TIPP! A gyep nyári ápolása mesterien, MasterGREEN-nel

TIPP! A gyep nyári ápolása mesterien, MasterGREEN-nel

Pap Edina 2024. máj. 28. Kb. 15 perc olvasás

A nyári hőségben nincs is annál jobb dolog, mint a hűvös, bársonyos gyepben mezítláb játszani, jönni-menni, heverészni, és a baráti grillpartikon eldicsekedni makulátlan, smaragdzöld gyepünkkel. Ugyanakkor a nyár a legstresszesebb időszak a fűnövény számára, ezért kivételes gondoskodást érdemel, különös tekintettel a tápanyagellátásra.

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy a gyep nyári ápolása kizárólag fűnyírásból és öntözésből áll. Mindkét műveletet lehet ma már automatizálni, de nem célszerű csupán a programokra és az algoritmusokra hagyatkozni. Korábban írtunk a robotfűnyíró-barát kert megtervezéséről, a helyes és célszerű üzemeltetésről, valamint a túlzásba vitt öntözés káros hatásairól. Nyárra a gyep tápanyagkészlete kimerül, még akkor is, ha tavasszal a lehető legprecízebben, a legkiválóbb gyeptrágyákkal indítottuk a szezont.

Kiegyensúlyozott táplálás

A gyep nyári tápanyag-utánpótlásánál különösen nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a szemmel látható lombozat, azaz a fűszálak, valamint a föld alatti, láthatatlan, de a föld feletti részek állapotáért is felelős gyökérzet fejlődését egyaránt támogassuk. Ehhez kiegyensúlyozott nitrogén- és káliumtartalmú gyepműtrágyára van szükség. Erre kínál költséghatékony és korszerű megoldást az új MasterGREEN Balanced kiegyensúlyozott N-K-tartalmú tartós gyepműtrágya.

A MasterGREEN Balanced 18% nitrogént, 18% káliumot és 5% foszfort, valamint 2,5% magnéziumot és 30% ként, illetve kelatizált mikroelemeket tartalmazó tartós hatású gyepműtrágya. Hatástartama 8-12 hét, ami az egyedülálló gyártástechnológiának köszönhető. Amellett, hogy hosszú láncú, lassan feltáródó nitrogénformákat tartalmaz (9%-ban ammóniát, 9%-ban pedig karbamidot), a karbamid nitrogént ureázgátlóval, az ammónia-nitrogént pedig nitrifikációgátlóval kezelik, ami késlelti a nitrogén felszabadulását, így gyors elillanását, valamint az öntözés hatására a talaj mélyebb rétegeibe, illetve a kerti tóba történő kimosódását, ahol algásodást okoz.

Bármilyen kiszóró készülékkel kijuttatható

A nagy mennyiségű kén segíti a kiadott nitrogén hasznosulását. A kén fehérje alkotóelemeként fontos szerepet játszik a növény anyagcseréjében, emellett fokozza a növény stressztűrését, különösen a hidegtűrést.

A magnézium a klorofill fő alkotóeleme, nélkülözhetetlen a fotoszintézishez, fokozza a gyep mélyzöld színét.

A MasterGREEN Balanced egyedülálló gyártástechnológiája 8-12 héten keresztül fokozatos és egyenletes nitrogénellátást biztosít. Ezen kívül a műtrágyaszemcséket biopolimer burkolat veszi körül, ami a foszfor és a kálium elérhetőségét és felvételét fokozatossá és egyenletessé teszi. Az egyedülálló nitrogénformának köszönhetően a MasterGREEN Balanced a kijuttatás után körülbelül 1 héttel kezdi el leadni tápanyagtartalmát.

Szemcsemérete 2-5 mm, pormentes, kézi gyepműtrágya szóróval, valamint gyalogkíséretű szórókocsival, illetve nagyobb felületek, közparkokban, sportpályákon géppel is kijuttatható. Négyzetméterenkénti adagja 25-35 g, azaz egy 20 kg-os zsák 550-800 m2 felületre elegendő.

A MasterGREEN Balanced használatával a gyep harsogó zöld lesz, miközben erős és dús gyökérzetet nevel, ami tápanyagfelvétel elsődleges növényi szerve. Az erős és mélyrétegű gyökérzettel rendelkező fű gyorsabban regenerálódik időszakos kiszáradás, gombás levélbetegségek, fagy, erős taposás, illetve egyéb stresszhelyzetek után.

A MasterGREEN termékcsalád további tagjai

A nyári hő- és aszálystresszel szembeni ellenálló-képesség növelésére, a lombnövekedés (párologtató felület) csökkentésére, valamint téli felkészítésre a MasterGREEN High K káliumdús összetételt javasoljuk, amely 15% N-tartalom és 5% P-tartalom mellett 24% káliumot, valamint ként és mikroelemeket tartalmaz.

Tavaszi gyors zöldítésre, a klorofillképzés serkentésére a MasterGREEN High N nitrogéndús (NPK 25-5-10) összetételt ajánljuk, ami a 9% kéntartalom mellett 2%-ban tartalmazza még a klorofill központi építőelemét, a magnéziumot.

Az öntözésre kivételes figyelmet kell szentelni

Mire figyeljünk még nyáron a gyepünknél?

  •  Nagy melegben ritkítsuk a nyírás gyakoriságát, elég 7-10 naponta nyírni.
  • Nyári hőségben 1-2 alkalommal megengedett, hogy az 1 cm-nél kisebb nyesedéket a gyepfelületen hagyjuk.
  • A nyírási magasságot emeljük meg 1-2 cm-vel.
  • Ritkán, de nagy vízadagokkal öntözzünk, nyírás után.
  • Az öntözést a kora reggeli órákra időzítsük, hogy a gyep napközben fel tudjon száradni.
  • A mélyrétegű öntözés és a nem túl alacsony nyírási magasság csökkenti a kétszikű gyomok megtelepedésének, megerősödésének esélyét. Ha mégis szükség van rá, akkor a fejlett gyepben szelektív készítményekkel irtsuk a gyomokat.
  • Irtsuk a mohát. A megfelelően táplált gyepen, jó minőségű talajon a moha kevésbé telepszik meg.
  • A kopasz foltokat vessük folyamatosan felül, ne várjuk meg vele az őszt.
100 m2 gyepfelület egy négytagú család éves oxigénigényét megtermeli

Tudta ezt a gyepről?

  •  „A szép zöld gyep” látványa és tapintása javítja közérzetünket, csökkenti a vérnyomást, enyhíti az idegességet és a szorongást.
  • Az élő gyepen (nem műfüvön!) játszó gyerekeknél ritkábban alakul ki hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD), valamint túlsúly.
  • 100 m2 gyepfelület egy négytagú család éves oxigénigényét megtermeli, miközben szén-dioxidot nyel el és azt a talajba „vezeti”, így nő a talaj szénkészlete.
  • A gyep hűti a levegőt, az aszfalthoz képet 10-14 C-fokkal is hűvösebb környezet biztosít.
  • A gyep port köt meg, tompítja a zajt.

Nyújtózzunk el, tehát bátran jól táplált és jól karbantartott gyepünkön és élvezzük jótékony hatásait.