Ültessünk tulipánt!

Ültessünk tulipánt!

Pap Edina 2024. szept. 16. Kb. 15 perc olvasás

A tulipán a legismertebb, a nemesítésnek köszönhetően legváltozatosabb virágszínű és virágformájú tavasszal nyíló hagymás virág. Hollandia a legnagyobb virághagyma-termelő ország. Első modernkori gazdasági válságát is a tulipán okozta, csakúgy mint későbbi felvirágzását. De valóban Hollandiából származik a tulipán?

A  ma termesztésbe vont tulipánok ősei Közép-Ázsiából származnak, de egyes fajok Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Távol-Keleten, sőt Európában is őshonosak. A tulipán török közvetítéssel a 16. század végén került Európába, pontosabban a hollandiai Leiden város botanikus kertjébe Bécs isztambuli nagykövetének ajándékaként. A tulipán neve is valószínűleg török toliban=turbán szóból ered.

Tulipánláz

A tulipán szinte azonnal népszerűvé vált Hollandia-szerte és a luxus szimbóluma lett. A botanikus kertekben élénk nemesítő munka kezdődött. Mivel még akkoriban nehezen szaporítható növénynek számított, hagymáját nagyon drágán adták-vették, a tőzsdén is kereskedtek vele. Sokan a gyors meggazdagodás reményében vagyonokat áldoztak egy-egy különleges fajta hagymájára, hogy azt alig egy hónap múlva akár tízszeres áron adják tovább. A Semper Augustus, a legértékesebb tulipán egyetlen hagymája, amelynek különleges csíkozott mintázatát – mint ma már tudjuk – egy vírus okozza, többe került, mint egy pazar ház Amszterdam legnagyobb csatornája mentén. A „holland tulipánláz” azonban nem tartott sokáig, a „rendszer” a túlkínálat miatt rendkívüli hirtelenséggel összeomlott, sokak pénzügyi és emberi tragédiáját okozva.

Török bevándorló

Bár őshazája meglehetősen távol esik a tulipánok hazájának nevezett Hollandiától, a tulipánhagyma termesztése a németalföldi ország kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően honosodott meg itt és vált virágzó iparággá, és lett Hollandia szimbóluma. A nemesítők számára ma is presztízskérdés, hogy minden évben újabb és különlegesebb színű, szokatlan virágformájú fajtával rukkoljanak elő. A hollandiai Lisse melletti Keukenhof virágparkban (tavaly volt 75 éves) minden évben március közepétől május közepéig több millió tavaszi hagymás virágban gyönyörködhetünk. Itt mutatják be minden évben a legújabb nemesítéseket is.

Típusok

A tulipán nemzetségnek több mint 150 faja és kb. 4000 fajtája és hibridje létezik, kerül kereskedelmi forgalomba. A tulipánoknak általában két nagy csoportját különítjük el. Az egyik a vad (botanikai) tulipánok, a másik pedig a kerti (hosszúszárú) tulipánok, de a típusok között is van átfedés.

Származás, virágforma és virágzási idő alapján a kereskedelemben 15 csoportba sorolják a tulipánokat. Néhány csoportba olyan fajták is tartoznak, amelyek már a 18. század eleje óta vannak termesztésben. Tekintsük most át ezeket!

Hollandia szimbóluma (Forrás: pexels.com)

Botanikai tulipánok

A botanikai vagy vad tulipánok vad fajok, pl. erdei tulipán (Tulipa sylvestris), ágas tulipán (T. praestans), törpe tulipán (T. humilis), a türkföldi tulipán (T. turkestanica), kétszínű tulipán (T. tarda) stb. és fajtáik, vagy a természetben is ritkaságnak számító magyar tulipán (T. hungarica), amely az al-dunai tájak őshonos, védett növénye. Filigrán termetük sziklakertben jól érvényesül. Évelők, hagymájukat nem kell évente felszedni.
A botanikai tulipánok közé sorolják a Greigii-, a Forsteriana- és a Kaufmanniana-hibrideket is.

