Növényvédelmi teendők – 2024. október 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. október 1. hét

Dr. Varga Mária 2024. okt. 7. Kb. 10 perc olvasás

Ősz van. A naptári és a csillagászati ősz is beköszöntött. A kertész számára az ősz speciális teendői között szerepel a fagyérzékeny növények megfelelő tárolása. Néhány nagyon kedvelt növény esetében tekintsük át a szakszerű megoldásokat.  

A fagyérzékeny dísznövényeink elhelyezése előtt ajánlott egészségi állapotuk ellenőrzése, majd a látható vagy vélt károsítóktól való mentesítése. Ha ezt nem tesszük meg, akkor kitavaszodáskor gyakran éri meglepetés a kertészkedőt: pajzstetvek sokasága, atkák apró hálóinak látványa, gomba és baktérium eredetű foltosságok, lisztes bevonat stb. Az őszi ún. higiéniai kezelés éppen ezért szükséges, csakúgy mint a gyümölcsfáknál. A növények teleltetőbe hordása előtt gomba-, rovar-, esetleg atkaölő szerekkel szabaduljunk meg a károsítóktól.

Hasonlóan járjunk el a közkedvelt leánderek esetében is, amelyek szabadban való teleltetése az utóbbi 10 évben elkezdődött és mára sok kertben általános gyakorlattá vált. A permetezést 10 oC feletti hőmérsékleten végezzük el. Jó, ha a vegetáció során észlelt károsítóknak megfelelően választunk növényvédő szert. Igaz, a választék nagyon „szegényes”. Általánosságban megfelel a Saprol+Scatto kombináció. A rovarölő szer (Scatto) feltételes forgalomban vásárolható. 

Teleltetés előtt vizsgáljuk át a növényeket

Sokan kedvelik a nagyon távoli helyről származó kaktuszokat. Teleltetésük nem egyszerű feladat. Rendkívül fontos néhány tanács betartása. Száraz, 4-10 oC-os helyiségben, kevesebb fény mellett tartsuk és egyáltalán ne öntözzük. Lakásban tartás esetén se öntözzük 2 hónapig és a fűtőtesthez se tegyük közel. A kaktuszok ráncosodása nem betegség, csak a növény megszabadul a víztől és bekocsonyásodik. A kaktuszokat betárolás előtt célszerű alaposan átvizsgálni. Ha a földből könnyen kihúzható, a vastag gyöktörzset baktériumok támadták meg. Az ilyen kaktuszokat távolítsuk el az állományból. Ha szaporítjuk, szétszedjük a növényt, a vágási felületeket ültetés előtt kezeljük le faszénnel a talajból eredő fertőzések megelőzése céljából. Egyébként a kaktuszokat permetezni nem kell.

A kaktuszokat permetezni nem kell, de a gyomlálást végezzük el behordás előtt

A havasszépe, más néven rododendron csodaszép dísze lehet a kertünknek. Azonban már a hely megválasztásánál ügyelni kell speciális igényeire: savanyú talaj, árnyékos hely, párás körülmények. A talaj felülete nedves legyen, de a pangó vizet nem tűri. Túl melegben könnyen kiszárad, hidegben a gyökerek károsodhatnak. Ültetés előtt a cserepet vagy dézsát úgy kell választani, hogy később  a terjeszkedő gyökereknek is legyen helye.

A tárolás megkezdése előtt alaposan át kell vizsgálni a növényeket. Károsítói a levéltetvek, lisztharmat, foltbetegségek. A szabadban támadó rovarokkal most nem kell foglalkozni. A betegségek ellen ajánlom a Saprol használatát. A lakásban tartott növényeknél gyakori a levélhullás. A féltve őrzött rododendron csupaszsága elkeserítő lehet, de a duzzadó rügyek tavasszal kihajtanak. A visszametszést, ha szükséges, virágzás után végezzük el.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó

Ez a cikk is érdekelheti:

Növényvédelmi teendők – 2024. szeptember 4. hét

Ezeket a díszcserjéket SEMMIKÉPPEN NE metsze meg ősszel!

 

Csak üzletünkben átvehető!
Substral Celaflor Careo rovarölő permet 800 ml

5 563 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Deltam 100 ml

4 508 Ft
Florimo Kaktuszföld 3 l

593 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Floramite 240 SC 5 ml

2 344 Ft