Vetés a szezon végén

Vetés a szezon végén

Dinga Szabolcs 2024. aug. 29. Kb. 10 perc olvasás

A szeptember ugyan inkább a betakarításról és az eltevésekről szól, ám egyes növények még most is elvethetők, kiültethetők, és akár a tél elején is biztosítanak friss házikerti csemegét az asztalra.

A szeptember eleje, a nyári időszak vége, amikor már főképp a betakarítási munkák folynak a földeken, kertekben. Vannak azonban olyan növénykultúrák, amiket még elvethetünk és akár még az idén le is szüretelhetünk. Ezek egyrészt a főnövények lekerülése után szabadon maradt területek is valamilyen hasznot hajtanak, illetve házikertben még termelhető némi friss zöldség az asztalra az őszi hónapokban is.

Többféle zöldség vethető még szeptemberben is (Fotó:Dinga Szabolcs)

Általánosságban azokat a növényeket célszerű a szezon végén ültetésre kiválasztani, amelyek viszonylag rövid fejlődési idejűek, jól tűrik a több csapadékot, a hűvösebb időjárást, valamint rövidnappalos növények, ugyanis fejlődésük során a napfényes órák száma fokozatosan csökken.  Célszerű olyan növényeket vetni/ültetni, amelyek még az enyhébb mínusz fokokat is elviselik rövidebb ideig.

A hagymafélék akár az enyhébb mínuszokat is elviselik (Fotó: Dinga Szabolcs)

Másik lehetőség, azoknak a növényeknek a vetése, ültetése, amelyeket a jövő év tavaszán szeretnénk minél hamarabb betakarítani. Ilyen esetben viszont csak akkor célszerű elültetni a szaporítóanyagot, ha valószínűleg már az idei évben nem fog kikelni, de ahhoz viszont kellően beáll, hogy a téli hideg időszakot átvészelje.
A következőkben bemutatunk néhány olyan zöldségfélét és technológiát, amelyet sikerrel veteményezhetünk még szeptemberben is. 

Őszi-téli retek

A retek igen jól tárolható, kisebb fagyokat is jól viselő növény, a zöldség-vetésforgóba remekül beilleszthető másodvetésben is. Tipikus kora tavaszi, vagy őszi növény, a nyári időszakban nem is termeszthető sikeresen, mert a melegben hamar magszárat hoz. Tavasszal az úgynevezett hónapos retket szokták termeszteni, míg nyár végén, ősszel inkább az őszi-téli fajtákat. Ilyen például a téli fekete retek. Jó tárolhatóságuknak köszönhetően a téli szegényesebb zöldségkínálat jól kiegészíthető velük. Azok a korai hónapos fajták is vethetők ősszel, amelyek még könnyen beérnek a fagyokig. Ezek a korai retek vagy a vajretek típusok. 

A téli retek jól tárolható (Fotó: freepik.com)

Saláta

A salátafélék viszonylag hamar betakaríthatóak, egy melegebb szeptember és október eleje még elég hozzá, hogy az ősszel friss salátát lehessen fogyasztani. Szeptember elején vethetőek az olyan korán fejesedő fajták, mint Lento. Célszerű olyan, felmagzásra nem hajlamos típusokat választani amelyek az esetlegesen visszatérő néhány hét forróság esetén sem magzanak fel. Jó választás lehet az áttelelő saláta, amely ültetésével a következő év áprilisában már korai, primőr salátát szedhetünk fel. Jó választás a Téli vajfej.

A palánták kiültetésére október közepén kerülhet sor, 30-35 x 25 cm-re. Szedésére a következő év áprilisában kell számítani. Az áttelelő salátafajták őszi vetésénél ügyeljünk a vízellátásra és a napos termőhelyre.

Vethetünk salátát is a tél alá (Fotó: Pinterest.com)

Levélzöldségek

A sóska és a spenót is elvethető még a téli hidegek előtt, mivel gyorsan kikelnek, és még az őszi napfényt jól hasznosítják. A spenót, vagy a sóska levele még a fagyot is kibírja, így akár a hó alól is lehet szedni a salátába, levesbe. Elültethető még az ősszel a rebarbara és a petrezselyem is. Ezek a hideget is jól viselik, tehát felhasználásukkal a téli egyébként meglehetősen vitaminszegény táplálkozás is feljavítható.

A levélzöldségekkel jól feljavítható a vitaminszegény téli táplálkozás (Fotó: Pinterest.com)

Hagymás növények

A szeptember végi időszak az őszi fokhagyma duggatásának időszaka. A gerezdeket szeptember vége, október eleje idején célszerű a földbe helyzeni, hogy azok jól gyökeresedjenek még a tél beállta előtt. Telepíthető vöröshagyma is újhagymának, vagy télálló hagymának is.

A fokhagyma ültetéséhez egészséges gerezdeket válasszunk (Fotó: freepik.com)

A kulcs a talajelőkészítés

A nyár végi, ősz eleji kultúráknak a talajnak nincs ideje a téli időszak alatt pihenni, feltöltődni, ezért mindenképpen célszerű olyan kultúrák után tenni a szezon végi vetést, amelyek a talajt nem zsigerelik ki. Kedvező talajállapotot hagynak maguk után például a pillangósok, hüvelyesek. A talajt érdemes átkapálni, középmélyen megrotálni. Majd ezt kövesse a magágy-előkészítés, hogy morzsalékos, kertszerűen elmunkált talajba kerülhessenek a magok. Célszerű lehet a talajt érett komposzttal is feltölteni, hogy a frissen kelt növények minél könnyebben felvehető tápanyagokhoz jussanak. 

Ez is érdekelheti még:

Másodvetés, dupla szüret

A zöldségeskert árnyékos oldala

A sikeres magfogás 5 titka

Komposzt Emelt ágyásba Natura 50 l

4 647 Ft
Hónapos retek, színes Mix Kiepenkerl kb 4 fm-re

1 290 Ft
Spenót Matador Kiepenkerl 6-8 fm-re

379 Ft
Vetőszalag Fejessaláta Lento 3x1,33m

641 Ft
Téli sarjadékhagyma Long white Koshigaya 2g ZKI

457 Ft