Növényvédelmi teendők – 2024. július 2. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. július 2. hét

Dr. Varga Mária 2024. júl. 9. Kb. 10 perc olvasás

Elmondhatjuk, hogy a 2024-es év a peronoszpórafélék éve lesz. Nemrég bemutattam a kórokozó csemegehagymán okozott károsítását. Azóta a betegség tünetei a kabakosokon, köztük a fejlettebb spárgatökön és uborkán is megjelent, egyéb betegségek mellett.

A spárgatök levelein, a levél színén szürkés sárga, levélerektől határolt foltok láthatók, amíg a fonákon penészkiverődés tapasztalható. Az uborka levelének színén világoszöld, erektől határolt, szabálytalan alakú foltok alakulnak ki, amíg a levélfonákon lilásszürke penészgyep utal a peronoszpórafertőzésre.

Szabadföldön a rendkívüli mértékű május-júniusi csapadék, amit a „jó gazda” még egy kis öntözővízzel is kiegészített. Ez nagyon kedvező feltételeket biztosított a peronoszpórák számára. Komoly figyelmet érdemel a betegség megfékezése, mert nagyon gyorsan terjed és végzetes károkat okozhat. A rendszeres rezes permetezések után célszerű felszívódó gombaölő szereket is alkalmazni (pl. Amistar, Magnicur Energy stb.).

Burgonyán és paradicsomon néhány helyen már láthatóak a fitoftóra, azaz a burgonya-, illetve paradicsomvész tünetei. Ezeknél a növényeknél ne hagyják abba a javasolt rezes permetezéseket gyakrabban akár 7-10 naponta.  

Burgonyavész enyhe levéltünete

Az utóbbi években a szőlőperonoszpóra csak elvétve jelentkezett a Soproni Borvidéken. Tipikusan lisztharmat problémákkal küzdöttünk – valószínűleg a fajtaösszetétel miatt. Ebben az évben viszont láthattuk a betegség súlyos kártételét elsősorban az érzékeny fajtákon és a nem megfelelően időzített, kisebb hatékonyságú gombaölő szerek felhasználása során.

Ha a szőlősgazda nem gondolta át, hogy a májusi csapadék (általában 100 mm, az évszaknak megfelelő hőmérsékleti értékeknél alacsonyabb tartományban kedvezett a peronoszpóra áttelelő képleteinek gyors megjelenéséhez és a fertőző spórák tömeges kialakulásához. Az járt jól, aki május végétől 2-3 alkalommal ütőképes gombaölő szert választott (pl. Melody Compact, Pergado Cu stb.) Annál is inkább, mert júniusban is közel 100 mm csapadék hullott, és a felmelegedés sem volt túlzott. A fentiekben felsorolt 3 permetezés a szőlő legérzékenyebb időszakában, a virágzás és a kötődés idején megvédte a növényt a peronoszpórafertőzéstől.  

Szőlőperonoszpóra szokatlan tünete (olvasói fotó)

Tekintsük át – a jövőbeli járványos peronoszpórafertőzés kialakulásának megakadályozása érdekében – a szőlőperonoszpóra kórfolyamatát, fellépésének idejét és a fertőzés erősségének okait. 
A kórokozó áttelelő spórái (oospórák) a tőke alsó, idősebb leveleinek mozaikos foltjaiban fejlődnek. Képződésük a még élő szövetekben gyors, de érésük több hónapon át tarthat. Az oospórák életképességének fenntartásához folyamatosan megfelelő mennyiségű csapadék szükséges. Voltak ugyan száraz időszakok, de összességében nem volt aszályos a tavasz vége és a nyár eddigi része. A kritikus május-június hónap, vagyis az intenzív hajtásnövekedés, a virágzás és a kötődés időszakában az előbbiekben említett kedvező környezeti feltételek mellett a peronoszpóra erőre kapott. A megfelelő, jól időzített és hatásos gombaölő szerrel kezelt területek kivételével a kórokozó fertőzés gyors egymásutánban következik be.

A lappangási idő június elejétől csaknem két hét, vagyis a fertőzés akár június első felében bekövetkezett. Járványhoz szükséges viszonyokat a gyakori, nagy mennyiségű júniusi csapadék teremtette meg. Az áttelelő spórák képződése már most megkezdődhetett az idősebb, alsó leveleken. Ezek lesznek a jövő évi fertőzés alapjai.

Szőlő aranyszínű sárgaság-fitoplazma tünete fehér fajtán (Fotó: Pap Edina)

Figyeljünk oda szőlő fitoplazmás betegségeire is! Gyérítsük folyamatosan a vektor kabócákat! A Soproni Borvidéken először 2016-ban iszalagon, 2017-ben pedig szőlőn fedeztük fel az aranyszínű sárgaság fitoplazma tüneteit. A karantén előírások szerint két szőlőterületen a beteg tőkéket az előírásoknak megfelelően eltávolítottuk.

2023-ban újra erőre kapott az aranyszínű sárgaság fitoplazma. Tünetei az érzékenyebb fajtákon (Chardonnay, Merlot) rövid időn belül – a vektor kabóca elleni rendszeres védekezések ellenére – súlyos tüneteket mutattak. A molekuláris vizsgálatok elsősorban a Stolbur-típusú fitoplazmát határozták meg. A jelenleg előírt karantén eljárások folyamatban vannak.  

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó 

Csak üzletünkben átvehető!
Mospilan 20 SG 4 g

1 330 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Amistar ampullás 10 ml

1 467 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Quadris ampullás 10 ml

1 421 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Teppeki 50 WG 1,5 g

1 372 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Polyram DF 20 g

910 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
M-Guard 1 kg

9 967 Ft