Növényvédelmi teendők – 2024. október 4. hét
2024-ben a tárolásra szánt téli alma szedése a sokévi átlagnál korábban kezdődött. Itt az ideje az alma tárolásával kapcsolatos tudnivalók összefoglalásának.
A kézzel szedett almát néhány napos várakozás után lehetőség szerint pincében vagy kamrában, jól szellőző faládákban helyezzük el. A tárolóhely sötét, 3-5 C-fokos hőmérsékletű és megfelelő páratartalommal rendelkező helyiség legyen. Optimális körülmények esetén is kéthetente célszerű átvizsgálni az almát. Ilyenkor találhatunk foltosodásokat, puhulást, feketedést és ráncosodást. A következőkben tekintsük át kialakulásuk okait. Annál is inkább, mert némelyik ellen már a vegetációban lehet és kell is védekezni.
Általában a betakarítás előtt 2-4 héttel rezes permetezéssel érdemes elérni a héj vastagodását, vagy az alább felsorolásra kerülő kórokozók ellen más gombaölő szerrel dolgozni - Chorus vagy Switch, mindkettő szabad forgalomban vásárolható. A Switch élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 nap, a Chorus-é 14 nap. A fungicidekhez tapadásfokozót is kell adni.
A tárolás során fellépő gyakori fertőzések tünetei:
Súlyos termésrothadást okoznak a Gloesporium-fajok elsősorban a Golden Deliciosus fajtán, főként hosszú tárolás során
Moníliás barna-, ill. feketerothadást jellemzik a koncentrikus körök mentén kialakuló penészpárnák. A megfeketedett alma gumiszerű vagy aszalódott lesz. A kórokozó sebeken át fertőz. A tárolóhely magas hőmérséklete és páratartalma kedvez a gomba felszaporodásának. (nyitóképen)
Rózsaszínű, ill. keserű gyümölcsrothadás, amit a Trichothecium gombafajok okoznak. Az alma vegetációban fellépő varasodásának foltjain rózsaszín gombagyep körül barna foltok alakulnak ki, amelyek később összefolynak. A gyümölcshúsban szivacsos állományú rothadás tapasztalható, az alma húsa keserűvé válik.
Zöldpenészes = penicilliumos gyümölcsrothadásra jellemző, hogy az alma felületén világos barna, vizenyős foltok jelennek meg, szélen fehér, később kékeszöld penész
Szürkepenészes rothadás főleg a Deliciosus fajtákon és a Jonathan fajtán jelentkezik. Jellemzője a csésze körüli enyhén bemélyedő rothadás, később az egész gyümölcs barna rothadása tapasztalható. A fertőzés továbbterjed.
Magházpenészedés = alternáriás rothadás. A magházban sűrű, sötétszürke penész látható. A Starking típusú almák nyitott bibecsatornáján át jut be a kórokozó a magházba. Az alma felszínén sötétbarna, kör alakú foltok, húsában feketés rothadás tapasztalható. Tárolás során továbbterjed a beteg almához közeli gyümölcsökre.
Feketerothadás= sztemfiliumos rothadás elsősorban Jonathan és Starking fajtákat támadja. A gyümölcs felületén apró, sötét, határozott szegélyű foltok, később kb. 3 cm átmérőjűek. Rothadnak, de nem vizenyősen. A gyümölcshús barna lesz a fertőzés során.
Tárolási varasodás. Betároláskor a gyümölcs tünetmentes. Később párás viszonyok között a gyümölcs felületén szürke foltok jelennek meg, amelyeken később más kórokozók megtelepedhetnek.
A Jonathan-foltosság, a húsbarnulás és a taplófoltosság tápanyag-ellátási zavar során lép fel.
A jegesedést, ill. üvegesedést a raktári héjbarnulást a vegetációs időszak meteorológiai anomáliái és az almából áradó illó vegyületek váltják ki. Az ún. lágyfoltosságot a fagy számlájára írják.
Mindezeken kívül más elváltozásokat is okozhatnak a tárolás hibái.
Dr. Varga Mária
szaktanácsadó
Ez is érdekelheti még:
2024. évi 21. növényvédelmi felhívás