Őszi gyepfelújítás

Őszi gyepfelújítás

Pap Edina 2024. szept. 2. Kb. 10 perc olvasás

A nyár vége, ősz eleje kiváló időszak arra, hogy rendbe tegyük a nyáron a hosszan tartó hőség és szárazság, vagy éppen az intenzív használta, illetve a kártevők miatt leromlott gyepünket.

Első lépésben vizsgáljuk meg a gyepünket, és ha gyanús foltokat találunk, ami talajlakó kártevőre utal, akkor mindenképpen tárjuk fel a területet és keressük meg a pusztulás okát. Talajlakó kártevőre, gyökérrágásra utaló jel, ha a sárguló foltokon a fűcsomók könnyen kihúzhatók. Ha arra leszünk figyelmesek, hogy a madarak csipegetik a gyepet, nagy lyukakat vájva bele, vagy egyre több vakond jelenik meg a gyepben, akkor is gyanakodnunk kell arra, hogy „valaki” nagyon felszaporodott a gyepünkben, és nem biztos, hogy hasznos élőlény.

Nedves, túlöntözött gyepeken gyakori „látogató” a lószúnyog. A kifejlett rovar nyár végén rakja le akár 300 db petéjét is a gyepbe. A lárva ősztől a következő tavaszig a talajban él, kártétele tavasszal válik nyilvánvalóvá. Figyeljük a szúnyogok rajzását, a másodlagos károsítók (madarak) tevékenységét, mérsékeljük az öntözést és szüntessük meg a gyepfilcet.

A gyepben előfordulhat még sok más károsító, pl. cserebogár-pajor, bársonylégy-lárva, hangya és lótücsök is. A talajlakó kártevők ellen részesítsük előnyben a biológiai készítményeket (Nematop, Bövi, Larvanem, Sportnem-H, Sportnem-T). Lehetőleg az egész területet kezeljük, több alkalommal, a használati utasítást betartva.

Súlyos fertőzés esetén és erősen indokolt esetben, foltszerű kezelésre használható pl. Karate, Decis beöntözéssel. Ha talajfertőtlenítő szerhez nyúlnánk, válasszuk inkább a Picador-t, amely kíméletesebb a talajlakó élőlényekkel szemben. Kijuttatást követően homokfelülszórás és beöntözés szükséges.

Nematop 500 milliós

99 104 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Picador 0.8 MG 300g

3 256 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Karate Zeon 5 CS 2,5 ml

801 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 30 ml

2 957 Ft
Részletek
Nemastar 500 milliós

111 808 Ft
Részletek

A vastag gyepfilc sok problémát okoz: nem engedi át a nedvességet, a levegőt, megtelepszenek benne a gombák, gyommagok. A gyepfilcet, illetve az elhalt gyepnövényeket, mohát szellőztetéssel távolíthatjuk el. Ezt ősszel kíméletesen végezzük el, ha bolygassuk nagyon meg a gyepet a tél előtt. Rugós pálcás gyepszellőztető géppel, vagy kézi gyephasogató gereblyével dolgozzunk.

Kötött talajon érdemes lyuggatást is végezni, és a lyukakat kvarchomokkal feltölteni a levegő- és vízháztartás javítása érdekében. A homokszórás nem általános még a házikertekben, de érdemes időnként elvégezni, mert szárazabban tartja a talajfelszínt, ezáltal a gyommagvak és a moha is kevésbé telepszik meg, illetve kevesebb gyepfilc képződik, kiegyenlíthetők a talajegyenetlenségek, és amit már korábban említettünk: javul a gyep levegő- és vízgazdálkodása.

Elektromos gyepszellőztető ES 500

88 593 Ft
Új
cs-fűlevegőztető

12 190 Ft
Gyepszellőztető "Aerator"

4 874 Ft

A megritkult gyep felülvetését (akárcsak az új gyep telepítését) is most kell elvégezni. Lehetőség szerint a gyepvetéskor használt összetételű fűmagkeveréket használjuk. Az őszi felülvetéskor lehetőségünk van arra is, hogy megváltoztassuk meglévő gyepünk összetételét. Prémium minőségű, fajtafüveket tartalmazó fűmagkeverék használatával javíthatjuk meglévő gyepünk szárazságtűrését, taposástűrését, agy éppen árnyéktűrését, ha időközben egy-egy fa nagyra nőtt és jobban árnyékol. A felülvetést végezhetjük kézzel vagy szórókocsival.

A kopasz foltok felülvetéséhez a fűmagot kevés finom komposztfölddel keverve terítsük szét a területen. 

A kora őszi gyepfelújításkor használjunk felújító vagy indító (starter) típusú műtrágyát, amelynek nitrogén- és foszfortartalma is magas az erős zöldtömeg- és gyökérfejlődés érdekében. Az őszi-téli felkészítő (pre winter) műtrágyát pedig majd az időjárás függvényében októberben, novemberben alkalmazzuk. Ha hosszú, enyhe az ősz, akkor azt elég később használni. Az egyenletes kijuttatás érdekében érdemes szórókocsit vagy kézi kiszórót használni.

A talajélet javítására, a gyepfilc gyors lebontására, nagyon jól alkalmazható gyepben az Amalgerol talajkondicionáló készítmény. Ne feledjük: a műtrágyák is hatékonyabbak, ha a talajélet megfelelő.

Új
ICL Sportsmaster Renovator (23+24+05) 2-3 hó 25 kg

31 554 Ft
Instant gyep 10l

4 328 Ft
ICL műtrágyaszóró Accu Pro One

101 357 Ft
Amalgerol 1 l

7 734 Ft
Akció
ICL New Grass gyepstarter 20-20-08 2-3 hó 5 kg

7 544 Ft

Ha mindennel végeztünk, akkor öntözzük be a területet és a fűmag keléséig, a vetés utáni 1-2 hétig – ha nem esik természetes csapadék – akkor öntözéssel folyamatosan tartsuk nedvesen a talajt. Ez alatt az idő alatt lehetőleg ne használjuk intenzíven a gyepfelületet.

Ez is érdekelheti még:

5+1 tipp, hogy a gyep túlélje a kánikulát

Hasznos tippek robotfűnyíróhoz 2. – üzemeltetés

TIPP! A gyep nyári ápolása mesterien, MasterGREEN-nel