1.    Kaufmann-hibridek
Alacsony termetű, 10-25 cm magas és nagyon korán virágzó Kaufmann-tulipánt (T. kaufmanniana) és hibridjeit foglalja magába. Az alapfajt Konsztantiny Petrovics von Kaufman osztrák származású politikus-hadvezérről, Orosz-Turkesztán kormányzójáról evezték el. A Kaufmann-hibridek hóolvadás után kb. két héttel dugják ki fejüket a földből. Erős napsütésben teljesen kitárják csillagszerű szirmaikat, amelyek két-, olykor háromszínűek. Edénybe, sziklakertbe ültessük. A Kaufmann-tulipánok közé tartozik például a Giuseppe Verdi, a Johann Srauss, a Stresa, a Concerto, a Partitura.

2.    Fosteriana-csoport
Ez a csoport magában foglalja a Michael Foster brit botanikusról elnevezett T. fosteriana fajt és hibridjeit. Áprilisban nyílnak, magasságuk kb. 40 cm. Virágai a botanikai tulipánokhoz képest nagyok, sok színben kaphatók, tarka változatai is vannak. Jellemző fajták: Red Emperor amelyet eredetileg Madame Lefeber néven hoztak forgalomba, és ma már mindkét néven ismert), Orange Emperor, Flaming Purissima, Sweetheart.

3.    Greigii-csoport
A Greigii-csoport tagjai szintén alacsony termetűek. Az alapfaj, a T. greigii Közép-Ázsiában őshonos. Nevét a skót származású Samuel Greig altengernagyról kapta, aki egykor az Orosz Kertészeti Társaság elnöki tisztét is betöltöttte. Tarka lepelleveleik szintén szélesre kitárulkozók. Leveleik rendszerint bíbor színnel csíkozottak. Korán, de a Kaufmanninnáknál és a Fosterianáknál valamivel később nyílnak. Kompakt méretük miatt jó választás sziklakertbe, edénybe, balkonládába Fajták: Pinocchio, Willen Van Den Akker, Trauttmansdorff stb.

Virághagyma Tulipán Rotkappchen 10 db Kiepenkerl

1 789 Ft
Virághagyma Tulipán Little Beauty 10 db Kiepenkerl

1 389 Ft
Virághagyma Tulipán Stresa 7 db Kiepenkerl

1 789 Ft

Kerti típusok

1.    Kora tavaszi egyszerű virágú tulipánok
A legrégebb óta termesztett tulipánok, több fajtát már a 18. században is ültették.  Márciustól a tavasz közepéig virágoznak, viszonylag nagy, kehelyszerű virágaik vannak, többféle színben pompáznak és általában illatosak is. Rövid, erős száruk legfeljebb 25-50 cm magas, így edényben, virágládában is nevelhetők. Legrégebbi fajta a csoportban a kárminpiros Couleur Cardinal, amelyet már 1845 óta termesztenek, és azóta is az egyik legnépszerűbb változat. Az 1900-as évek elején került forgalomba a narancssárga Generaal De Wet. További népszerű fajták: Princess Irene, Apricot Beauty, Flair, Purple Prince, Yokohama, Candy Prince, az illatos Chrismas Dream stb.

Virágládában is jól mutatnak (Fotó: pexels.com)

2.    Kora tavaszi teltvirágú tulipánok
Szintén alacsony teremtű, 30-40 cm magas teltvirágú változatok. A virágok a pünkösdi rózsára emlékeztetnek. Kicsit később nyílnak, de tartósabbak, mint az egyszerű virágúaké. A nagy, tömött virágok miatt sokszor megdőlhet a növény, ezért csoportosan célszerű ültetni őket, vagy kis pálcával (pl. orchideapálca) megkarózni. Képviselői: Foxtrot, Abba, Monte Carlo, Orca, Avant Gade, Dreamer, Marie Jo stb.

