Szobanövényeink és a légkondi barátsága

Szobanövényeink és a légkondi barátsága

Pap Edina 2024. aug. 19. Kb. 15 perc olvasás

Ma már nem luxus, sőt életmentő a légkondicionáló berendezés a lakásokban, irodákban és intézményekben. A címmel ellentétben szobanövényeink egy csöppet sincsenek barátságban a légkondikkal, de okos tervezéssel, működtetéssel és elhelyezéssel sokat tehetünk azért, hogy mi is és szobanövényink is jól érezzék magukat a légkondicionált helyiségekben.

A legtöbb szobanövényünk trópusi, szubtrópusi származású, ami azt jelenti, hogy melegre és magas páratartalomra van szükségük…, mindkettőre egyszerre. A mi klímánkon ez nem megvalósítható, ezért a növényválasztást jól át kell gondolni!

Nyáron ma már teljesen természetes, hogy klímaberendezést működtetünk a lakásokban és az irodákban, ami két alapvető igényétől fosztja meg szobanövényinket: a melegtől és a magas pártartalomtól. Nem kell azonban megijedni, van néhány tippünk!

Elhelyezés

A légkondicionáló berendezés egyik legfőbb feladata, hogy eltávolítsa a párát a helyiségből hogy ne penészedjenek a falak. A legtöbb légkondicionált helyiségben a páratartalom kb. 30-40% közötti.  Ez nem egyeztethető össze a legtöbb szobanövény igényével. A szobanövények számára az ideális páratartalom 40-60% között van, a trópusi növények ennél többet, 70-90%-ot igényelnek. A berendezés hideg levegőt fúj, ami szintén káros a növények számára. Éppen ezért az első és legfontosabb feladat a megfelelő hely kiválasztása.

Szobanövényinket ne helyezzük közvetlenül a klímaberendezés befúvó nyílása közelébe. A kiáramló  hideg levegőt a növény stresszként éli meg, életfolyamatai a hidegtől leállnak, nem párologtat és nem vesz fel vizet, tápanyagot, ami miatt, fakul, sárgul, lankad, a virágzó növény bimbója kinyílás előtt elhal, a levélszélek barnulnak, vagy  a növény növekedése leáll, még akkor is ha rendszeresen öntözzük, tápozzunk. 

Ne helyezzük közvetlenül a légkondicionáló berendezés közelébe a szobanövényeket

A kiáramló levegő, akár a szél és a huzat nemcsak hűti, hanem szárítja is a levegőt, a páratartalom a növény környezetében vészesen és tartósan alacsony lesz. A vékonylevelű növények különösen érzékenyek a lecsökkent páratartalomra, míg a vaskosabb, viaszos levelű növények jobban ellenállnak. 

Mindezek miatt a szobanövényeket a légkondicionáló berendezés légáramlatától távol helyezzük el, a legjobb, ha egy másik, nem légkondicionált helyiségbe, pl. ablakkal rendelkező konyha, fürdőszoba, mosókonyha tesszük át. (Sok szobanövény jobban érzi magát nyáron kint, a kertben, egy fa vagy lugas félárnyékában.  A kiszoktatást még a légkondi beüzemelése előtt kezdjük meg!)

Párásítás

A levegő páratartalmának növelése érdekében a legkézenfekvőbb teendő a párásítás, pontosabban a növények körüli párás mikrokörnyezet kialakítása. Ez azonban nem azt jelenti, hogy fogjuk a permetező palackot és vizet spiccelünk a növényekre. Ez a legrosszabb, amit tehetünk! A közvetlenül a levelekre permetezett víz gombás és baktériumos fertőzések melegágya, emellett vízkőkicsapódást is okoz, ha csapvízzel spiccelünk.

Nem a növényt magát, hanem a környezetét kell párásítanunk! Válasszunk egy szélesebb cserépalátétet, vagy tálcát, amit megtöltünk kaviccsal vagy agyaggarnulátummal (ez utóbbi magába szívja és megtartja a vizet). Víz párolgása kedvező mikrokörnyezetet biztosít a növények számára. Egy szobai csobogó, vagy modern lakásokban, irodákban vízfüggöny is növeli a párásságot a helyiségben.

Kisebb növényeinket helyezzük floráriumba

Különösen hosszabb nyaralás idején hasznos, ha szobanövényeinket egy kupacba hordjuk össze, és egy nagy tálcára vagy lavórba helyezzük őket, amit szintén kaviccsal vagy agyaggranulátummal töltünk fel. Ha nem vagyunk otthon, akkor a kád aljában, vagy a zuhanytálcában alaposan átnedvesített többrétegű törülközőre is helyezhetjük növényeinket.

Kisebb növényink számára készíthetünk floráriumot. Ehhez jó célt szolgál egy kiselejtezett akvárium, vagy terrárium. Ez megvédi a növényeket a közvetlen hideg levegőtől, illetve megfelelően párás mikroklímát tart.

