Növényvédelmi teendők – 2024. május 5. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. május 5. hét

Dr. Varga Mária 2024. máj. 30. Kb. 10 perc olvasás

Múlt heti díszkerti sétánkat folytatva álljunk meg egy orgonabokornál. Elvirágzott, de még emlékezünk a virágok szépségére és illatára. Nézzük, milyen károsítók lehetnek rajta.

Évről-évre megjelenik az orgona levelein a lisztharmat a kora őszi időszakban. Idén korán kialakult néhány szürkésfehér, lisztes bevonat. Bár az orgonát csak ritkán kell permetezni, de erre most figyelni kell. Javasolt készítmény a Thiovit Jet.

Orgonalisztarmat tünete

Egyéb baktériumos és gombás betegségek is megtámadhatják orgonabokrainkat. A baktérium támadása hideg, nedves időszakban fordulhat elő. A leveleken apró, zsírszerű foltok jelennek meg, amelyek később megbarnulnak. A fiatal hajtásokon feketésbarna, besüppedt foltok keletkeznek. Ha a foltok körbe érik a szárat, a fertőzés feletti rész elhal.

A baktérium az elhalt növényi szöveteben telel. Hideg, nedves időben behatol a levelekbe, virágokba és a hajtásokba is. Belépési helyei az apró sérülések. A betegségnek kedvez a magas páratartalom, a nitrogéntúlsúlyos trágyázás és a növény általános gyengesége. Itt említem meg a gyengülés okait: hibák a talaj, tápanyag és vízigény szerinti gondozásban.

Ha a baktériumos betegség tüneteit nem vesszük időben észre, és a fertőzés elhatalmasodik, a fiatal növények kondíciója leromlik, virágzásuk akár el is maradhat. 

Csak üzletünkben átvehető!
Thiovit Jet 30g

534 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nissorun 10 WP 20 g

2 767 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Floramite 240 SC 5 ml

2 344 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Sanmite 10 SC 1 l

29 534 Ft
Részletek
Silwet Star ampullás 3x5ml

1 202 Ft

Tapasztalatom szerint a zárt, „beszorított helyzetű” bokrokon gyakoribb a baktériumos fertőzöttség. Ott néha veszélyessé is válhat.                                                                                                                              

A gombás betegség tünetei feltűnőek, ezért könnyebben észrevehetőek. Kerek, koncentrikus, szürkésbarna foltok, amelyeknek közepe kihullik. A fertőzés feletti hajtás- és virágrészek elhalnak. A betegség tüneteinek korai felfedezése során a fertőzött növényi részek eltávolítása a további fertőzéseket megakadályozza. 

Sétánk során felfigyeltünk néhány levélen a szélek félköríves berágására. Okozója a hamvas vincellérbogár, amely egyéb növényeinken is hasonló elváltozást idéz elő (hóbogyó, lonc, fagyal, jezsámen, gyöngyvessző, húsos som) és gyakori a babérmeggyen is. A bogár érési táplálkozást folytat április-májusban, így keletkeznek a jellegzetes berágások. Az első rágások megjelenésekor a kora esti órákban célszerű permetezni a kártevő ellen. Nagyobb berágásokat egy másik vincellérbogár faj végez. 

Hamvas vincellérbogár rágása

Az orgona számos kártevője közül a tripsz és a levélatka kártételével érdemes foglalkozni. Tripsz esetében a levelek mindkét oldala ezüstös lesz, apró, fényes ürülékszemcsékkel. Az erősen károsodott levelek lehullanak. Védekezésre a Mospilan tapadásfokozóval javasolt.

Levélatka tünete

A levélatka tünetei már hamarosan láthatóvá válnak. A rügyekben tömegesen áttelelő atkák több helyen évről-évre látványos kárt okoznak. A fiatalon fertőzött levelek rendellenesen fejlődnek, korán lehullanak. A másodvirágzás során torz torzvirágok, rövid száron fejlődnek.  Az atkák ellen speciális atkaölő készítménnyel védekezhetünk (Floramite, Nissorun, Sanmite).

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó