Változatos nárciszok

Változatos nárciszok

Pap Edina 2024. szept. 23. Kb. 15 perc olvasás

A nárciszok a tavaszi kert kedves virágai. Szinte bevilágítják a kertet a fehér, sárga, narancs színek, amelyek a tavasz első napsugarait idézik. Sokféle típusuk van, virágágyásba, sziklakertbe, virágládába és teraszedénybe valót is találunk közöttük.

A nárciszok csaknem 40 faja Európában, Észak-Afrikában és Ázsiában őshonos, leggyakrabban a mediterrán vidékeken találkozhatunk vele a természetben. Ősidők óta termesztik, hagymáját gyógyításra is használják. A hóvirághoz hasonlóan galatamint tartalmaz, amit Alzheimer –kór tüneteinek mérséklésére használt gyógyszerek alapanyaga. De ezt senki ne próbálja ki házilag, ugyanis a nárcisz hagymája – éppen a magas hatóanyag-tartalom miatt – mérgező! 

Közismert a görög mitológiából az önimádó Nárcisszusz, aki saját tükörképébe lesz szerelmes, és végül belezuhan a tóba. Helyén nárciszok nőttek, innen kapta a növény a nevét. A nárcisz jelentése: kábító, bódító. A nárcisz az újjászületés és az új kezdet jelképe is.

Az évszázadok során sok ezer természetes és mesterséges hibrid, számtalan virágforma jött létre. Nem mellesleg a nárciszok illatosak is.

A nárciszok minimális gondozási igényelnek a kertben. Nagyon jó a hidegtűrésük, sokszor tapasztaljuk, hogy a levelek vége nagy hidegben is kibújik a földből. Ilyenkor nem kell tennünk semmit, semmi esetre se takarjuk be lombbal, mert befülled! A nárcisz nagyon könnyen naturalizálódik, azaz meghonosodik, elterjed a telepítés helyén, és sarjhagymákról szaporodik.

A nárciszok virága egy csillag formájú hatszirmú lepelből, illetve egy összeforr, változatos méretű és alakú melléklepelből, úgynevezett koronából áll. A lepel és a melléklepel színe, formája és mérete, illetve a növény származása, termete alapján 11 csoportot különböztetünk meg.

1.    Csupros vagy trombita nárciszok

A legnépesebb és a legváltozatosabb csoport. A Narcissus psesudonarcissus és változatai tartoznak ide. A legnagyobb virágúak, egy tövön egy nagy virág fejlődik. A lepelből hosszan kinyúló, trombitaszerű korona változatos színű lehet, a lepel és a korona is lehet különböző árnyalatú (pl. Las Vegas, Globnet). Korán, már márciusban virágoznak. Alacsonyabb változatait szilakertbe (pl. Topolino), míg a magasabbakat vegyes szegélyágyásokba, vagy a természethűen gyepbe, fák alá, csoportosan is ültethetjük. Fűnyíráskor hagyjuk, hogy a lomb telesen leszáradjon, addig hagyjuk bolygatatlanul a területet. Hajtatásra, vágottvirág-termesztésre is alkalmas. További fajták: Mount Hood, Dutch Master, W.P. Milner, Holland Sensation stb.

Új
Virághagyma Nárcisz Trumpet Mix 15 db Sperli

2 490 Ft

2.    Nagy koronájú nárciszok

A N. pseudonarcissus és a N. poeticus és változatai tartoznak ebbe a csoportba. A korona szélessége a lepel szélességének több mint az 1/3-a, de nem éri el annak teljes szélességét. Egy tőkocsányon egy virág fejlődik. Ez talán a legnépszerűbb csoport, mivel nagyon változatos. Áprilisban nyílnak. A Salome, a Pink Pride és a Pink Charm fajta koronája pl. rózsaszín, ami a nárciszoknál ritkaság. Hasonló módon használhatjuk fel, mint a csupros tulipánokat. Nagyon könnyen naturalizálódik. További fajták: Carlton, Accent, Ice Folies, Delibes, Flower Record, Professor Einstein, Romance, Roulette stb.

Nagy koronájú nárcisz

3.    Kis koronájú nárciszok

A N. poeticus és változatai tartoznak ide. A csoport általános jellemzője, hogy a korona mérete nem éri el a lepel hosszának egyharmadát, és a virágok átmérője is rendszerint kisebb, mint a nagykoronájú nárciszoknak. Egy tőkocsányon csak egy virág nyílik. Virágzási idejük és felhasználásuk megegyezik a nagy koronájú nárciszokéval. Nagyon szép kétszínű változatokat találunk közöttük, pl. Barret Bowning, Birma, Verger, Segovia.

4.    Teltvirágú nárciszok

A csoportba származástól függetlenül a sokszirmú változatok tartoznak ide. A korona rendszerint tömvetelt, sokszor hullámos szélű és a lepel egy- vagy többkörű, sokszor nehéz elkülöníteni őket egymástól. Nagyon romantikus megjelenésűek, a rózsára hasonlítanak. Szárankét általában egy virágot hoznak, de vannak csokros változatai is (pl. Bridal Crown, Cheerfulness, Yellow Cheerfulness), A virágok legtöbbször illatosak. Nyár közepén, végén nyílnak. A nagy, telt virágokat megdöntheti a szél, ezért védett helyre, pl. csoportosan fák alá ültessük. A kisebb termetűek (pl. Rip van Winkle) szilakertben mutatnak jól. További fajták: Flower Drift, Golden Ducat, Ice King, Tahiti,  White Lion, Dick Wilden, Sir Winston Churchill.