3.    Triumph hibridek
A tavasz második felétől nyíló, ahogy a nevük is elárulja „diadalmas” megjelenésű, 50-60 cm magas, erős szárú, kehelyszerűen zárt vagy kitárulkozó, egyszerű virágú fajták tartoznak ide. Korai és késői virágzású változatok keresztezésével hozták létre. A legnépesebb fajtacsoport. Általában hajtatott vágóvirágnak termesztik őket. Ide tartozó fajták: Apricot Dream, Grand Perfection, Gavota, Dynasty, Alibi, Negrita, Dreaming Maid, Early Glory stb.

Vázában is jól mutatnak (Fotó: pexels.com)

4.    Darwin hibridek
A tavasz közepén nyíló nagytermetű fajták, amelyeket Dirk W. Lefeber holland nemesítő alkotott meg az 1940-es években a T. gesneria és a T. fosteriana keresztezésével. Nagyméretű, szögletes alapú, gúlaszerű virágukról és 70 cm-t is elérő magasságukról ismerhetők fel. A Darwin-hibrideket ültethetjük virágágyásokba, vágott virágként a legtartósabbak. Nagyon változatos színűek. Az ebbe a csoportba tartozó hibrid tulipánok közé tartozik például az Apeldooorns’ Elite, a Beauty of Spring, a Parade, a Pink Impression, a Daydream és a Golden Parade, Sweet Heart.

5.    Egyszerű virágú kései változatok
Májusban virágzó, magasztos megjelenésű, 50-70 cm magas egyszerű, kerekded virágú változatok tartoznak ide. A 20. században nemesítették őket nagyon, változatos, élénk virágszínűek. Közéjük tartozik a sötétlila szirmú, csaknem fekete Queen of Night, amely jelenleg a legsötétebb tulipánfajta. A csoportba tartozik még a Temple of Beauty, az Avignon, a Violet Beauty, a Sorbet, a Maureen stb. Néhány Darwin-hibridet is ide sorolnak.

6.    Teltvirágú kései változatok
Májusban virágzó, 50-60 cm magas teltvirágú fajták. Virágaik gömbölydedebbek, mint a korai változatoké, és általában magasabbak is. Sokféle színű és mintázató virágaik a rózsára hasonlítanak. Jeles képviselőjük Carnival de Nice, Black Hero, Yellow Pomponette, Flaming Evita.

7.    Liliomvirágú tulipánok
A liliomvirágú tulipánok tavasz közepén, illetve végén virágoznak. Virágaik jellegzetes serleg alakúak, visszahajló lepellel. Egyes fajták az Oszmán Birodalomban oly kedvelt hegyes tulipánokat idézik, míg mások sokkal inkább a liliomokra hasonlítanak. 50-70 cm magasak. Egyszínű és tarka változatok is tartoznak ide, pl. Ballerina, Claudia, Mariette, Fly Away, Aladdin, White Triumphator.

8.    Rojtos virágú változatok
A rojtos virágú tulipánok egyéb csoportok fajtáinak különleges mutációi. Virágzási idejük és magasságuk is eltérő. Szirmaik finoman fodrosak, erősen bemetszettek, vagy tollasak. Ilyen a hófehér Swan Wings, Noordeinde, a lila Vincent van Gogh vagy a kárminpiros Pacific Pearl.

Rojtos szirmú tulipán (Fotó: pexels.com)
Virághagyma Tulipán Ballerina 7 db Kiepenkerl

1 590 Ft
Virághagyma Tulipán Purple Doll 7 db Kiepenkerl

1 389 Ft
Új
Virághagyma Tulipán mix Fire and Ice Kiepenkerl 10 db

1 990 Ft

9.    Viridiflora, azaz zöldszirmú tulipánok
Az ebbe a csoportba tartozó tulipánok különlegessége, hogy az egyszerű, többszínű és változatos formájú és méretű virágok zölddel csíkozottak. Olyan egyszerű, telt, valamint papagáj- és liliomvirágú változatokat is ide sorolnak, amelyekben zöld szín található, pl. Artist, a Hollywood Star, Formosa, Flaming Spring Green. Jellemzően a tavasz végén nyílnak.

