Növényvédelmi teendők – 2024. augusztus 5. hét

Növényvédelmi teendők – 2024. augusztus 5. hét

Dr. Varga Mária 2024. aug. 26. Kb. 5 perc olvasás

Sokan panaszkodnak, hogy a lótücsök (lótetű) tönkre teszi a veteményeket. Ismerjük meg ezt az állatot és az ellene való védekezés lehetőségeit!

A lótücsök a szerves anyagban gazdag, trágyázott területeken szaporodik fel és okoz jelentős károkat. Tulajdonképpen nem is növényevő a lótetű, de a járatkészítés során károsítja a növényeinket.

A kifejlett lótetű ragadozó: rovarlárvákat támad meg és feléli őket. A nőstény lótetű petéit ún. keltető kamrában rakja le, akár 200-300 darabot. Két éves fejlődésű. A lárváknak 4 fejlődési alakja ismert. A lárvák főleg a mélyfekvésű, tápanyagban gazdag talajokon két éven át károsítanak. Ez idő alatt elsősorban termesztett növényeink vastagabb gyökereit keresztben átrágja, a vékonyabb növényeket pedig kitúrja. Kártételére egész évben számíthatunk.

A lótücsök kétéves fejlődése alatt az első telet lárva, a másodikat kifejlett alakban tölti. Júniusban a kifejlett alakok kimásznak a földből és párosodnak, majd a nőstény a talajban 10-20 cm mélységben készíti el tyúktojás méretű költőkamráját. A lárvák kezdetben együtt károsítanak, később szétszélednek. Később a lárvák is ragadozó életmódot választanak. A lárvák az első évben 80-100 cm mélyen telelnek. A lótücsök a második telet kifejlett alakban tölti a talajban.

Vegyszeres védekezésre a cinkfoszfid tartalmú Arvalin LR lótetű irtó csalétek alkalmas. A feltételes forgalmú szer kis kiszereléseben – maximum 250 g-os – szabad forgalomban is megvásárolható. A lótücsök járta helyeken csalétekként alkalmazható. A készítmény alkalmazási leírása szerint lótücsök ellen a járatokba és a földfelületre kell kiszórni a csalétket, lehetőleg késő délután vagy alkonyatkor, meleg nyirkos talajra, majd azonnal 3-5 cm mélyen be kell dolgozni. Eső vagy alapos öntözés után két napot várni kell a kezeléssel. A kijuttatást gumikesztyűben, kizárólag erre a célra rendszeresített kanállal, vagy Arvalin adagoló készülékkel kell elvégezni.

Csak üzletünkben átvehető!
Arvalin-LR 0,25 kg

2 675 Ft
Akció
Artis Pro 100 g

8 242 Ft

A készítményt lakott területen kívül mezei pocok irtására is használják. Mezei pocok ellen a lakott lyukakba kell kihelyezni a csalétket, vagyis az előző nap betaposott és a kártevő által másnapra kibontott lyukakba. Érdemes újra betaposni a kezelt járatokat a jobb hatékonyság érdekében.

A vegyszermentes védekezés csapdázással történik. 10-20 cm mélységben műanyag vagy fémedényeket helyezünk el úgy, hogy az edények pereme a talajfelszín alatt futó járatokkal egy magasságban legyen. Régebben a helyenként jelentős kártevőként ismert lótetvek ellen úgy védekeztek, hogy az ősz folyamán 50 cm mélységű lótrágyával megtöltött csalogató árkot készítettek. A bemelegedő trágya az árokba csalogatja a lótetveket. Ezt követően megsemmisítésükre késő ősszel, vagy télen kerül sor úgy, hogy kiásva a lótrágyát szétszórják és a benne található kártevőket összegyűjtik.

(A lótetű kiváló harcsacsali, a befogott állatoknak a horgászok örülnek, a szerk.)

Dr. Varga Mária
szaktanácsadó        

Nyitókép forrása: Kiss Levente, izeltlabuak.hu