024.07.06- ig már egész nagyok a termések? Szabad szemmel nem látok a szilván bemeneti nyílást, a szilvadarázs képes belerakni a petéket egyenesen a termésbe? És van olyan mag is amiben még csak most kezdi rágni a magot ebben sokkal kisebb a lárva, de van amiben már kirágta? A sharka vírust metszéssel, levéltetvekkel lehet átvinni úgy olvastam, de pollen is átviheti a beteg fáról?

#58624
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Norbert!
Valamelyik szilvadarázs-faj lárvái láthatók. Az ellenük való védekezés már megkésett. Az alábbi cikkekben és videóban hívtuk fel a figyelmet a védekezésre:
https://www.youtube.com/watch?v=tzi1drshV_0
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/2024.-evi-3.-novenyvedelmi-felhivas
https://www.gazdabolt.hu/cikkek-hirek/cikk/poloskaszagu-darazsak-fogasi-adatai-folyamatosan-frissul
A három hullott szilva sharka vírusos.

#58600
Miklós Norbert

Tisztelt szaktanácsadók!
A szilvafák alatt lehullott lilás- zöldes színű, vagy érettnek tűnő termések magjaiban lárvákat találtam, de nem tudom beazonosítani a kártevőt ebben kérnék tanácsot. Nem hiszem, hogy poloska szagú szilvadarázs lenne, mert nem lehet érezni rajta a poloska szagot. Amelyik képen 3 szilva van az gondolom a Sharka vírus tünete?

Üdvözlettel,

Miklós Norbert

#58583