Növényvédelmi teendők – 2018. október 13-19.
A betakarítások után célszerű terményeink betárolási kérdéseivel foglalkozni, kiemelten a növényvédelmi problémákra. Ezen a héten a burgonya, a gyökérzöldségek, a káposzta- és hagymafélék raktározása, jövő héten a gyümölcsök, alma, körte birs tárolása lesz a téma.
Egy-egy család téli burgonyaszükséglete különböző mértékű ugyan, de általában nagyobb mennyiség megóvásáról van szó. Helytelen tárolás esetén 20-50 százalékos veszteség is előfordulhat. Ennek egy része kóros folyamat következménye.
A szárazrothadás gombás, amíg a nedves rothadás baktériumos eredetű. Hozzájuk sorolható a burgonyavész is. Mindhárom betegség a szántóföldről kerül a raktárba. A magas páratartalom és hőmérséklet fokozza kártételüket. A fertőzés helyén, a gumókon sötétebb, kissé besüppedt foltok hívják föl a figyelmet jelenlétükre. A gombák felélik a sejtek tartalmát, és csak a keményítő marad meg, száraz, morzsolódó por formájában. A hús sárgásbarna lesz, a héj ráncosodik. A penészpárnákban spórák fejlődnek.
A baktériumos nedvesrothadás esetében a fertőzés helyén a gumó puhul, rothad. Később nedves, pépszerű anyag látható, amely végül barnásfeketére színeződik. A gumó nem bűzös, csak a másodlagos, rothasztó baktériumok társulásakor. A gumóhéj szétreped, ezáltal a körülötte levőket is megbetegítik.
A burgonyavészes rothadás is száraz jellegű. A gumóhéj alatt a hús barnára színeződik. A felsorolt kórokozók terjedése meleg, nedves körülmények között különösen jelentős. A gumózöldülés, valamint az édes íz kialakulása tárolási hiba következménye. Az előbbi a túlzott világosság, az utóbbi a túlságosan alacsony hőmérséklet hatása.
A gyökérgumósok tárolása során a kórokozók tetemes, akár 50 százalékos pusztulást okozhatnak. A baktériumos rothadás mellett különböző penészgombák (fehér, ibolyaszínű, szürke, fekete) léphetnek föl.
A káposztafélék baktériumos rothadása a szántóföldről behozott betegségeket, pl. feketeeres rothadás, peronoszpóra követően lép fel, ugyancsak nagy veszteségeket okozva.
A hagymaféléknél a baktériumos lágy (bűzös) rothadása mellett különböző gombaeredetű károsodásokkal találkozhatunk: fekete-, fehér- illetve szürkepenészes, valamint üstökgombás rothadás okoznak veszteségeket a betárolt termésben
Most következzék néhány megszívlelendő tanács a raktározási problémák megelőzésére:
- csak érett termések kerüljenek a raktárba
- gondosan válogatássuk át a termést, a beteg, sérült terményeket távolítsuk el
- a betakarítás száraz időben történjék
- a tárolásra kijelölt helység száraz, szellős legyen, hőmérséklete a külső levegőétől független
- betárolás előtt a helység falait és padozatát fertőtlenítsük (pl. klórmésszel), majd alaposan szellőztessük ki
- túl nagy mennyiséget ne rakjunk egy kupacba
- a raktár legkedvezőbb hőmérsékletére a 3-5 C-fok
- gyakori szellőztetés, átválogatás, gyakori ellenőrzés meghosszabbítja a tárolási időt
Dr. Varga Mária
szaktanácsadó