Növényvédelmi teendők – fokozottan figyeljünk a nyugati dióburok-fúrólégyre!

Növényvédelmi teendők – fokozottan figyeljünk a nyugati dióburok-fúrólégyre!

Dr. Varga Mária 2024. júl. 23. Kb. 10 perc olvasás

Védekezzünk hatékonyan a nyugati dióburok-fúrólégy ellen! A kártevő 2011-ben „illegálisan”lépte át Magyarország határát Kőszegnél. Invazív faj, azaz behurcolt károsító. A fúrólegyek családjába tartozik, a már régen ismert cseresznyeléggyel együtt.

Az elmúlt évek legsúlyosabb növényvédelmi kérdései az invazív fajok elleni hatásos védekezés. Ez a munka magába foglalja a károsítók alapos megismerését – a tudományos kutatások mellett a helyi megfigyelések feltárásával.

A nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezésre az alábbi módokat próbáltuk ki:

  • mechanikai védekezés: a talajban áttelelő bábok gyérítése
  • biológiai védekezés: talajgombák alkalmazásával a bábok ellen
  • vegyszeres védekezés a repülő legyek ellen
  • vegyszeres védekezés csalianyag felhasználásával ugyancsak a repülő legyek ellen. 

A mechanikai védekezés a kirepülés előtt alkalmazható jó eredménnyel úgy, hogy a diófa alatt – a koronacsurgótól a fatörzs felé eső teljes területet 5-7 cm mélyen való átsarabolásával a talajban telelő bábok egy részét elpusztíthatjuk. A munka annál eredményesebb, minél több alkalommal végezzük el.

A biológiai védekezéssel idén már megkéstünk. Május második felétől kell a kártevő bábjait pusztító, talajgombákat tartalmazó anyagot (Artis, Artis Pro) a talajba juttatni és rendszeresen öntözni. Az eredmények egyik vizsgálati évben sem voltak stabilak.

Csak üzletünkben átvehető!
Artis 1 kg

48 100 Ft
Részletek
Artis Pro 1 kg

63 326 Ft

A 4 éven át (2019-2022) Győr-Moson-Sopron megyében a gazdákkal közösen több helyszínen vizsgáltuk az előbbiekben felsorolt védekezési lehetőségeket. A legjobb eredményt a csalianyaggal kombinált vegyszeres védekezés adta.

A rovarölő szer a Mospilan 20 SP (4 g 4 l permetlében feloldva), vagy a Laser Duplo (2 ml 10 l permetlében feloldva). Végül a csalianyag hozzáadásával elkészül a „varázsital” a dióburok-fúrólégy imágói ellen.  A csalianyag a Combi Protec.

A kártevő rajzásidejének alapos megfigyelésével a tömeges rajzás idején kell elvégezni a permetezést. Két felnőtt korú 20-30 éves diófa kezelésére 4 liter permetlé elegendő. Első lépésben a csalianyagot kell alaposan feloldani – olyan, mint a melasz – kézmeleg vízben, majd a rovarölő szeres permetlébe bekeverni. A fát nem permetezni, hanem körbejárva egyenlő távolságban, macskakarmolás-szerűen kezelni. Egy fán kb. 10 „karmolást” végezzünk. Jó hír, hogy ezzel a módszerrel nem kell a fa csúcsáig kezelni, elég kényelmesen, 3-4 m magasságig. A permetezőgép szórófejét meg kell nyitni, a porlasztást csökkenteni, nagyobb lémennyiséggel lehet így permetezni. 

Combi-Protec 0,1 l

5 396 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Laser Duplo 2 ml

2 491 Ft

A Combi Protec-kel mind a 4 év alatt nagyon jó eredményről számolhatunk be. A csalianyag a fa felső régiójában repülő – fény- és napsütés kedvelő – legyek számára „leírhatatlan vonzerőt” fejt ki. A kezelt lombozaton a rovarölő szer hatására szinte valamennyien tömegesen elpusztulnak.

Az első kezelést követő 10-14. napon általános egy újabb tömeges rajzás, ezért a kezelést feltétlenül ismételni kell a rajzás-előrejelzés alapján.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó