Tavaszi hagymás virágok balkonládában

Tavaszi hagymás virágok balkonládában

Pap Edina 2024. okt. 8. Kb. 10 perc olvasás

Októberben a balkonládákban és teraszedényekben az egynyári balkonnövényeket felváltják az őszi díszfüvek, árvácskák, krizantémok és csarabok. Újraültetéskor csempésszünk néhány virághagymát is az edények földjébe a változatos tavaszi virágpompa érdekében.

A balkonládába, dézsába bármilyen, lehetőleg alacsony termetű tavaszi hagymást ültethetünk. A nárciszok és a tulipánok között is találunk törpe növésűt, de ültethetünk jácintot, krókuszt, fürtös gyöngyikét, szellőrózsát, hóvirágot is. Válasszunk a tavaszi különlegességek közül, pl. Puskin-csillagvirág, cigányvirág, csillagvirág, kakasmandinkó.

Lényeges a méret

Az ültetésre szánt tavaszi hagymás virágok kiválasztásánál figyelembe kell venni a hagyma, illetve gumó méretét, és ehhez kell kiválasztani az edény nagyságát is. A virághagymák ajánlott ültetései mélysége átmérőjük kétszerese, tehát egy 4-5 cm átmérőjű hagymát 8-10 cm mélyre kell ültetnünk. A hagymák, gumók alatt legalább 3-5 cm talajréteget hagyjuk, hogy le tudjanak gyökeresedni, plusz kalkuláljuk hozzá az 5 cm vastag drénréteget is. Éppen ezért célszerű, ha a ládánk minimum 20-25 cm mély. A teraszedény ennél mélyebb, abba 3 réteg virághagymát is ültethetünk, míg balkonládába legfeljebb kettőt. Sekélyebb edénybe, pl. asztali vagy temetői virágtálba apróhagymás növényeket válasszunk.

Változatosan

A virágszíneket saját ízlésünk szerint kombinálhatjuk. Klasszikus társítás a sárga-kék-fehér, rózsaszín-fehér, piros-fehér-rózsaszín, kék-rózsaszín, de készíthetünk teljesen vegyes összeültetéseket is.
A változatosság és a hosszan tartó virágzás érdekében több fajt és több virágzási idejű változatot ültessünk össze egy edénybe. Ilyenkor rétegesen ültessük el a virághagymákat; a nagyobbakat és a később nyílókat, pl. tulipán, nárcisz, krókusz, jácint, csillagvirág az alsóbb talajrétegekbe, a kissebeket, korán virágzókat (pl. szellőrózsa, fürtös gyöngyike, hófény, a felsőbb rétegekbe helyezzük el, de ne közvetlenül egymás fölé, de a bőséges virágpompa érdekében közel egymáshoz. 

Új
Virághagyma Kékcsengő Blue Bell 7 db Kiepenkerl

1 190 Ft
Virághagyma Tőzike Gravetye Giant 3 db Kiepenkerl

1 389 Ft
Virághagyma Gyöngyike Night Eye 15 db Kiepenkerl

1 389 Ft
Új
Virághagyma Jácint Gipsy Princess Kiepenkerl 3 db

1 389 Ft

A tavasszal virágzó hagymások balkonládába történő ültetésének ideje megegyezik a kerti talajba való ültetéssel; ősszel, az első éjszakai fagyok előtt ültessük el őket.

Tipp!

A Paperwhite és Tâte-à-Tâte nárciszokat, botanikai tulipánokat, jácintot lakásban is hajtathatjuk. Ehhez a hagymát hidegkezelésben kell részesíteni: 8-10 hétre helyezzük őket perforált nejlonzsákban vagy szövetzsákban a hűtőszekrénybe, az élelmiszerektől, zöldségtől, gyümölcstől távol. Ezt követően ültessük el egy lapos tálba, a jácintot hajtatóüvegbe is helyezhetjük. Rendszeres öntözés mellett szobahőmérsékleten további 8-10 hét kell a teljes virágzásig. A hajtatott hagymások virágzása hűvös helyiségben több hétig tarthat, míg fűtött lakásban gyorsan megnyúlnak és elnyílnak.

Fontos a jó vízelvezetés

A virághagymák és gumók nem szeretik a pangó vizet. Ezért az ültetőedények alját vízelvezető lyukakkal kell ellátni, hogy a felesleges víz akadálytalanul elfolyhasson. Az ültetőedény aljára kb. 5 cm-es rétegben agyaggranulátumot, gyökéritatót, vagy 2/4-es méretű mosott folyami kavicsot, kisebb cserépdarabokat rétegezzünk. Így a vízelvezető nyílások nem tömődnek el, és nem mosódik ki a föld. Erre kerülhet az ültetőközeg, ami lehet saját készítésű átrostált, érett kerti komposzt, vagy zsákos komposzt, magvető, vagy a palántázó földkeverék. Fontos, hogy jó legyen a vízelvezető és a víztartó képessége is. Zsákos marhatrágyába közvetlenül ne ültessünk virághagymákat! Ne használjunk tiszta tőzeget és kókuszrostot sem! A jó minőségű komposztföld tápanyagtartalma elegendő a tavaszi hagymások számára.

Az ültetőedényt rétegenkét töltsük föl, minden réteget lazán tömörítsünk, majd öntözzük be. Számítsunk arra, hogy a közeg ülepszik, így a javasolt rétegvastagságnál mindig 1-2 cm-vel több földet rakjunk az edénybe, ládába. 

Védett helyen

Hosszan tartó fagyos időszakban az edényekben lévő csekély földtömeg gyorsabban átfagy, mint a kert talaj. Ezért az edényeket tavaszig helyezzük fagymentes helyre, vagy helyezzünk köréjük többrétegű hullámkartont vagy hugarocellt.

Tipp!

Ha mókusok vagy macskák is élnek a kertben, az ültetés után helyezzünk csirkehálót az ültetőedény tetejére, ami megakadályozza, hogy az állatok kiássák a hagymákat. Tavasszal, amint az első hajtások megjelennek, eltávolíthatjuk a dróthálót.

Ha fedett helyen, pl. teraszon tartjuk az edényt, akkor a nagy hidegek kivételével rendszeresen csekély vízadagokkal öntözzük az edényeket. Ne hagyjuk kiszáradni a talajt, de előzzük meg a pangó víz kialakulását! Ennek érdekében célszerű kissé megemelni a talajtól ez edény alját, pl. lécből készített lábak segítségével.

Elvirágzás után vágjuk le a virágokat, és hagyjuk, hogy a levelek és a szár leszáradjon. Ki is emelhetjük a növényeket és a szikkasztást újságpapírba csomagolva, száraz helyen végezzük el. A kiemelt hagymások helyére primulát, árvácskát, nefelejcset vagy százszorszépet ültethetünk.

Ez a cikk is érdekelheti:

Változatos nárciszok

Ültessünk tulipánt!

Kora tavaszi hagymás virágok ültetése

Gyökéritató 15 kg

11 491 Ft
Agyag granulátum 50 l (8-16 mm)

11 455 Ft
Komposzt Emelt ágyásba Natura 50 l

4 647 Ft
Csirkeháló PVC-vel bevont 500 mm x 25 m (30 mm)

10 795 Ft