Ideális hőmérséklet

Sem az ember, sem a növény számára nem egészséges, ha túlságosan alacsony hőmérsékletűre hűtjük le a lakás levegőjét. A szakemberek azt javasolják, hogy a külső hőmérséklethez képest legfeljebb 6-8 C-fokkal alacsonyabb belső hőmérsékletet biztosítsunk, tehát, ha 35 oC van odakint, bent akkor is legfeljebb 27-28 oC legyen, ennél alacsonyabb ne. Ezt energiatakarékossági szempontból is célszerű betartani, mert mint tudjuk, a klímaberendezések működtetése nem klímabarát!

Legfeljebb csak 6-8 C-fokkal alacsonyabbra hűtsük a lakást

10 légkondibarát szobanövény

Az alábbiakban 10 olyan szobanövényt javaslunk, amelyek jól bírják a légkondicionált helyiségeket.

1.     Tillandsia

Manapság nagyon divatos, csekély gondozási igényű növény. Léggyökereivel a levegőből veszi fel a nedvességet. Hetente legalább kétszer célszerű párásítani a környezetét, vagy hetente egy alkalommal beáztatni vízbe. A világos helyiséget, szűrt napfényt kedveli. Ideális fürdőszobai növény.

Tilladnsia jól elvan a fürdőszobában

2.    Anyósnyelv (Sanseveria masoniana)

Sokféle anyósnyelv létezik, de a Sanseveria masoniana, amelyet levelének kígyóbőr mintázata miatt "kígyónövénynek" is neveznek, különösen szép. Több hetet is kibír öntözés nélkül, ráadásul sötét helyiségben is jól elvan. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot. Fontos, hogy ne öntözzük túl!

3.     Anyósnyelv (Sanseveria trifasciata)

A Sansevieria trifasciata szürke-zöld tarka leveleivel és krémsárga szegélyével valószínűleg a legismertebb és legnépszerűbb anyósnyelv.  Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, legföljebb túlöntözéssel lehet véget vetni az életének. Fényigény szempontjából tágtűrésű; napfényes helyen éppúgy jól elvan, mint sötétben. Jól bírja a száraz levegőt, kiváló irodanövény.

Az anyósnyelv ideális irodanövény

4.     Szobafutóka (Epipremnum aureum)

A szobafutóka nagyon szívós növény. Gyenge fényviszonyok között is jól fejlődik, könnyen gondozható. Nagyon gyorsan nő, akár egy egész falat be lehet vele futtatni. Kiváló légtisztító növény. Zöld, tarka és sárga levélszínű változata is van. Azok is bátran választhatják, akik magukat „növénygyilkosoknak” tartják! Helyezzük a könyvespolc tetejére, és hagyjuk leveleit leomlani. Túlöntözni őt sem szabad!

5.     Vitorlavirág (Spathiphyllum wallisii)

Nagy zöld levéltömeget nevelő, virágzó szobanövény. Jól bírja a gyengébb fényviszonyokat is, de virágozni csak napfényes helyen fog. A tűző naptól azonban tartsuk távol, mert levelei megégnek. Átlagos vízigényű, ha szomjazik, leveli látványosan kókadnak, de hamar helyrejön, ha vizet kap. A kontyvirágfélék családjába  tartozik, minden része mérgező! Ellenben kiváló légtisztító növény.

A vitorlavirág sokat bír, de csak ideális fényvisznyok között virágzik

6.     Zámia, vagy agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

Nem hiába nevezik agglegénypálmának, mivel ez a növény még a férfiakat is túléli! Kezdő növénybarátok számára kiváló választás. A legjobb neki, ha hetekig békén hagyják, a túlzott gondozással lehet elpusztítani. Jól bírja a csekély fényviszonyokat. Agresszív gyökérzete kifeszíti a műanyag cserepet, ezért célszerű agyagedénybe ültetni, de csak éppen akkorába, amibe belefér. Ő is kontyvirágféle, mérgező minden része!

7.     Gyompálma (Chamaedorea elegans)

A félárnyékot kedveli, de a túl sötétet nem bírja. Nedvességigénye átlagos: ne öntözzük túl, de ne is hagyjuk kiszáradni. Gyakran keveset öntözzük. Lassan nő, kiváló kezdő növénybarátok számára. Ha átültetnénk, savanyú közeget válasszunk neki.

A gyompálma kezdő növénybarátok szobanövénye

8. Erdei hölgypáfrány (Athyrium filix-femina Victoriae)

Eredendően télálló lombhullató kerti évelő növény, de szobanövényként is megvásárolható. Ne hagyjuk földjét kiszáradni. Árnyékos, félárnyékos helyre való. Kiváló fürdőszobában. 

9. Zöld csokrosinda (Chlorophytum comosum)

A zöld csokrosinda nagyon könnyen gondozható és nagyon megbocsátó növény. Némi közvetett fényre van szüksége, és csak akkor öntözzük, ha a talaja száraz. Száraz levegőn a levélvégek száradnak, de az elhalt részeket bártan levághatjuk. Indanövényről könnyen szaporítható. Kiváló légtisztító növény.

10.     Kaktuszok és pozsgások
A kaktuszok és pozsgások szintén férfibarát növények. Szinte alig kell őket öntözni. Akkor virágoznak, amikor a legjobban szenvednek.

Csak üzletünkben átvehető!
Substral Celaflor Careo rovarölő permet 800 ml

5 563 Ft
Vitaflóra Táprúd levéldísznövény 30 db

680 Ft