Kora tavaszi hagymás virágok ültetése

Kora tavaszi hagymás virágok ültetése

Pap Edina 2024. szept. 10. Kb. 10 perc olvasás

Legkorábban nyíló hagymás növényeink már az első tél végi napsugarakban is kidughatják virágaikat a földből. Általában apróhagymás virágok, egyesek magyar neve is találóan jelzi, hogy már a hóban is viríthatnak. Ezeket kell a legkorábban, szeptember végén, október elején elültetni a kertben.

A legismertebb kora tavaszi apróhagymás virágunk a hóvirág (Galanthus nivalis). Szívet melengető látvány, amikor a zord tél elmúltával kidugja virágfejét. Természetes élőhelyén, a tölgyesekben tavaszonként 10-12 centiméter vastag avartakarót is átszúr, hogy a felszínre jusson: szalagszerű leveleiből vésőt formál, amelynek vége igen vastag. A bókoló virágot két bőrnemű lepel védi a sérülésektől és a hidegtől. A hóvirág télállósága rendkívüli. Körülötte sokszor még a hó is elolvad, ahogy párologtatása során hőt termel. Húsos köpenybe burkolt magjait a hangyák terjesztik. Ivartalan szaporodás sarjhagymákkal történik. Virágai hűvös és felhős időben tovább díszítenek, napos időben viszont szirmai teljesen kiterülnek, de hamar elpusztulnak, ezért félárnyékos helyet válasszunk a számára. Bármilyen talajtípuson megél, de leginkább a kötöttebb, nedvesebb talajt kedveli. A hóvirág védett növény, a természetből tilos gyűjteni, eszmei értéke 10 ezer forint. Sokhelyütt a kertekben is felbukkan, a vad faj és nemesített, teltszirmú változatainak hagymáját azonban csomagolva megvásárolhatjuk. 

A hóvirág is védett növény

A hóvirággal körülbelül egy időben, február végén, március elején nyílik a tavaszi tőzike (Leucojum vernum). Az ártéri erdők védett növénye, eszmei értéke 5000 forint. Szép, egybefüggő, fokozottan védett állománya látható a Győr-Moson-Sopron megyei Csáfordjánosfa határában, ami virágzáskor sok látogatót vonz. Fehér, bókoló, harangszerű virágai hasonlítanak a hóvirágéhoz, de attól öblösebbek, a szirmok vége hegyezett, sárgászöld folt díszíti. 15-20 cm magas növény. A kertben is a nyirkos, humuszban gazdag talajt kedveli, ezért lombhullató fák árnyékába ültessük kb. 8 cm mélyre. Hagymája mérgező!

Tőzike

Szintén beszédes nevű kora tavaszi virág a téltemető (Eranthis hyemalis). Alacsony teremtű, sárga virágú hagymagumós növény, a természetben a gyertyános-tölgyesekben élő, védett faj. Eszmei értéke 5000 forint. Legszebb és legnagyobb vadon élő állománya Aszófő község közelében található. Január végétől március végéig tövenként egy sárga virágot hoz, amit sallangos fellevelek ölelnek körül. A virágok napsütésben kitárulkoznak, borult időben a szirmok becsukódnak. Szeldelt tőlevelei virágzás után jelennek meg, a tavasz folyamán azonban ezek is visszahúzódnak. Hagymagumóit nyár végén, ősszel 1-5 cm mélyen, jó minőségű erdei talajba, napos helyre ültessük. Bolygatatlan területen sarjadással, illetve maggal terjed, és csoportosan nő.  Mérgező növény!

Téltemető

A hófény (Chtonodoxca luciliae) is már februárban virágozhat. Kék és fehér virágú változata is van. Csillagszerű virágai már hóolvadás után előtűnnek, és ha elterjednek, kék szőnyeget borítanak a talajra. Elvirágzás után visszahúzódik, hagymája a száraz nyarat nyugalomban vészeli át. Mint minden apróhagymást, ez is csoportosan célszerű ültetni a gyepbe vagy az utak szegélyébe, 5-6 centiméter mélyre. A teljes napfényt kedveli. 

