Növényvédelmi teendők – 2024. szeptember 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. szeptember 4. hét

Dr. Varga Mária 2024. szept. 26. Kb. 10 perc olvasás

A burgonya betakarítása lassan a végéhez közeledik. Kisebb-nagyobb szállítóeszközökön láthatóak a burgonyával megtöltött zsákok. Itt az ideje megtervezni az értékes gumók tárolását, mert a helytelen raktározás következtében jelentős károk keletkezhetnek.

Alapfeltétel a burgonyagumók optimális időben való felszedése. A korai vagy kései betakarítás során a burgonya kevésbé lesz eltartható. Lehetőség szerint kerülni kell a gumók sebzéseit és száraz időben dolgozzunk.

A gumókat esőtől védett helyen szárítsuk és a rátapadt földtől is szabadítsuk meg. A tárolás sötét, szellős helyen, 8 oC fok alatti hőmérsékleten, 80 %-os páratartalomnál történjen.

A tárolás alkalmas helye a pince, de ládában is történhet a raktározás. A ládát minden oldalán, alján és tetején is szigeteljük szalmával, vagy vastagon újságpapírral, hullámkartonnal, és fal mellé helyezzük, védettebb helyre. Pincében szellős farekesz, fonott kosár vagy zsák megfelel a tárolásra. Gyümölcsökkel ne tároljuk együtt a burgonyát!

Fontos a tárolás során a gyakori átvizsgálás a beteg és csírás burgonya eltávolítása céljából. 

Most pedig tekintsük át a raktározás során esetlegesen fellépő betegségeket!

1.    Baktériumos nedves rothadás
Szántóföldről kerülhet be a tárolóba. A gumók sztóló felőli részén bemélyedt, sötétedő foltokon puhulás és rothadás következik be. Ez azonban nem büdös. A kellemetlen szagért egyéb, a foltokra rátelepedő baktériumok felelősek. A kórokozó baktérium nem büdös. A fertőzés helyére rátelepedő egyéb baktériumok felelnek a kellemetlen szagért. A betegség a raktározás során is tovább terjed.

2.    Burgonyavészes rothadás
A gomba a lombozatot támadja, onnan mosódik le a talajba, ahol az ép gumók légzőnyílásain és rügyein keresztül jut a gumóba. A gumó ezeken a helyeken besüpped, a héjon átütő kékes, ólomszürke foltok keletkeznek. A héj alatt a hús először világosbarna, később sötétbarna lesz. A rothadás száraz jellegű. Többnyire a nedvesrothadás vagy egyéb baktériumok társulhatnak hozzá. 

3.    Burgonyagumó száraz rothadása
Gyakori gumóbetegség, több gombafaj okozza. Ezek is a szántóföldről kerülnek be a tárolóba. Tünetei sötétebb, bemélyedt foltok, a héj alatt a hús sárgásbarna. Később a héj ráncosodik, felületén fehér penészpárnák alakulnak ki. A gumó szárazon elkorhad, múmiává alakul. Csak sebzésen át fertőz, de a burgonyavész (=fitoftóra) is elősegítheti. Meleg és nedves hely kedvez a betegség terjedésének.

4.    A gumózöldülés és édesedés
Tárolási hibák következménye. Napfény hatására a héjban zöld színtestecskék kialakulnak. Étkezésre nem ajánlott a gumó. Édesedés akkor következik be, ha a tárolóban fagypont alá süllyed a hőmérséklet, és a keményítő cukorrá alakul át. A gumó enyhén besüpped.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó

Ez a cikk is érdekelheti:

Növényvédelmi teendők – 2024. június 1. hét

Csak üzletünkben átvehető!
Altima 1 l

38 294 Ft
Raschel zsák piros 50x80 bekötővel (100 db/köteg)

11 417 Ft
Szüretelő láda

2 968 Ft
Raschel tömlő piros 22 cm x 50 m

4 357 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Coragen 20 SC 1 l

152 673 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Novodor FC 0,1 l

1 842 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Ranman Top 0,5 l

23 261 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Teppeki 50 WG 0,14 kg

17 925 Ft