Mire jó az öntözőzsák?

Mire jó az öntözőzsák?

Pap Edina 2024. júl. 24. Kb. 10 perc olvasás

Egyre több település közterületein találkozunk öntözőzsákokkal az újonnan telepített, fiatal fák körül. Mi az előnye, mire kell odafigyelni és hogyan használjuk kertünkben?

Az öntözőzsákos vízutánpótlást hazánkban először Budapesten, az 1-es villamos felújított vonalán alkalmazta először közterületen a kivitelező. Azóta több településen is előszeretettel használt, víztakarékos és kényelmes öntözési módszer, amit házikertben is alkalmazhatunk friss telepítésű gyümölcsfák, díszfák vízpótlására.

Az öntözőzsák egy kétrétegű, vastag falú, hegesztett, UV-stabil polietilén tömlőzsák, amely kabátként teríthető és zippzárral rögzíthető a fa törzse körül. A külső rétegen egy feltöltő nyílás található, amelyen keresztül slagról könnyen feltölthető a zsák. Típustól függően 50-80, vagy akár 100-150 liter víz fér bele, ha csordulásig töltjük.

Előnye, hogy a zsákból az alján lévő furatokon keresztül folyamatosan szivárog a víz a fa tövéhez. Mélyrétegű öntözést tesz lehetővé. Tápoldatozásra is alkalmazható. A talaj kötöttségétől, illetve nedvességtartalmától függően a víz 60-80%-a az első napon kifolyik a zsákból, teljesen körülbelül 4-5 nap alatt ürül ki.  A víz nem párolog el, oda jut, ahol szükség van rá; a gyökérlabdához. Rendkívül víztakarékos megoldás, a kijuttatott víz minden cseppje hasznosul. További előnye, hogy árnyékolja a talajt, alatta nem gyomosodik ki, illetve az állandó öntözésektől nem „borul szét” a fa tányérja.

Az újonnan telepített vagy átültetett fák gyökeresedését elősegíti mélyrétegű öntözés. A mélyöntözés csökkenti az átültetési sokkot, és lefelé kényszeríti a gyökereket a talajba. A hagyományos felszíni öntözés, a fatányér rendszeres elárasztása a gyökereket a talajfelszín közelében tartja, a sekély gyökerezés pedig a fa állékonyságát, stabilitását rontja. 

Örökös dilemma, hogy mennyi vizet is igényel egy-egy fa. Mivel a kiültetésre szánt fák a faiskolában a többszöri átiskolázás, illetve a kitermelés során elveszíthetik gyökérrendszerük nagy részét, kevésbé hatékonyan veszik föl a kijuttatott vizet, így egy-egy  öntözés során sokkal több vizet igényelnek, mint a begyökeresedett fák.

Az USA-ban általánosan használt képlet szerint törzsátmérő-centiméterenként kb. 15 liter vizet kell hetente kijuttatni. Így például egy 5 cm törzsátmérőjű, azaz 16-os törzskörméretű fa hetente körülbelül 75 liter vizet igényel, ami egy öntözőzsák 5-6 naponkénti feltöltésével, kis munkaerő-befektetéssel biztosítható.

Öntözőzsák alkalmazásával pontosan tudjuk, hogy mennyi vizet adtunk ki, nem kell megvárni, amíg leszivárog a talajba, hogy újra felölthessük a fa tányérját, amelybe általában egyszerre csupán 20-30 liter vizet tudunk tölteni, ami nem elegendő. Ha kifogy a zsák, összezsugorodik, így mindig tudjuk, hogy mikor kell újratölteni.

8-16 cm törzskörméretű fák esetében elég hetente egyszer feltölteni az öntözőzsákot

20 cm törzsátmérőig egy zsák szükséges, nagyobb fáknál két zsákot egymáshoz zippzározva kell alkalmazni. A dupla zsák heti két feltöltéssel 40-60 cm törzskörméretig alkalmazható. 8-16 cm törzskörméretű fák esetében elég hetente egy, 16-20 cm törzskörméretű fáknál heti kétszer újratölteni a zsákokat.

Az öntözőzsák gyorsan telepíthető és elbontható, több évig felhasználható, áthelyezhető. Télen célszerű elbontani és kiürítve, letisztítva fagymentes helyen tárolni. 

Tudni kell, hogy az öntözőzsákot fűnyíróval vagy damilos fűkaszával megsérthetjük, ezért fűnyírás előtt várjuk meg, amíg kiürül a zsák, vegyük le, és fűnyírás után helyezzük vissza, és újra töltsük fel. Ilyenkor célszerű sekélyen megkapálni, lazítani a talajt a zsák alatt. Azt is ellenőrizzük, hogy a kifolyónyílásokat nem tömíttette-e el föld vagy más szennyeződés.

A frissen telepített fákat legalább 2 évig folyamatosan öntözni kell, de később sem árt a folyamatos, mélyrétegű öntözés. Ezért hamar megtérülő beruházás a több évig is használható öntözőzsák.

Ez a cikk is érdekelheti:

Kertmentő tippek hőségriadó és vízkorlátozás idejére

Faöntöző Zsák GardenECO 50-75L

5 650 Ft