Hófény

Az első meleg melegebb napsugarak a korai krókuszt (Crocus chysanthus), az illatos sárfányt (C. tommasinianus), a kerti krókuszt (C. vernus) is előcsalogatják a földből. A kisvirágú változatok korábban, míg a nagyvirágúak később nyílnak. Legelőször fehér csíkos, árszerű leveleit vesszük észre, majd megjelennek a sárga, fehér, lila, rózsaszín virágfejek is. Napfényes helyre, laza, jó szerkezetű, nem vizenyős talajba ültessük el a hagymagumókat az ősz folyamán, 8-10 centiméter mélyen. Ültethetjük későn kihajtó lombos fák alá, vagy nagy kiterjedésű, laza csoportokban a gyepbe is.

Krókusz

A tavaszi krókuszokkal egy időben virágzik a recéshagymájú nőszirom (Iris reticulata), aminek a nyári íriszekkel ellentétben nem gyöktörzse, hanem hagymagumója van, amit hálószerű burok vesz körül; innen a neve. Kereskedelmi forgalomban kaphatók hibrid fajták is, amelyek másik szülője általában az örmény nőszirom (Iris histroides). Halványkék, indigókék, mély bordó és fehér virágú változatai is vannak. A hozzá hasonló török nőszirom (I. danfordiae) virága sárgú. Napfénykedvelő, a szilakertek, kavicskertek, szegélyek kora tavaszi szép dísze. Magassága mindössze 10-15 cm, ezért jól látható helyre ültessük. Virágát a levelek kialakulása előtt hozza. Nyáron tartsuk szárazon a talaját.

A tulipánok között is vannak korán virágzó változatok. Ezek vadtulipánok, más néven botanikai tulipánok. Alacsony termetűek, viráguk általában fehér, halványsárga vagy halványrózsaszín. Ázsiában és Közel-Keleten őshonosak, magasságuk csupán 10-20 cm. Napfénykedvelők, jól társíthatók hasonló igényű korán nyíló apróhagymásokkal. Nagyon jól mutatnak együtt például a kékvirágú hófénnyel és recéshagymájú nőszirommal. Nyáron a szárazabb viszonyokat kedveli, sziklakertbe ültethető.

Botanikai tulipán

Az egyik legkülönlegesebb kora tavaszi apróhagymás növény a bókoló csillagvirág (Scilla siberica), amely élénk kék színével kápráztat el minket kora tavasszal, de fehér virágú változatai is vannak. Mindössze 10-15 cm magasra nő, egy-egy hagyma 2-3 virágszárat nevel, amit közép zöld színű, fűszerű levelek vesznek körül. Hagymáit napos helyre, jó vízelvezetésű, laza talajba ültessük. Jól tásítható a hóvirággal, téltemetővel, tőzikével. 

A szellőrózsák közül a csinos szellőrózsa (Anemone blanda) és a berki szellőrózsa (Anemone nemorosa) szintén a tavasz hírnöke. Míg az előbbi Görögországban és Kis-Ázsiában őshonos, az utóbbit megtaláljuk kora tavasszal a hazai gyertyános-tölgyesekben, bükkösökben, fenyvesekben is. Közös tulajdonságuk a csillag alakú, kiterült virágok, illetve igényük: humuszban gazdag, nyirkos talajt, félárnyékos fekvést kedvelnek, legfeljebb 10-15 cm magasra nőnek. A csinos szellőrózsa jobban viseli a nyári szárazságot, ezért sziklakertbe is ültethető. A berki szellőrózsát a természetben gyakran találjuk együtt a tőzikével, így a neki tetsző, nyirkosabb helyet válasszuk.

A kora tavasszal nyíló apróhagymás növények, mint láthattuk, nagyon kistermetűek, ezért a kert látható részeire ültessük, ahol jártunkban, keltünkben az utunkban vannak; gyepbe, utak szegélyébe, vagy teraszedényekbe.

A kora tavasszal virágzó apróhagymás növények nagy tömegben mutatnak igazán jól, így egy-egy csoportba legalább 25-50 hagymát ültessünk. A növényeket ne bolygassuk, leveleiket ne vágjuk vissza, hagymájukat ne szedjük ki, hogy természetes élőhelyükhöz hasonlóan maggal, fiókhagymáról történő terjedésüket ne gátoljuk. Általában 5-8 cm mélyre ültessük el őket, és az ültetés évében hagyjuk meg fölöttük a lehullott lombot. Ültetés után öntözzük be a területet.

Virághagyma ültető

5 572 Ft
Ültetőkanál keskeny Fiskars Premium™

5 861 Ft
Ültető henger rugós

1 635 Ft
Virágföld Jó-Föld kertépítéshez 50 l

4 978 Ft