Sürgősen védekezni kell a takácsatkák ellen a tujákon

Sürgősen védekezni kell a takácsatkák ellen a tujákon

Pap Edina 2024. máj. 31. Kb. 5 perc olvasás

Egyre több helyen tapasztalják a kertészek és a kerttulajdonosok a tuják hajtásainak kifakulását, sárgulását, illetve a finom, pókhálószerű szövedék megjelenését. A hajtásokat mikroszkóppal megvizsgálva több takácsatka-faj különböző fejlődési stádiumait láthatjuk.

A klímaváltozás több módon is segíti az atkák térnyerését. Évek óta nem tapasztalunk olyan kemény, fagyos teleket, ami más kártevőkkel együtt az atkákat gyérítené. Ugyancsak a változékony szélsőséges időjárásnak köszönhető, hogy a nálunk nem honos tujáink legyengülnek, és kártevők, kórokozók támadásának jobban ki vannak téve. Mit tehetünk tehát az atkák ellen?

A takácsatkák a meleg, száraz körülményeket kedvelik, és nem megfelelő tartási körülmények között (pl. kedvezőtlen termőhelyi viszonyok) szaporodnak el jelentős mértékben. Az első és legfontosabb feladat tehát a megfelelő életkörülmények biztosítása, az optimális víz- és tápanyagellátás a növény számára. Ha ez nem teljesül, akkor bárminemű permetezés csak átmeneti megoldást jelent.

Jellegzetes szövedék és szívásnyomok (Fotó: Both Gyula)
Közönséges takácsatka imágó és tojások (Fotó: Both Gyula)

Mivel a takácsatkának egy évben több nemzedéke is kifejlődik, a növényen minden fejlődési alakkal találkozunk. Az egyes atkaölő szerek más-más fejlődési alakokra hatnak, ezért kombinációban kell alkalmazni őket. Javasolt a tojás-, lárva- és nimfaölő hatású Nissorun 10 WP, vagy Flumite 200 + az imágókra is ható Ortus 5 SC kombináció alkalmazása.

Csak üzletünkben átvehető!
Ortus 5 SC 0,2 l

10 241 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nissorun 10 WP 20 g

2 767 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Flumite 200 0,2 l

15 070 Ft
Részletek

A permetlevet nagy nyomással juttassuk a növény belsejébe is. Ehhez érdemes motoros háti permetező gépet használni.

Hangsúlyozzuk, hogy ha nem biztosítjuk a megfelelő talajviszonyokat, vizet, páratartalmat és tápanyagokat, akkor az atkák megjelenésére a későbbiekben újból számítani kell.