Miért nem hat a növényvédő szerem?

Miért nem hat a növényvédő szerem?

Both Gyula 2024. júl. 17. Kb. 15 perc olvasás

Sokan teszik fel ezt a kérdést, főleg most, nyáron. A kérdés megválaszolása nem is olyan egyszerű. Nagyon sok probléma merülhet fel egy permetezés során, amire nem is gondolunk.

A permetező

Ha egy sövényt akarunk megvédeni, akkor egy sima dugattyús háti permetező nem lesz megfelelő. A lombozat belsejébe vagy légfúvásos, vagy magas nyomású hidraulikus permetezőre lesz szükségünk.

A permetező szórófeje sem mindegy, hogy milyen. Az üreges kúpos szórásképű jól porlaszt, kis cseppeket eredményez, de a dózis pontatlan. A lapos sugarú nagy cseppeket eredményez, ez a legjobb a gyomirtáshoz. A tele kúpos univerzális, de figyelni kell a kijuttatásra és a dózisra is.

A permetvíz hőmérséklete

A magas vízhőmérséklet a szerek bomlását felgyorsíthatja, az alacsony hőmérsékletű víz oldhatósági problémákat okozhat, és gélesedés kezdődhet a tartályban. Romolhat a hatékonyság, tehát használjunk 18-20 oC-os vizet.

A levegő hőmérséklete

Ha a hőmérséklet magasabb, mint 25 oC, akkor a permetlevünk akár perzselhet is! A felszívódó szerek így nem tudnak szétterjedni a növényi részekben. A meleg hatására a növény légcserenyílásai (sztómái) bezáródnak, ezért nem veszi fel a szisztemikus növényvédő szereket, ezért az csak perzselést okoz.

Glialka hatására a csalán csak megégett, de a szer nem tudott felszívódni

Tapadásfokozó szerek és felületi feszültségcsökkentő anyagok

A tapadásfokozó szerek segítik a permetcseppek növény felületén maradását, növelik az esőállóságot. A felületi feszültségcsökkentő anyagok segítik a permetcseppek szétterülését a levélfelületen, így jobb fedőhatást biztosítanak. Ezáltal növelik az érintő hatású (kontakt) szerek hatákonyságát, mivel nagyobb felületet von be a szer, illetve a hatóanyagok felszívódásának hatékonyságát, illetve a permetlé eljutását olyan helyekre is, ahova egyébként nem jutna be.

Permetfix 1 l

13 425 Ft
Silwet Star ampullás 3x5ml

1 202 Ft
Csak üzletünkben átvehető!
Nonit 3x5ml

787 Ft

Teljes oldott sók (TDS) vagy sótartalom vagy elektromos vezetőképesség (EC)

A magas oldottsó-tartalom (EC) az oldatból kicsapja a vegyi anyagokat, így azok inaktiválódhatnak. Magas sótartalmú víz (1000 ppm feletti) permetezésre nem alkalmas.

Vízkeménység

A kationok, például a kalcium és a magnézium, a nátrium, és avas képes megkötni a negatív töltésű termékeket, mint például a gyenge sav herbicideket (pl. glifozátok), amelyek így elvesztik az aktivitásukat a megcélzott növényen. Minél nagyobb a vízkeménység, minél több vizet használunk a permetezéshez annál valószínűbb, hogy az érzékeny szereknél akár a hatékonyság nullára is csökkenhet. 

Hazánk vízkeménység térképe

Kémhatás (pH)

A lúgos víz (pH-érték 8) különféle problémákat okozhat. Ezek közé tartozik a lúgos hidrolízis és a megnövekedett disszociáció (lebontás). A csepp érintkezése a célterülettel, csökken a hatékonyság és/vagy a stabilitás.

A savas víz (pH 4-5) hatással lehet tankkeverék stabilitására. A gélképzők, pl. néhány só alapú termék, mint például a 2,4-D-aminok, a tartályban keveredik más só alapú és folyékony termékkel.

Bizonyos növényvédő szerek csak savas vízben, míg mások csak lugos közegben hatnak (pl. Ortus , Nissuron). Sok esetben egy tankkeverék esetében nem biztos, hogy minden összetevő működni fog.

A pH 3,5-6,0 közötti érték kielégítő a legtöbb permetezésre és a bekevert permetlé rövid távú (12 és 24 óra) tárolására. A szulfonil-karbamid herbicideket lebontják az alacsony pH-jú oldatok.

A pH 6,1-7,0 közötti érték megfelelő azonnali permetezésre a legtöbb növényvédő szer esetében.

Ha a permetvíz pH = 7,0 vagy magasabb, adjunk egy puffert vagy savat.

Lehet, hogy a felhasznált növényvédő szerünk csak néhány percig hatékony.

A sikertelen növényvédelemnek még több oka is lehet, pl. rossz előrejelzés, időzítés és a nem megfelelő növényvédő szer-választás mellett a permetvíz minősége. Végeztessünk vízvizsgálatot, illetve kérjük ki hozzáértő szaktanácsadó véleményét.

Kezelés glifozáttal kavicsos területeken permetezés pH-beállítás nélkül (bal oldali kép) és pH-beállítással (jobb oldali kép)

Vízkezelési megoldások:

1. Ammónium-szulfát (NH4SO4) 2%-os töménységben segít lekötni ásványi kationokat és beállítja a pH-t úgy, hogy több aktív herbicid jusson át a levélfelületen.
2. Szerves savak (pl. citromsav) csökkentik az oldat pH-ját, és növelhetik a herbicidek hatékonyságát.
3. Karbamid és ammónium-nitrát (UAN) csökkenti a vízkeménységet.
4. Vízkezelő anyagok (pl. X-Change)     
5. Kationcserélők alkalmazása

Ezek a cikkek is érdekelhetik:

Biológiai készítmények helyes használata 1. – Hasznos fonálférgek

Biológiai készítmények helyes használata 2. – Hasznos gombák

EC mérő EC60

20 583 Ft
pH mérő ADWA AD11

23 621 Ft
Citromsav 5 kg

20 289 Ft
Karbamid 46%-os 25 kg

26 701 Ft
Részletek
Ammónium-nitrát 10 kg

2 202 Ft
Részletek