Növényvédelmi teendők – 2024. október 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. október 2. hét

Dr. Varga Mária 2024. okt. 15. Kb. 10 perc olvasás

A virágoskertjeinket díszítő növények közül a dália és kardvirág gumókat is teleltetni kell – vagyis pihenőre szorulnak a tavaszi kiültetésig.

A dáliát legkorábban április végén tudjuk kiültetni, mert a tavaszi fagyok kárt tehetnek a nedvdús gumóban. Előbb indul fejlődésnek a gumó, ha előhajtatjuk, vagyis cserépben, kevés földbe, csekély takarással elültetjük. A cserepet a talaj felmelegedéséig bárhol tarthatjuk. A dália napfénykedvelő növény, de a pangó vizet nem szereti. Ültetéskor mély gödörbe granulált szerves trágyát tegyünk. Ügyeljünk arra, hogy a növény rügyei a talaj felszínéhez közel legyenek. Kertész „trükk” az oldalbimbók kicsípése, ezáltal a főbimbóból kifejlődő virág sokkal tartósabb lesz kertben és a vázában egyaránt.

A dália teleltetésére az alábbiak szerint kerüljön sor. Fagy előtt ki kell szedni a gumókat úgy, hogy a szárak 10-15 cm-es csonkkal maradjanak. Szikkasztás, tisztogatás a következő fázis, ami után valamilyen laza közegbe (tőzeg, homok vagy fűrészpor) helyezzük a gumókat és lazán takarjuk is. Újságpapírba is csavarhatjuk őket.

A tisztogatás során alaposan vizsgáljuk át a gumókat, mert a gumórothadásért sok kórokozó a felelős. Ezek lehetnek baktérium és gomba eredetűek. Utóbbiak fuzáriumok, szürke- és zöldpenész, üszög stb. A kártevők közül gyakoriak a gyökératka, a fonálférgek, a melegkedvelő kabócák, mezei poloskák. Néha a szárban még a kukoricamoly lárvája is felfedezhető. 

Szükséges volna a gumók csávázása, amely a növényvédőszer-engedélyek visszavonása miatt kiskertekben nehézkes. Több kertészkedő visszajelzése szerint az alábbi lehetőség megfelel a károsítók elpusztítására, ill. gyérítésére: a végleges telelőhelyre hordás előtt Switch és Mospilan keverékébe forgatjuk a gumókat. Ezt követően helyezzük őket tároló közegbe, vagy csavarjuk bele újságpapírba. Hűvös, fagymentes, szellős helyen tároljuk a tavaszi kiültetésig. 

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 282 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Switch 62,5 WG 10 g

1 933 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Bordói por 0,5 kg

3 592 Ft

A kardvirág (Gladiolus) gumók kiültetése április elejétől május végéig történhet. Javasolt a szakaszos ültetés, így sokáig lesz virágzó kardvirág a kertünkben. Az ültetést követően általában 90 nap múlva jelennek meg a csodaszép virágok. Fontos, hogy évente változtassuk a kardvirágok helyét. 10-15 cm mélyre – gumó nagyságától függően – 15-25 cm távolságra, tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajba, napos, meleg fekvésbe ültessük a gumókat. Elvirágzás után célszerű megvárni a virágszárak elszáradását, ezen idő alatt a gumóban a tápanyag raktározás megtörténik. 

A gumók felszedése október közepétől célszerű. A szárat ezután 5 cm magasságban vágjuk vissza A gumó megtisztításai nagyon fontos, a dáliánál leírt károsítók kiiktatása szempontjából. Ezután csávázzuk – a dáliáknál leírtaknak megfelelően, majd szellős, hűvös, de fagymentes helyen, papírba csomagolva teleltessük.

A kardvirágon néha súlyos mértékben felszaporodó tripszek a gumó foltosodásával sok fejtörést okoznak a kertészeknek. A gumón a tripszek által okozott tünetek: elfehéredett, besüppedt foltok, erős fertőzésnél a gumó teljes felületén ürülékszemcsékkel tarkított ezüstfehér elszíneződés.   

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó     

Ez a cikk is érdekelheti:

A 10 legszebb nyáron virágzó hagymás növény

Ültessünk tulipánt!

Kora tavaszi hagymás virágok ültetése