Növényvédelmi teendők – 2024. október 4. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. október 4. hét

Dr. Varga Mária 2024. okt. 24. Kb. 10 perc olvasás

2024-ben a tárolásra szánt téli alma szedése a sokévi átlagnál korábban kezdődött. Itt az ideje az alma tárolásával kapcsolatos tudnivalók összefoglalásának.

A kézzel szedett almát néhány napos várakozás után lehetőség szerint pincében vagy kamrában, jól szellőző faládákban helyezzük el. A tárolóhely sötét, 3-5 C-fokos hőmérsékletű és megfelelő páratartalommal rendelkező helyiség legyen. Optimális körülmények esetén is kéthetente célszerű átvizsgálni az almát. Ilyenkor találhatunk foltosodásokat, puhulást, feketedést és ráncosodást. A következőkben tekintsük át kialakulásuk okait. Annál is inkább, mert némelyik ellen már a vegetációban lehet és kell is védekezni.

Általában a betakarítás előtt 2-4 héttel rezes permetezéssel érdemes elérni a héj vastagodását, vagy az alább felsorolásra kerülő kórokozók ellen más gombaölő szerrel dolgozni - Chorus vagy Switch, mindkettő szabad forgalomban vásárolható. A Switch élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap, a Chorus-é 14 nap. A fungicidekhez tapadásfokozót is kell adni.

A tárolás során fellépő gyakori fertőzések tünetei:

Súlyos termésrothadást okoznak a Gloesporium-fajok elsősorban a Golden Deliciosus fajtán, főként hosszú tárolás során

Moníliás barna-, ill. feketerothadást jellemzik a koncentrikus körök mentén kialakuló penészpárnák. A megfeketedett alma gumiszerű vagy aszalódott lesz. A kórokozó sebeken át fertőz. A tárolóhely magas hőmérséklete és páratartalma kedvez a gomba felszaporodásának. (nyitóképen)

Rózsaszínű, ill. keserű gyümölcsrothadás, amit a Trichothecium gombafajok okoznak. Az alma vegetációban fellépő varasodásának foltjain rózsaszín gombagyep körül barna foltok alakulnak ki, amelyek később összefolynak. A gyümölcshúsban szivacsos állományú rothadás tapasztalható, az alma húsa keserűvé válik.

Zöldpenészes = penicilliumos gyümölcsrothadásra jellemző, hogy az alma felületén világos barna, vizenyős foltok jelennek meg, szélen fehér, később kékeszöld penész

Szürkepenészes rothadás főleg a Deliciosus fajtákon és a Jonathan fajtán jelentkezik. Jellemzője a csésze körüli enyhén bemélyedő rothadás, később az egész gyümölcs barna rothadása tapasztalható. A fertőzés továbbterjed.

Magházpenészedés = alternáriás rothadás. A magházban sűrű, sötétszürke penész látható. A Starking típusú almák nyitott bibecsatornáján át jut be a kórokozó a magházba. Az alma felszínén sötétbarna, kör alakú foltok, húsában feketés rothadás tapasztalható. Tárolás során továbbterjed a beteg almához közeli gyümölcsökre. 

Feketerothadás= sztemfiliumos rothadás elsősorban Jonathan és Starking fajtákat támadja. A gyümölcs felületén apró, sötét, határozott szegélyű foltok, később kb. 3 cm átmérőjűek. Rothadnak, de nem vizenyősen. A gyümölcshús barna lesz a fertőzés során.

Tárolási varasodás. Betároláskor a gyümölcs tünetmentes. Később párás viszonyok között a gyümölcs felületén szürke foltok jelennek meg, amelyeken később más kórokozók megtelepedhetnek.

A Jonathan-foltosság, a húsbarnulás és a taplófoltosság tápanyag-ellátási zavar során lép fel.

A Jonathan-foltosságot tápanyagellátási zavar okozza

A jegesedést, ill. üvegesedést a raktári héjbarnulást a vegetációs időszak meteorológiai anomáliái és az almából áradó illó vegyületek váltják ki. Az ún. lágyfoltosságot a fagy számlájára írják.

Mindezeken kívül más elváltozásokat is okozhatnak a tárolás hibái.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó 

Ez is érdekelheti még:

2024. évi 21. növényvédelmi felhívás

Növényvédelmi teendők – 2023. október 1. hét

2021. évi 20. növényvédelmi felhívás – Zsigó György

Csak üzletünkben átvehető!
Chorus 50 WG 4,5 g

711 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 933 Ft
Silwet Star ampullás 3x5ml

1 202 Ft