10.     Rembrandt tulipánok
Szintén gyűjtőcsoport, amelybe azok a cirmos virágú változatok tartoznak, amelyek hasonlítanak a tulipán színtörés vírus (TBV) által okozott virág- és levélcsíkozottság miatt különleges, a hollandiai tulipánláz korában a legértékesebb változatokra. Érdekesség, hogy Rembrandt soha nem örökítette meg ezeket festményein, mégis, mivel ő volt a holland aranykor kiemelkedő festője, a híres és vagyont érő színtöréses tulipánokat róla nevezték el. Habár vírusos hagymákat természetesen ma már nem forgalmaznak, ebben a csoportban gyűjtötték össze a cirmos szirmú tulipánfajtákat.  Ilyen a Flaming Agras, Flaming Flag, Grand Perfection, Kanok, Helmar.

Nagyon ritkán azonban előfordulhat, hogy találkozunk a kertben TBV-vel fertőzött tövekkel. Ezek általában később nyílnak és csököttebbek, mint a többi növény, azonnal távolítsuk el hagymájával együtt az állományból!

Cirmos szirmú tulipán (fotó: pexels.com)

11.     Papagájvirágú tulipánok
Nevüket kuszán álló, egyszínű, vagy két színből csíkosan mosott, a trópusi papagájok tollazatához hasonlító erősen szeldelt, pöndörödő, vagy fodros szirmukról kapták. A  Triumph tulipános mutációi. Tavasz végén virágoznak, magasságok 40-60 cm.  Jellemző fajták: Black Parrot, Red Champion, Flaming Parrot Caribbean Parrot Estella Rijnveld Rococo.

Holland tulipánföld (Forrás: pexels.com)
12. Egyéb fajták
Az elsőző csoportokba nem besorolható változatokat gyűjti össze.
 

Ültetés

A tulipán számára a laza, szerves anyagban gazdag, jó vízelvezető képességű, jól előkészített, porhanyított talaj felel meg. Közvetlenül ültetés előtt azonban ne trágyázzunk. A kötött talajt az ültetés előtti években javítsuk érett komposzt folyamatos őszi bedolgozásával.
 
A tulipánhagymák ültetési mélysége általában a hagyma körméretének felel meg. A botanikai tulipánokat 8, a kerti tulipánokat 10 centiméter mélységben helyezzük a talajba. A virághagymák ültetésénél nagy segítséget nyújthat a virághagyma ültető szerszám. Az ültetési mélység 8-16 centiméter között változtatható, az ültetendő virághagyma méretéhez igazítható. A megfelelő mélységről könnyedén kiemeli a talajt, majd a fogó összenyomásával a hagyma fölé visszahelyezi azt.
 
Többen tapasztalhattuk már, hogy a kertből egyszerűen eltűnnek a tulipánok. Ennek sokszor az az oka, hogy a tél folyamán a pockok kieszik a talajból a hagymákat. Ha ilyen veszély fenyeget, ültetőkosárban telepítsük el a hagymákat. Ennek előnye, hogy ha gyakran át szeretnék alakítani a virágágyást, és áthelyezni a tulipánokat, ennek segítségével könnyen megtehetjük.
 
A tulipánokat soha ne sorban, hanem kisebb-nagyobb csoportokban helyezzük el a virágágyásban. Válogassunk a különböző időpontban virágzó fajták közül, hogy a tulipánvirágzás minél hosszabb ideig tartson.
 

Ez a cikk is érdekelheti:

Kora tavaszi hagymás virágok ültetése