Teltvirágú nárcisz

5.    Triandrus-hibridek

A Narcissus triandrus faj változatai tartoznak ide. Jellemzőjük, hogy a virágok egyszínűek, kisméretűek, bókolók. A lepellevelek hegyezettek, visszahajlók, míg a korona általában rövid, szélesre kitárulkozó, csengettyű alakú. Száranként 2-6 virágfejet hoz. Áprilisban, májusban nyílnak. Legismertebb fajtája a Thalia.  Az alacsonyabb fajtákat (pl. Ice Wings, Hawera) szikalekrtbe, virágedénybe is ültethetjük.

Tahlia

6.    Cyclamineus-hibridek

A nemesítési alap a N. cyclamineus, azaz a ciklámenvirágú vagy bókoló nárcisz. Egy tőszáron egy virágot hoz, a virágok kisméretűek, bókolók, a lepel visszahajló (hátracsapott), hegyezett végű, míg a korona csőszerűen előre nyúló. Kistermetű fajták, március-áprilisban, meleg tavaszon akár már február végén (pl. February Gold) virágoznak. Balkonládába, virágedénybe a legjobb választás. A csoport legismertebb fajtája a Tâte-à-Tâte (tét-a-tét), amit hajtatott cserepes növényként is megvásárolhatunk, akár már Valentin napra. A Cotinga különlegessége a barackrózsaszín korona. További fajták: Jetfire, Jet Snipe, Jenny, Velocity, Peeping Tom.

Tâte-à-Tâte

7.    Jonquilla-hibridek

A N. jonquilla faj hibridjei. Már a 17. század óta szívesen ültetik. Kisvirágúak, a lekerekített végű lepellevelek laposan elterülő, a korona rövid, kitárulkozó. Egy száron 2-4 édeskésen illatozó virág nyílik. A lepel és a melléklepel színe általában azonos, de lehetnek eltérő színűek is, pl. Suzy, Bell Song. Április-májusban nyílnak. Lehetőleg napos fekvésbe ültessük, és olyan helyet válasszunk nekik, ahol illatukat nap mint nap érezhetjük. További fajták: Baby Boomer, Baby Moon, Pipit, Pueblo, Sail Boat, Silver Smiles stb.

8.    Tazetta-hibridek

A nemesítés alapfajai a N. tazetta és a N. poeticus. A fajták közepes- illetve kisvirágúak, a szirmok lekerekítettek, szétterülők, a korona nagyon rövid. A lepel és a korona színe legtöbbször eltérő. A közepes virágú változatok esetében egy száron 2-5, a kisvirágúaknál akár 10 virág is fejlődhet. Több fajtájuk fagyérzékeny, főleg cserepes hajtatásra ajánlott. Ilyen a hófehér, sokvirágú Paperwhite, amit ha megvásárolunk hajtatott cserepesként, semmiképpen ne ültessük ki a kertbe, és ezeknek az újravirágoztatásával sem érdemes bajlódni. A frissen vásárolt hagymákat egy szélesebb tálban csak félig süllyesszük a közegbe, és meleg helyen, rendszeresen öntözve hajtatjuk. Ha szeretnénk újravirágoztatni, rendszeresen tápoldatozzuk, hogy a hagymák több tápanyagot tudjanak tárolni. Mivel melegégövi fajta, hideghatást nem igényel, csak sok-sok tápanyagot és tápdús földet. Télálló: fajták: Cragford, Geranium, Minnow. Vágóvirágnak is alkalmasak.

9.    Poeticus-hibridek

A csoportba a N. poeticus és változatai tartoznak. A virágok nagyok, illatosak, a lepel lekerekítette, a korona nagyon apró fehér, zöldes vagy sárgás árnyalatú, piros szegéllyel. A többi nárcisznál később, májusban virágzok. Egy száron egy vagy több virág nyílik. Teltvirágú fajtája pl. a 4. csoportban már említett Bridal Crown. A nedvesebb talajt szereti, csoportosan ültessük nagyobb fák alá. Fajtái. Recurvus (kissé visszahajló lepelle), Actea.

Narcissus poeticus

10.    Hasadt koronájú, vagy orchideavirágú nárciszok

Ebbe a csoportba tartozó fajták mellékleple (koronája) szabdalt, sokszor hullámos szélű, legalább a lepel hosszának egyharmadáig felhasított. A melléklepel-cimpák a főlepelre rásimulnak. Április végén nyílnak. Ez a legújabban létrehozott alakcsoport. Fajták: Orangery, Cassata, Lemon Beauty, Dolly Mollinger, Valdrome.

Hasadt koronájú fajta

11.    Vad- vagy botanikai nárciszok

Ebbe a csoportba a természetben előforduló fajok és alfajok, változatok tartoznak, pl. a bókoló nárcisz (N. cyclamineus), a Jonquilla nárcisz (N. jonquilla) vagy a harangvirágú nárcisz (N. bulboscodium). Nagyon jól honosíthatók, sziklakertbe, évelőágyakba ültethető, télálló, alacsony és középmagas, rendszerint sárga virágú fajok.

Ez a cikk is érdekelheti:

Ültessünk tulipánt!

Kora tavaszi hagymás virágok ültetése