Növényvédelmi teendők – 2024. június 1. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. június 1. hét

Dr. Varga Mária 2024. jún. 6. Kb. 10 perc olvasás

A burgonyafélék növénycsaládjából méltán figyelemre méltó a burgonya és a paradicsom. Számtalan károsítói közül most időszerű az ún. burgonya-, illetve paradicsomvész, azaz a fitoftóra elleni védekezés megalapozása. 

A burgonya-, illetve paradicsomvész támadására már a két kultúra virágzásától számíthatunk. A betegség korai megjelenésére kell számítani, hiszen a kórokozó számára rendkívül kedvező a jelenlegi erősen csapadékos, párás időjárás és a hűvösebb napok szakadatlan egymásutánja, illetve a kultúrák virágzásának kezdete. 

A betegséget okozó Phytophthora infestans kórokozó gomba a peronoszpórafélék családjába tartozik. A család tagjainak általános jellemzője a megjelenés utáni gyors terjedés, vagyis a járványok kialakulásának lehetősége. Ezért különösen fontos növényeink gyakori, tüzetes átvizsgálása a megelőző védekezés időzítése szempontjából.

A fitoftóra tüneteinek megjelenésére a jelenlegi optimális feltételek miatt számítani kell, de ezt nem szabad megvárni, sürgősen meg kell kezdeni a megelőző kezeléseket. Ha semmit sem látunk vizsgálataink során, akkor is fontos a védekezés. A hetente végzett rezes permetezéseknek óriási szerepe van. A rezek közül (Nordox, Cuproxat, Rézoxiklorid, Champion stb.) választhatunk. A réz általános sejtméreg. A gombasejteken belül lezajló biokémiai folyamatokra több ponton hat. Elsősorban a sejtek tápanyaglebontó enzimrendszerének működését gátolja. A permetlébe célszerű tapadásfokozót is keverni. 

Csak üzletünkben átvehető!
Cuproxat FW 1 l

7 352 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nordox 75WG 20g

1 169 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Champion WG 0,15 kg

3 020 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Rézoxiklorid 50 WP 0.5 kg

5 893 Ft

Bár a két kultúrának számos károsítója ismert, egyik sem hasonlítható a fitoftóra tüneteihez. Aki valamikor már találkozott a fitoftórával – remélhetőleg nem a járványos fellépés idején –, sohasem felejti el a betegség jellegzetes tüneteit. 

Burgonya esetében a kórokozó a növények valamennyi részét megtámadhatja. Az alsó leveleken gyakran barnuló foltokat lehet látni, amelyek a levélcsúcstól indulnak. Ugyanakkor a levél fonákán fehéres, pelyhes kivirágzás észlelhető, elsősorban a folt szegélyén, főleg harmatos reggelen. Csapadékos időben a fenti tünetek szaporodnak és ellephetik az egész növényt. A beteg növények megfeketednek és elszáradnak. A gomba szaporítósejtjeit az eső a talajba mossa és a gumó fertőződése is bekövetkezik. A kórokozó nem hatol a gumó belsejébe, csak kb. 1 cm-ig a héj alá. A gumó ólomszürkévé válik, kissé besüppedt, megkeményedő foltokkal.

Jellegzetes a levélcsúcstól induló barnulás

Paradicsomnál a termést a kocsánynál, vagy sebzésen át kívülről támadja meg a gomba, és a terméshúsba mélyedő, barna, kemény foltosodást okoz (nyitóképen). A foltokon penészkivirágzás is lehetséges. 
Mindkét növény csak bizonyos fejlettségi foknál fertőződik, ezért a korai fajtákra jobban kell figyelni.

A gombaképletek szél és eső útján terjednek, áttelelésük a fertőzött növényi maradványokban történik, ezért fontos azok haladéktalan eltávolítása a területről és a vetésforgó betartása.

Hajtatott paradicsomállományban az Amistar Top felhasználása javasolt (feltételes forgalomban kapható), a Previcur, vagy Magnicur beöntözésre és természetesen a már említett réztartalmú gombaölő szerek preventív kezelésre. 
 
Az első tünetek megjelenésekor a védelmet erősíteni kell. Ettől fogva célszerű a felszívódó gombaölő szerek közül választani. Fontos, hogy a permetlé a leveleket a lombozat belsejében is elérje. Altima, Nando, Cymbal, Diplospero, Infinito, Kupfer Fusilan, Revus Top feltételes forgalomban, Amistar, Armetil C  szabad forgalomban vásárolható.

A permetezést természetesen ismételni kell a fertőzés körülményeinek, erősségének megfelelően. 

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó

Csak üzletünkben átvehető!
Csak üzletünkben átvehető!
Mister /Amistar/ 10ml

986 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Amistar Top 1 l

45 664 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Infinito/Alilis 100ml

2 939 Ft
Részletek
Csak üzletünkben átvehető!
Armetil C 30 g

941 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Altima 1 l

38 294 Ft