Növényvédelmi teendők – 2024. június 3. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. június 3. hét

Dr. Varga Mária 2024. jún. 18. Kb. 10 perc olvasás

A naponta lehulló – egy alkalommal akár 20-30 mm – csapadék zöldségeskertjeinkben több növényfaj esetében lehetőséget biztosított az egyik legveszélyesebb betegség, a peronoszpóra megjelenésének. 

A különböző fejlettségű hagymafélék peronoszpórás fertőzöttsége eltérő. A fejlődésben lévő gyöngyhagyma-területeken már a levélzet szinte teljes egésze a peronoszpóra tüneteit mutatja (nyitóképen). Kezdetben a hagymaleveleken kifakult, szürkészöld foktok jelennek meg, amelyeken nagyon rövid idő alatt kifejlődik a gomba lilás színű penészbevonata.

Mostanra már a beteg levelek idő előtt lelankadtak és elszáradtak. A sárguló, hervadó leveleken gyengültséget jelző kórozó gombafajok telepedtek meg, zöldes barna, fekete penészbevonattal. Ezen tényezők következtében a hagymák nem nőnek meg. A kórokozó áttelelése részben a fertőzött növényi maradványokon történik. 

A beteg levelek lankadnak (Fotó: Fullajtár István)

A később vetett borsón is láthatóak a peronoszpórafertőzés tünetei. A leveleken egyre nagyobbodó sárga folton világoslila, szürke, finom penészgyep látható.  A fertőzött levelek összezsugorodnak, megbarnulnak, a hüvelyekben kisebb magok fejlődnek. A fertőzés során a száron és hüvelyeken is megjelenhetnek a peronoszpóra tünetei. 

Spenóton is előfordul a peronoszpórafertőzés tünete: különböző nagyságú, enyhén feldomborodó foltok és a már említett penészgyep megjelenése.

A sok csapadék mellett az egyoldalú nitrogén-trágyázás is elősegíti a kórokozó gyors terjedését, mely a beteg növényi részekben telel át.

Peronoszpóra tünetei uborka levelén

A fejes saláta – különösen zárt termesztőberendezésben – leggyakoribb, legpusztítóbb betegsége a peronoszpóra. Az általánosan elvégzett permetezések idén nem bizonyultak elégségesnek. Az előbbiekben leírt tünetek először a saláta alsó levelein jelennek meg. A kórokozó palánta kortól támadhat, de szállítás alatt is fertőzhet. 

A kabakosok (tök, sütőtök, dinnye, uborka stb.) esetében is nagy károkat okozhat a peronoszpóra. Kiemelten veszélyes a betegség az uborkában. A fertőzés tünetei az előbb leírtakhoz hasonlóak.  A kórokozó gyorsan terjed. A levélben telel át vastagfalú áttelelő spórákkal. Most még nem található, sem a szabadban, sem a zárt termesztő berendezésekben,  de hamarosan megjelenhetnek a betegség első tünetei.

A megelőző védekezéseknek különösen nagy szerepe van. Korai fenológiai állapottól a rezes készítményeket (Cuproxat, Nordox, Rézoxiklorid, Champion stb.) használják. A tünetek első megjelenésétől viszont a felszívódó gombaölő szerek közül válasszanak (Amistar, Tazer, Orvego stb.). A betakarítás előtt ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idők maradéktalan betartására. A jelenlegi időjárásban különösen fontos zöldségeskertjeink gyakori „meglátogatása”, növényeink szemrevételezése.

A burgonya- és paradicsom esetében a peronoszpórafélék családjába tartozó fitoftórás betegségre is számítani lehet. A burgonya- és paradicsomvészként említett betegség valóban rendkívül veszélyes.

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó          

Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 0.2 l

2 782 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Mister /Amistar/ 10ml

986 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Orvego 1l

24 691 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Nordox 75WG 20g

1 169 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Rézoxiklorid 50 WP 40g

356 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Champion WG 20 g

787 Ft